Artikkelin kuva
lifestyle

Kotivara – mitä jokaisesta kodista pitäisi löytyä?

Nykypäivänä toitotetaan kodin konmaritusta ja kaappien siivousta kaikesta turhasta. Puhutaan siitä, kuinka ei kannata hillota kaappeja täyteen vanhenevaa ruokaa, vaan ostaa vain tarvittavat, sellaiset, jotka tulevat oikeasti syötyä.

Kuitenkin viime viikkoina COVID-19-viruksen aiheuttaman infektion myötä on kohkattu paljon myös kotivarasta, joka tulisi löytyä jokaisesta kodista. Pitäisikö siis koronavirukselta suojautumisen nimissä aloittaa oman maanalaisen bunkkerin rakentaminen ja varustaa se vuorellisella säilyketölkkejä?

Mikä on kotivara?

Kotivara on omatoimista varautumista, muuttuvan tilanteen ennakointia, ja tarkoittaa kotoa löytyvää varastoa ruokaa ja vettä. Kotivara on osa kotitalouksien varautumissuositusta eli kotiin tulisi varata sellainen määrä elintarvikkeita, joilla selviäisi kotoa poistumatta vähintään 72 tuntia eli kolme vuorokautta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kotivaran tarkoitus on luoda mielenrauhaa, ei aiheuttaa lisästressiä.

Kotivara ei tarkoita laatikkoon pakattua kasaa säilykkeitä, joita pidetään sängyn alla pahan päivän varalle. Nykyaikainen kotivara on ennemminkin hyvin varusteltu keittiön kuiva-ainekaappi. Tarkoitus on siis käyttää tuotteita ja ostaa uutta tilalle käytön mukaan, jolloin tuotteiden päiväykset pysyvät ajan tasalla ja ruoan hamstraaminen on järkevällä tasolla. Turhaa hävikkiä tulee välttää, joten kaappiin tulee varata sellaisia elintarvikkeita, joita käyttää muutenkin normaalissa arjessa.

Hyvään kotivaraan kuuluu myös muutamia muita tuotteita peruselintarvikkeiden lisäksi. Niitä ovat muun muassa välttämättömät lääkkeet, hygieniatarvikkeet ja vaipat sekä taskulamppu, tuikkukynttilät ja paristot.

Miksi tulee olla kotivara?

Kotivaraa voi tarvita monissa erilaisissa tilanteissa, henkilökohtaisissa ja yhteiskunnallisissa. Yleisin syy lienee sairastuminen esimerkiksi normaaliin kausiflunssaan. Flunssaisena kauppareissu ei houkuta, joten on hienoa, jos kotoa löytyvillä ruuilla selviää muutaman päivän.

Henkilökohtaisten syiden lisäksi kotivaraa voi tarvita yhteiskunnallisissa häiriötilanteissä. Sähkön tai vedenjakelussa voi olla ongelmia tai tavaroiden ja palveluiden jakamisessa erilaisia häiriöitä. Ei ole tavatonta, että hanaveden käyttö voidaan kieltää hetkeksi tai että vanhuksen kotiavun saamisessa on ruuhkaa. Lisäksi sää-ilmiöt tai lähialueella sattuva onnettomuus voivat vaikuttaa uloslähtemiseen.

Vaikka kotivara on sanana ollut viime aikoina paljon pinnalla, se ei liity ainoastaan tällä hetkellä ympärillämme vallitsevaan tilanteeseen. Se ei ole pelkkää virukselta suojautuista vaan osa hyvää taloudenpitoa ylipäänsä.

Nykypäivän kehittynyt yhteiskunta kotiinkuljetuspalveluineen mahdollistaa paljon, joten hätätilanteesta riippuen puuttuvan kotivaran paikkaaminen ei ole mahdotonta. Tämän vuoksi paniikkihamstraaminen ja elintarvikkeiden tuhlaus on hölmöä, eikä millään tavalla tarkoituksenmukaista.

Bunkkerin rakentaminen siis kannattaa unohtaa ja keskittyä täydentämään olemassa oleva kuiva-ainekaappi muutamalla lisäpakkauksella makaronia, puurohiutaleita ja lähdevettä.

Lähteet: martat.fi, kodinturvaopas.fi, hs.fi

Teksti: Anni Virtanen