Artikkelin kuva
lifestyle

Lensikö lintu sisälle kotiisi? Toimi näin, ja voit pelastaa sen kurjalta kohtalolta

Monet joutuvat omassa kodissaan yllättäen keskelle pelastusoperaatiota, kun lintu eksyy sisälle asuntoon avonaisesta ikkunasta tai ovesta.

Asuntoon päätyminen on erittäin stressaavaa linnulle, kertoo kansallisen lintuyhdistysten ja -harrastajien keskusjärjestön BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa puhelimitse.

– Linnun näkökulmasta tilanne vastaa pakenemista pedon kynsistä. Se pyrkii löytämään ulospääsyreitin ja lentää sen takia eri puolilla huonetta etsimässä paikkaa, josta pääsee ulos.

Asuntoihin eksyvät linnut ovat useimmiten ruokaa etsiviä tiaisia tai rastaita.

– Joskus linnut tulevat myös peilaamaan ikkunasta itseään ja aloittavat reviiritaistelun itseään vastaan. Ne eivät ymmärrä, että peilikuva on niiden oma. Jos vieressä on avonainen ikkuna, saattaa lintu tulla vahingossa sisään.

Tällä hetkellä liikkeellä on paljon nuoria lintuja, jotka Arkiomaan mukaan ovat kokemattomuuttaan erityisen alttiita eksymään asuntoihin.

Ennen talven tuloa linnut puolestaan kartoittavat ruokapaikkoja ja -varastoja ja tuolloin niitä päätyy tavallista useammin ihmisten koteihin.

Toimi näin, kun lintu lentää sisälle asuntoosi

  1. Eristä mahdollisuuksien mukaan tila, jossa lintu on. Näin se ei pääse lentämään koko huoneistossa.
  2. Varmista, että linnun lähellä on avonainen ikkuna tai ovi. Laita verhot ikkunalasien eteen, jotta lintu ei lennä niitä päin. Jätä kuitenkin ulospääsyreitti avonaiseksi.
  3. Mene vastapuolelle linnun ulospääsytietä ja yritä ohjailla lintua liikkeilläsi sitä kohti.

Riskinä linnun tuupertuminen, vammat tai jopa kuolema

Monesti asuntoihin eksyneet linnut pääsevät lopulta vahingoittumattomina takaisin ulos, mutta kaikilla loppu ei ole onnellinen. Lintu voi luulla ikkunaa avonaiseksi kulkureitiksi ja lentää sitä päin.

– Vaikka lintu ei välttämättä saa sisällä kovin suurta lentovauhtia, voi se pökertyä iskun vuoksi, saada vakavia vammoja tai jopa kuolla.

Tämän takia verhojen laittaminen ikkunoiden eteen on tärkeää, kunhan jättää linnun ulospääsytien avonaiseksi.

Entä tarvitseeko ihmisten varoa sisälle lentänyttä lintua?

– Ihminen on linnuille lähtökohtaisesti vihollinen tai peto ja ne pelkäävät ihmistä. Eivät ne lennä päin tarkoituksella, mutta paniikkitilanteessa ne saattavat räpistellä hillittömästi joka suuntaan ja silloin on mahdollista, että ne voivat ihmiseenkin osua.

Helppo niksi vähentää kuolettavan iskun todennäköisyyttä

Välillä linnut lentävät ikkunoita päin asunnon ulkopuolelta. Aki Arkiomaan mukaan erityisesti nuoret linnut ovat alttiita tällaisille törmäyksille.

Jos pihan maisema heijastuu ikkunaan tai ikkunasta näkee huoneiston läpi, voi lintu luulla kulkureittiä avonaiseksi ja lentää lujaa lasia päin.

– Ne ovat monesti kuolettavia iskuja.

Pieni niksi kuitenkin pienentää surullisen tilanteen todennäköisyyttä.

– Asunnoissa voisi tehdä pientä ikkunoiden suojausta, jotta linnut eivät törmäisi ikkunoihin myöskään ulkopuolelta. Tämä onnistuu pitämällä verhoja tai sälekaihtimia kiinni.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, Kuva: Hédi Benyounes / Unsplash