Artikkelin kuva
lifestyle

Miten helpottaa kiireisiä arkiaamuja?

Kesän jälkeen monessa perheessä iskee arki vasten kasvoja. Hyvästi hitaat aamut ja tervetuloa kiire ja multitaskaus. Miten saada itsensä sekä muksut töihin ja tarhaan ajallaan niin, että kaikilla olisi säänmukaiset ja siistit vaatteet päällä ja kaikki tarvittava mukana?

Sääntö numero yksi: älä torkuta. Jep, vaikeaa mutta kaikkeen tottuu. Laita kello soimaan niin aikaisin, että ehdit tehdä kaiken tarvittavan ilman kiirestressiä. Hyvin starttaava aamu luo hyvän vireen koko päivään. Kahvinjuojan kannattaa harkita panostamista ajastettavaan kahvinkeittimeen: tuoreen kahvin tuoksu houkuttelee kivuttomammin ylös ja tekee aamusta asteen mukavampaa.

Valmistaudu jo edellisenä iltana

Aamupalan kanssa on monta tapaa toimia, jotkut jopa skippaavat sen kokonaan. Koska aamiainen on päivän tärkein ateria, älä sinä tee niin, vaan tee aamupala valmiiksi edellisenä päivänä. Yön yli tekeytyvät tuorepuurot ja chia-puddingit ovat herkullisia ja terveellisiä vaihtoehtoja, myös smoothie on nopea surauttaa. Vaihtoehtoisesti jätä aamupalan syönti ja aamukahvin juonti työpaikalle. Jos käytössä on keittiötilat, vie töihin helppoja aamupalatuotteita viikon tarpeiksi aina maanantaisin.

Ota rutiiniksi pakata laukkusi valmiiksi edellisenä iltana, miettien mitä tarvitset seuraavana päivänä. Lompakko ja avaimet on aina hyvä olla, mutta tarvitsetko aurinkolaseja tai sateenvarjoa? Ehkäpä molempia, parempi katsoa kuin katua. Laita seuraavan päivän asu valmiiksi henkariin odottamaan. Ota yksi viikonloppu ja käy vaatekaappisi kriittisesti läpi, hankkiudu eroon KAIKESTA mikä on väärää kokoa tai mistä et pidä. Kokoa garderobisi toistensa kanssa yhteen sopivista pitkäikäisistä vaatteista, suosi luonnonmateriaaleja ja vältä erityisesti akryylivaatteita tai rypistyviä materiaaleja. Vähemmän on enemmän. Näin ollen hätätilanteessa on helppo napata mitkä tahansa vaatteet ja ne näyttävät sen enempää miettimättä hyvältä.

Miten näyttää siistiltä kun aikaa on vähän

  • Hanki hiuksiin hyvä leikkaus ja pidä väri lähellä omaasi. Harjoittele muutama pikakampaus, jotka näyttävät nopeasti siisteiltä. Googlesta löytyy paljon ohjeita, joilla voi upgreidata hätäponnarin astetta siistimmäksi. Pese ja kuivaa hiukset jo illalla, kuivashampoo on myös kaveri.
  • Ota ripsiin kestotaivutus ja väri. Kestotaivutus on huomattavasti helpompi ja luonnollisemman näköinen vaihtoehto ripsipidennyksille. Taivutus avaa silmät ja kestovärin avulla vältyt ripsiväreiltä pitkin poskia.
  • Pidä kynnet lyhyinä ja käytä vain väritöntä kynsilakkaa. Lohjennut kirkkaan punainen lakka on omiaan pilaamaan siistin asun ja kaikkihan me tiedämme kuinka hyvä idea lakkauksen paikkaaminen aamukiireessä on…
  • Pidä kulmakarvat kuosissa! Mikäli tykkäät näyttävästä lookista eikä malli ole omasta takaa siisti, on trendikäs microblading – eli kulmien luonnollinen pigmentointi – loistava vaihtoehto. Siistit kulmat kehystävät kasvoja eikä muuta meikkiä välttämättä tarvitse.
  • Asteittain ruskettava kosteusvoide. Laittamalla yöksi asteittain ruskettavaa kosteusvoidetta saat kasvoille tervettä väriä menemättä kuitenkaan millenium-tyyliin överin oranssiksi.

Vinkkejä pienten lasten aamutoimiin

Päätä lasten kanssa illalla yhdessä vaatteet seuraavaksi päiväksi niin että siitä ei aamulla tarvitse keskustella. Pakkaa myös kaikki muu tarvittava valmiiksi odottamaan ja käy lapsen kanssa läpi aamun rutiini. Kerro miten tulisi toimia, niin hän tietää mitä on odotettavissa. Mikäli mahdollista, pue lapset heidän vielä nukkuessa ja jätä aamutoimien hoito sekä aamupalan syönti päiväkotiin. Voit myös laittaa lapsen nukkumaan sellaisessa paidassa joka päällä voi lähteä suoraan päiväkotiin.

Uhkailu, lahjonta, kiristys – tästä pyhästä kolminaisuudesta kannattaa kiireisimpinä aamuina valita tarvittaessa lahjonta. Palkitse lapset nopeasta lähtövalmiiksi suoriutumisesta jollakin pienellä, kuten rusinoilla tai vastaavalla. Lahjonta toimii myös aikuisella: mikäli aikaiset aamut tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, järjestä itsellesi jotain kivaa odotettavaa, niin nouseminen uuteen päivään on helpompaa!

Teksti: Suvi Honkanen