Artikkelin kuva
lifestyle

Mutsi testaa: Electroluxin Assistent EKM5570 -yleiskone

Testissä ollut yleiskone on saatu ilmaiseksi Electroluxilta.


Rakastatko tuoretta pullaa, juuri uunista otettuja sämpylöitä, erilaisia kakkuja, suolaisia piirakoita ja hyvin tehtyä ruokaa noin ylipäätään? Retorinen kysymys, sillä kukapa ei rakastaisi. Kotona leivotut herkut ovat niin paljon enemmän kuin pelkkää polttoainetta keholle. Niissä maistuu tunne ja muistot, tie niin miehen, naisen, henkilön kuin lapsen sydämeen käy todellakin vatsan kautta. Itse olen viime aikoina päässyt herkuttelemaan erityisen onnistuneista leivonnaisista, kiitos meidän keittiön uuden keskipisteen, Electroluxin yleiskoneen.

Miksi yleiskone on parasta mitä meidän keittiölle on tapahtunut sitten keittiöremontin

Meillä kotona on aina leivottu paljon. Leipominen on allekirjoittaneelle rakas harrastus, nautinnon lähde ja tapa hemmotella perhettä. Vuoden alussa minun ja leipomisen väliin tuli – ei este – vaan hidaste vauvan muodossa. Käytin äitiysloman alkupäivät pakkasen täyttämiseen erilaisilla herkuilla, joita sitten saattoi kätevästi tarjota vauvaa katsomaan tuleville vieraille.

Fiksuna osasin ennakoida, ettei vauvan syntymän jälkeen ehkäpä pullataikinan vaivaamiselle aikaa entiseen malliin ole. Tämä ennustus toteutti itsensä ja hiljattain havahduin, etten ole leiponut pullaa sitten vauvan syntymän. Myös muut leivonnaiset ovat aiempaan verrattuna olleet kortilla ja – hävettää myöntää – olen usein eksynyt kaupan paistopisteelle pullaostoksille.

Haaveissa onkin jo vuosikausia siintänyt yleiskone, mutta omaa saamattomuutta tämä on jäänyt hankkimatta. Kun hiljattain tarjoutui mahdollisuus saada Electroluxilta yleiskone testiin, olin tottakai innoissani. Olin tehnyt taustatyötä yleiskoneiden osalta pitkään ja hartaasti, ja Electroluxin versio vaikutti meidän perheen käyttöön passelilta. Tarkempi mallinimi on Assistent EKM5570.

Electrolux Assistent EKM5570 yleiskone.

Itselläni suurin este leipomiselle on ollut se nimensä mukaisesti vaivalloinen vaivaamisosuus sekä sotku ja pieni epävarmuus kohoamisen onnistumisesta. Uusi yleiskoneeni ratkaisee nämä esteet. Leipominen on koneen avulla oikeasti tosi hauskaa.

Leipominenhan on siis käytännössä kemiaa ja onnistuneen lopputuloksen kannalta pienilläkin asioilla on paljonkin merkitystä. Tämän laitteen mukana tuleva silikonipäällysteinen SoftEdgeBeateriksi nimetty sekoitin varmistaa, että taikinan koostumuksesta se ei jää ainakaan kiinni. Kyseinen sekoitin tekee silkinsileän ja täydellisesti reunoja myöten sekoitetun taikinan. Hiivataikinoiden kohottamiselle optimaaliset olosuhteet luo – myöskin hienosti nimetty – PerfectRiseLid, kulhon päälle tuleva kansi. Näillä sekä muilla mukana tulevilla lisäosilla on aika vaikea olla onnistumatta!

SoftEdgeBeater ja PerfectRiseLid.

Yleiskone säästää myös selvää rahaa, meillä nimittäin ollaan sen verran ruokasnobeja, että esimerkiksi muovipussiin pakattu leipä on julistettu pannaan. Onkin kulutettu pieni – tai vähän isompikin – omaisuus markettien paistopistesämpylöihin (niihin kalleimpiin), näitä kun tulee syötyä käytännössä päivittäin.

Itse tehtynä sämpylät ovat kuitenkin vielä tuoreempia, maukkaampia ja lähes ilmaisia. Säästetäänkin jatkossa iso summa kun heitetään vain aineet koneen käsiteltäväksi ja pyöritellään sämpylät uuniin hetkeksi paistumaan. Keittiö ei tämän operaation jälkeen ole myöskään kuin jauhopommin jäljiltä, joten säästyy aikaa siivoamisenkin osalta. Yleiskoneen osat vaan tiskikoneeseen.

Ja hei, vielä erityismaininnan arvoinen seikka miksi yleiskone on parasta mitä meidän köökille on hetkeen tapahtunut; miehethän yleensä rakastavat tekniikkaa. Ainakin meidän perheen mies. Tehokas yleiskone houkuttelee siis kaksilahkeisetkin leipomishommiin, meillä mies on innostunut erityisesti suolaisten herkkujen tekoon. Näin lyhyen tuttavuuden jälkeen voisin sanoa että yleiskone on kyllä lapsiperheelle kodinkoneiden ykkönen, tai ainakin se tulee heti kahvinkeittimen jälkeen #äidit_tietää.

Yleiskoneella loihdittuja sämpylöitä. Nam!

8 syystä miksi Electroluxin yleiskone on meidän perheen valinta

Kone ei todellakaan ole mikään muovirimpula, vaan tosi jämäkkä ja laadukkaan oloinen, painava metallikapistus. Poweria piisaa käytännössä mihin tahansa keittiösuoritukseen, hyvästi siis käsitreeni pullataikinan vaivaamisen muodossa! Laitteella pyöräyttää taikinan kuin taikinan kätevästi, kunhan katsoo että tehotaso on valittu taikinan mukaan.

Tämä on tosiaan meidän huushollissa ensimmäinen yleiskone ja ollaan miehen kanssa ihan innoissamme sen tuomista mahdollisuuksista laajentaa leivonta-ja ruuanlaittorepertuaaria. Yleiskoneita löytyy kaupan hyllyltä montaa sorttia, mutta miksi itse suosittelen juuri tätä?

 1. Hyvä hintalaatu-suhde. Tämä on tietysti ihan tärkeimpiä juttuja kaikissa hankinnoissa. Ja Electroluxin EKM5570:ssä nämä kohtaavat loistavasti. Aina kallein ei automaattisesti ole ylivertainen.
 2. Helppokäyttöinen. Tässä yleiskoneessa ei oikeastaan ole mitään turhaa, mutta toisaalta kaikki tarpeellinen löytyy mitä yleiskoneelta itse odotan. En oikein keksi mitä osaisin kaivata lisäksi, mikään yleiskone kun ei tietääkseni pullapeltiä uuniin laita, ota sitä oikealla hetkellä uunista pois tai koristele kakkua valmiiksi.
 3. Kaunis ulkonäkö. Kutsukaa pinnalliseksi, mutta tämä seikka on itselle tärkeimpien joukossa! Se, ettei konetta tarvitse piilottaa kaappiin tarkoittaa myös rutkasti aktiivisempaa käyttöä.
 4. Ei muoviosia. Itse kone on metallia, samoin vispilät ja taikinakoukut. Laadukas tuntuma.
 5. Hiljainen käyttää. Täytyy sanoa, ettei ole kokemusta muista versioista, mutta mun mielestä käyntiääni oli yllättävän hiljainen. Eli uskallan käyttää myös vauvan nukkuessa, iso plussa.
 6. Mukana tulevat lisäosat. Lisäosat ovat sellaisia, että kaikille on käyttöä. Kaksi erikokoista teräskulhoa, silikonipäällysteinen sekoitin täydelliseen taikinaan, metallinen sekoitin, pallovispilä, taikinakoukku, hiivataikinan nostatuskansi sekä roiskesuoja. Ei enää kermavaahto- tai taikinaroiskeita ympäri keittiötä, jes!
 7. Valittavissa 10 eri tehotasoa, eli kaikkiin erilaisiin käyttötarkoituksiin löytyy juuri se sopiva teho.
 8. Led-valo kulhossa. Saattaa kuulostaa turhalta, mutta tämä on itseasiassa tosi hyvä yksityiskohta, lisää käyttömukavuutta ja näet tarkasti miltä sekoitustulos näyttää.

Summa summarum, voihan sitä leipoa ilman yleiskonettakin, mutta “once you go yleiskone, you never go back”. Kyllähän sitä pyykkiäkin voi ilman konetta pestä, mutta pyykkikone helpottaa hommaa huomattavasti. Leipominen yleiskoneen avulla on vaan niin helppoa ja hauskaa, kun kone tekee ne ikävimmät osuudet puolestasi. Onnistunut lopputulos on taattu, vaikka kuinka olisi jauhopeukalo keskellä kämmentä!

Laitteen tekniset tiedot:

 • Väri: Vaalea hiekka
 • Nopeus max (k/min): 211
 • Nopeus min (k/min): 38
 • Turbo/sykäys-toiminto: On
 • Kulhon tilavuus (l) / materiaali: 4,8 / ruostumaton teräs
 • Virtajohdon pituus (m): 1,25
 • Korkeus (mm): 360
 • Leveys (mm): 370
 • Syvyys (mm): 210
 • Teho (W): 1200

Muut ominaisuudet:

 • 10 tehotasoa
 • Valaistu tehonsäätönuppi
 • Lisävarusteiden liitäntä laitteen edessä
 • 1200 W

Yleiskoneessa on jämäkkä täysmetallirunko ja käytännöllinen LED-työskentelyvalo. Valittavana on 10 tehotasoa ja tässä mallissa myös pulssitoiminto, jolla saadaan nopeasti käyttöön lyhytaikainen täysteho. Pakkauksen mukana tulee monipuoliset lisäosat: taikinakoukku, sekoitin, silikonipinnoitettu sekoitin, vatkausvispilä, kaksi teräskulhoa (4,8 l ja 2,9 l), roiskesuojakansi ja nostatuskansi.

Yleiskoneen mukana tulee reippaasti käytännöllisiä lisäosia.

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen