Artikkelin kuva
lifestyle

Mutsi testaa: Futon-patja

Artikkeli on tehty yhteistyössä Futonnetin kanssa.


Vietimme perheen kanssa lokakuussa kolme viikkoa Espanjassa. Ainoat asiat, joita ikävöin kotoa, olivat juuri vähän ennen matkaamme meille saapuneet Futonnetin patja ja sänky.

Ihminen viettää kolmanneksen elämästään sängyssä. Siis kolmasosan! Laadukkaaseen ja täydellisen sopivaan sänkyyn investoiminen siis todellakin kannattaa. Toiset tykkäävät pumpulinpehmeästä ja ilmavasta sängystä, toiset taas nukkuvat mieluummin yönsä napakalla ja tiivillä patjalla. Tärkeintä onkin löytää juuri itselle ja omalle vartalolle sopivin match.

Meille uuden sängyn hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, kun vanha runkopatjamme alkoi tuntua liian pehmeältä ja aloimme mieheni kanssa molemmat kärsiä selkä- ja hartiavaivoista. Sänky oli palvellut meitä myös lapsemme ensimmäiset (vauva)vuodet, joten olimme jo nukkumisalustan freesauksenkin tarpeessa.

Olin kuullut sekä lukenut Japanista kotoisin olevista futoneista paljon hyvää ja tutkimustyöni jälkeen olinkin vakuuttunut siitä, että seuraava patjamme tulee olemaan futon. Erityisesti tykkäsin siitä, että futonit ovat jämäköitä ja niiden valmistuksessa on käytetty usein pääosin luonnonmateriaaleja.

Futoneissa on monia hyviä puolia. Ne eivät sähköisty juuri laisinkaan, toisin kuin keinokuituiset patjat, eivätkä tämän ansiosta kerää pölyä itseensä. Luonnonmateriaalipatjalla nukkuessa ei myöskään hikoile samalla tavalla kuin keinokuituisella alustalla, sillä patja hengittää paremmin.

Futon-patjoissa on paljon valinnanvaraa, joten jokaiselle nukkujatyypille löytyy varmasti oma patja. On olemassa täysin luonnonmateriaaleista valmistettuja futoneja (kuten puuvilla & villa), yhdistelmäfutoneja (lateksi & puuvilla), kovaa, pehmeää ja puolipehmeää. Futonnetissä patjalle on myös valittavissa yli kaksikymmentä eri väriä, joten jokaiseen makuun on olemassa varmasti mieluinen vaihtoehto.


Kun mietimme ostostamme, kysyin apua sähköpostitse Futonnetistä minkälainen patja meille voisi olla paras ja kerroin omista nukkumismieltymyksistämme. Valinnassa meitä jännitti eniten se, että onko tuleva patjamme makuumme jopa liian kova. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen futonimme, eikä patjalla päässyt netistä ja verkkokaupasta ostettaessa itse pötköttelemään sekä kokeilemaan sen sopivuutta. Futonnetin avulla päädyimme vihdoin yhdistelmämalli Ekomatin Luxus-patjaan, joka on perinteistä hiukan kimmoisampi futonpatja, sekä pelkistettyyn puunväriseen Karupin Twist-sänkyrunkoon.

Halusimme sängystä sekä patjasta hiukan leveämmän, eli 180 cm vaihtoehdon, sillä aamuisin makuuhuoneessamme pötköttää lähes poikkeuksetta aina kolme henkilöä, vaikka illalla nukkumaan on menty miehen kanssa kaksin. Luxus-patjasta olisi ollut saatavilla vielä leveämpi 200 cm vaihtoehto, mutta Twist-sänkyä ei valitettavasti kaksimetrisenä löytynyt. Futon-patjat sopivat muuten ihan tavalliseen sänkyrunkoon, eikä niitä varten tarvita mitään erikoissänkyä. Rungossa tulisi kuitenkin olla sälepohja, jotta patja pääsee hengittämään nukkkuessa.


Yhdistelmätyyppistä futon-patjaa, kuten meillä Luxus, olisi hyvä käännellä aina viikon tai kahden välein, vaikka aina lakanoiden vaihdon yhteydessä. Kääntelyn ansiosta patja painuu tasaisemmin ja pääsee tuulettumaan paremmin. Meille otimme myös pakettiin mukaan sijauspatjan, joka suojaa futon-patjaa ja on helposti pestävissä.

Olemme olleet patjaan ja sänkyyn todella tyytyväisiä. Selällään nukkuessa tuntuu, että koko selkäranka pääsee oikenemaan kunnolla eikä vartalo uppoa patjan sisään mutkalle, kuten aiemmassa sängyssämme. Yöllä vaihtaessa asentoa, patja ei liikahda juuri olleenkaan, vaan pysyy jämäkästi paikoillaan. Aamulla kroppaa ei pakota, uni tuntuu syvemmältä ja olo on aamulla levänneen oloinen. Tämä tosin ainoastaan silloin, kun naapurissa olevan lastenhuoneen asukki on myös päättänyt nukkua yönsä kunnolla.

Ja kerroinko muuten, miten ihanaa, asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua Futonnetistä saa? Itse koen olevani keskimääräistä vaativampi asiakas ja kommunikointi oli kyllä ensiluokkaista alusta loppuun. Mutsimedialta siis täydet pisteet sekä futon-patjalle, sängylle että Futonnetille!


Teksti: Jenni Siikaniva, kuvat: Juuso Siikaniva