Artikkelin kuva
lifestyle

Mutsi testaa: Hamam-pyyhkeet

Testissä olleet pyyhkeet on saatu ilmaiseksi Lavlialta.


Olen mukavuudenhaluinen ihminen ja rakastan lämpöä sekä ihanaa tunnelmaa. Siksi näin syksyisin yksi lempiasioistani on kuumat suihkut ja niiden jälkeinen hetki, kun saan kääriytyä paksun ja ylellisen froteepyyhkeen syleilyyn. Siksi suhtauduinkin aluksi hieman epäilevästi Lavlialta testiin saatuihin hamam-pyyhkeisiin. Onneksi epäilykseni osoittautuivat täysin turhiksi ja nyt olen aivan rakastunut näihin ihaniin, keveisiin pyyhkeisiin. No miksi? Lue eteenpäin ja tiedät.

Mikä on hamam?

Hamam on turkin kieltä ja tarkoittaa suomeksi kylpylää. Näiden pyyhkeiden tausta on siis kaukana ylellisten turkkilaisten kylpylöiden historiassa. Viime vuosina hamam-pyyhkeiden ylivoimaisista ominaisuuksista on alettu kohisemaan myös täällä pohjolassa. Nämä 100 % öko-tex puuvillaiset superpyyhkeet ovat ihanan ohuita, kevyitä ja ilmavia. Kuitenkin materiaali on laadukasta ja napakkaa, juuri sellaista, josta olen tietämättäni aina haaveillut. Kangas vain paranee käytön ja pesujen myötä, kun se pehmenee ja imukyky paranee. Kevyt pyyhe myös kuivuu nopeasti käytön jälkeen, joten se pysyy raikkaana pidempään.

Helpotusta arkeen

Lapsiperheessä pyykkiä kertyy muutenkin hirmuisesti, joten olen aina innoissani, kun jokin asia helpottaa pyykkivuorten selättämistä. Hamamit vastaavat tähänkin toiveeseeni. Pidempään raikkaana pysyvä pyyhe ei tarvitse pesua niin usein. Lisäksi yhteen koneelliseen mahtuu monen monta hamam-pyyhettä. Näin ollen nämä ovat myös ekologinen valinta. Kestävä materiaali pysyy hyvänä vuosia, eikä jatkuvaa uusimisen tarvetta ole.

Asumme rivitaloasunnossa, jossa pyykkivuorten valtaaman kodinhoitohuoneen jokainen kaappi on täynnä tavaraa. Olen viimeisen vuoden ajan aktiivisesti pyrkinyt vähentämän ylimääräistä ja tähän ajatukseen hamam-pyyhkeet sopivat loistavasti. Pyyhkeiden koko on ihanan iso, jopa 90 x 180 cm, mutta pyyheliinakaapista ne vievät ainakin puolet vähemmän tilaa kuin perinteiset, muhkut froteepyyhkeet. Oikea lottovoitto siis! Pienen kokonsa vuoksi hamamit mahtuvat myös hyvin esimerkiksi reissulaukkuun tai vaikkapa salikassiin.

Rajattomasti käyttömahdollisuuksia

Käyttökohteita hamameilla on yllä mainittujen lisäksi vielä paljon lisää. Viikko sitten nappasin nämä mukaan syksyiselle mökkiviikonlopulle, ja laukusta säästyneen tilan lisäksi sain pyyhkeet myös kuivaksi ennätysvauhtia sateisen kosteasta säästä huolimatta. Myös hämyinen ilta, Netflix-maraton ja hamam torkkupeittona -kombo toimii upeasti. Voin lämmöllä suositella ainakin näissä testaamissani olosuhteissa tätä multitasking-pyyhettä vaikkapa joululahjaksi ihan kenelle tahansa. Muita käyttömahdollisuuksia olisi vielä ainakin shaali, piknik-viltti, pöytäliina, huivi tai vauvan kapalo. Ja ties mitä muita.

Vastuullinen valinta

Yritän aina mahdollisuuksien mukaan suosia omissa valinnoissani suomalaista sekä ekologisia ja eettisiä tuotteita. Erityisplussaa tuote omassa arvoasteikossani saa, mikäli se on käsityötä. Miksi sitten innostuin turkkilaisesta tuotteesta näin paljon? Koska kaikki muut minulle tärkeät asiat toteutuvat, on ulkomailla valmistus kompromissi, jonka olen valmis tekemään. Varsinkin, kun kaikki nämä Lavlian jälleenmyymät pyyhkeet ovat eettisissä työolosuhteissa valmistettuja. Lisäksi valmistuksen jälkeen koko prosessin, maahantuonnista myyntiin, hoitaa suomalainen yritys, joten hankinnalla tuen myös suomalaisia perheitä.

Miten kävi syksyiselle lempiasialleni – kuumalle suihkulle ja pyyhkeeseen kietoutumiselle tämän uuden tuttavuuden kanssa? Hienosti kävi! Suuri pyyhe kuivaa ihon ja hiukset hyvin, eikä pyyhe muutu kylmäksi päällä yhtä nopeasti kuin perinteinen versio. Aion ehdottomasti hankkia näitä lisää, kunhan ensin osaisin päättää Lavlian huiman laajasta väri- ja kuosivalikoimasta omat lempparini. Tämä raitakuosi on ainakin ihanan freesi, mutta vaihtelunhaluisena ihmisenä kutkuttaisi kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Ja varokaa vaan, sukulaiset ja ystävät! Tänä jouluna meidän kodista lähtevien pehmeiden pakettien sisältö saattaa liittyä tähän allekirjoittaneen uusimpaan ihastuksen kohteeseen.

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen