Artikkelin kuva
lifestyle

Näin teet trendikkään ja monikäyttöisen pyykkietikan itse

Vanha kansa sen jo tiesi, etikka ja pyykki ne yhteen soppii! Mikäli et ole vielä pyykkietikasta kuullut, voi tämä yhdistelmä kuulostaa omituiselta. Etikkaa pyykin joukkoon, miksi ihmeessä? Etikka ei ehkä ensimmäisenä herätä mielikuvia puhtaasta ja raikkaasta pyykistä aavistuksella luksusta henkivää tuoksua, mutta usko pois, tätä kannattaa kokeilla!

Miksi pyykkietikkaa kannattaa käyttää?

Pyykkietikka toimii huuhteluaineen tavoin raikastaen niin pyykin kuin pyykkikoneen. Se sopii kaikille materiaaleille ja sillä poistat ikävät pinttyneet hajut sekä sähköisyyden. Lisäksi pyykistä tulee pehmeää ja paremmin siliävää.

Parasta tässä on, ettei pyykkietikka sisällä mitään haitallisia kemikaaleja tai haurastuta tekstiilejä. Ja jos teet sen itse, saat päättää tuoksunkin! Pyykkietikka antaa pyykille raikkaan ja hennon tuoksun, vaatteet eivät tuoksu etikalle vaan vienosti lisäämällesi hajusteelle. Tuoksu myös häviää nopeasti eikä jämähdä tekstiileihin.

Pyykkietikkaa myydään valmiina hyvin varustetuissa kaupoissa, mutta trendikkäimmät tekevät sen helposti itse. Käytä nimenomaan puhtaita eteerisiä öljyjä, joissa on ihanan raikas ja luonnollinen tuoksu. Itse tehty pyykkietikka eroaa tuoksultaan valmiiksi hajustetuista, päänsäryn laukaisevista pyykinpesuaineista kuin yö ja päivä. Lisää pyykkietikkaa puolisen desiä huuhteluainelokeroon konepesun yhteydessä.

Näin teet pyykkietikan itse

0,5 l lasipullo korkkeineen
4 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
eteeristä öljyä vapaavalintaisella tuoksulla (esim. sitruuna, laventeli, greippi, ruusu…)
tai
ruusun terälehtiä (huomioi että punaiset saattavat värjätä vaaleaa pyykkiä, joten käytä niitä vain tummaan pyykkiin!)
tai
laventelinipun ja/tai laventeliöljyä
tai
mitä tahansa hyvän tuoksuisia yrttejä tai kukkia (ilman siitepölyä)

Kaada puhtaaseen lasipulloon väkiviinaetikka sekä vesi, ravista ja lisää joukkoon huuhdellut yrtit tai terälehdet. Anna pyykkietikan tekeytyä vuorokauden verran. Poista sitten yrtit ja terälehdet. Mikäli et saa niitä nypittyä pois suoraan pullosta, käytä etikka siivilän läpi ja pullota uudestaan.

Lisää sitten eteerinen öljy. Voit toki käyttää pelkästään yrttejä/kukkia tai vain eteerisiä öljyjä, mutta myös sekoittaa näitä haluamallasi tavalla. Käytä eteerisiä öljyjä n. 15 tippaa per pullo. Etikan haju häviää pyykätessä ja jäljelle jää vienosti tuoksuva hajuste.

Huomioithan, että pyykkietikka ei sovi elastaania sisältävälle pyykille.

Valmista käteviä pyykkietikkaliinoja pyykin joukkoon laitettavaksi

Kaada pyykkietikka kahteen lasiseen kannelliseen purkkiin ja leikkaa puuvillakankaasta n. 20*20 cm kokoisia liinoja. Laita liinat purkkeihin, sekoita niin että ne kastuvat kauttaaltaan pyykkietikkaan. Lisää pyykin joukkoon yksi liina per koneellinen ja laita puhdas liina taas takaisin purkkiin uutta käyttöä varten.

Monikäyttöinen pyykkietikka toimii myös silityssuihkeena tai luonnonmukaisena kodin yleispuhdistusaineena. Kaada suihkepulloon puolet pyykkietikkaa, puolet vettä ja sekoita. Itse tehty pyykkietikka kauniissa pullossa on myös ihana lahjaidea.

Teksti ja kuva: Suvi Honkanen