Artikkelin kuva
lifestyle

Näin valitset täydellisen maton lapsiperheeseen

Artikkeli on tehty yhteistyössä VM Carpetin kanssa.


Tiedätkö, mikä on suomalaisten olohuoneiden yleisin sisustusmoka? Liian pieni matto. Asiaan löytyy ihan looginen selityskin, sillä sisustuskaupoista ei riittävän isoja mattoja hevillä löydä. Standardikoko 140 x 200 cm tai jopa 160 x 230 cm on auttamattoman pieni useimpiin olohuoneisiin ja näyttääkin helposti postimerkiltä sekä hieman vanhanaikaiselta.

Meillä on ollut pitkään projektina hommata olohuoneeseen uusi matto. Vanha oli jo elämää nähnyt ja liian pieni, vaikka kokoa oli se 160 x 230 cm. Helpolta kuulostava tehtävä osoittautuikin äärimmäisen haastavaksi, ja jouduttiin käännyttämään useampikin potentiaalinen mattoehdokas takaisin. Voin kertoa, että harmaan eri sävyjä on kutakuinkin miljoona – “harmaana” myytävä matto voi olla omalle lattialle levitettynä mitä tahansa ruskeasta vihreään. Puhumattakaan materiaalipettymyksistä, kaikenlaisia rimpuloita kävi lattiallamme kääntymässä.

Etsinnässä oli siis tarpeeksi suuri, pehmeää materiaalia oleva, eläväpintainen ja juuri oikean sävyinen harmaa matto. Se oikea sävy on kauniisti hohtava, hieman kylmään taittava raikas vaaleanharmaa, ilman aavistustakaan mistään epämääräisestä ruskeanvihertävästä. Tiedän, että tällaista ihanuutta etsii moni muukin, joten voin ylpeänä esitellä meidän olohuoneen uuden mattorakkauden joka täyttää kaikki asettamani speksit!

Kyseessä on VM Carpetin Hattara sävyssä vaaleanharmaa. Tämä on juuri se vaaleanharmaa mitä etsit. Maton sävyhän riippuu myös lattian väristä, mutta ainakin valkoisella lattialla tämä on täydellinen. Meidän matto on kokoa 2 x 3 m ja vaikkei olkkari olekaan kokoluokkaa tanssisali, on matto täydellisen kokoinen. Iso matto tuo myös kivasti lisää leikkitilaa vauvalle.


Matto tuntui heti tosi laadukkaalta, siinä ei ollut rypyn ryppyä ja se asettui lattialle täysin sileänä. Hattara-matto on valmistettu kovaakin kulutusta kestävästä polyamidinukasta. Pohjassa on EVA-liukuestepinta, joka varmistaa ettei matto ole jatkuvasti vinossa – loistava ominaisuus lapsi-ja koiraperheissä. Matto todellakin pysyy juuri siinä mihin sen asetat, eikä tarvitse pelätä onnettomuuksia vauhdikkaiden leikkien seurauksena.

Hattara sopii kaikille lattiapinnoille, myös lattialämmityksen päälle. Maton pinta on upean eläväinen, valossa silkinhienosti hohtava ja pumpulinpehmeä. Meillä oli ennen pitkänukkainen matto, jonka pinta lakosi kovassa käytössä kun heinä konsanaan. Tämän maton kanssa ei sitä ongelmaa ole.

Meidän koko perhe rakastaa Hattaraa, se on se paikka jossa suurin osa päivästä hengataan. Maton päällä makoillaan, leikitään, luetaan, katsotaan telkkaria, tanssitaan, kontataan ja harjoitellaan kaikenlaisia uusia taitoja. Matto on myös helppo puhdistaa, tämä on testattu jo tositoimissa. Ei siinä nimittäin montaa päivää mennyt kun vadelmat olivat pitkin mattoa ja hyvin lähti puhtaaksi, ihan vain kostealla liinalla pyyhkimällä. Näin vauva- ja hauvaperheenä todellakin osaa arvostaa sitä, että matto ei ole pelkästään kaunis, vaan myös huoleton pitää siistinä. Vaikka ne vadelmat olivat kyllä meikäläisen jäljiltä…

Viisi vinkkiä oikeanlaisen maton valintaan

  1. Olohuoneen matto on harvoin liian iso. Valitse matto joka ulottuu myös huonekalujen alle, rajaten näin oleskelutilan.

  2. Valitse myös makuuhuoneeseen sängyn yhteyteen mieluummin yksi iso matto, kuin kahden tai kolmen maton rykelmä sängyn sivuille. Paras koko on sellainen, joka tulee sängyn alta 50 cm joka puolelta. Riittää, että matto ulottuu sängyn puoleenväliin asti.

  3. Mieti väri tarkkaan ja hyödynnä mallitilkkuja. Kaupassa hyvältä näyttävä sävy voi olla kotilattialla täysin erivärinen. Yksivärinen matto on varmin valinta, voimakas kuosi vaatii tilaa sekä selkeyttä ympärilleen. Harmonisin vaikutelma syntyy, jos maton ja lattian värit eivät ole kovin kaukana toisistaan.

  4. Suorakulmainen malli on pyöreää varmempi valinta. Mikäli huone on kovin epäsymmetrinen ja erikoisen mallinen, voi pyöreä matto tällöin olla parempi vaihtoehto.

  5. Mikäli oikea maton koko mietityttää, niin hyvä vinkki onkin vetää lattialle maalarinteipillä tulevan maton ääriviivat. Se auttaa visualisoimaan miltä koko oikeasti näyttää. Se, mikä kaupassa saattaa näyttää hyvältä, onkin kotona lattialle levitettynä liian pieni.


Matoilla saa tehtyä kodin ilmeelle ihmeitä ja se onkin ehdottomasti yksi tärkeimmistä sisustuselementeistä. Oikean kokoinen matto kokoaa kalustuksen harkituksi kokonaisuudeksi ja värivalinnalla saa luotua halutunlaista fiilistä, riippuen haluatko raikastaa, selkeyttää tai korostaa huoneen värimaailmaa. Matto tuo myös lämpöä, vaimentaa akustiikkaa ja tekee kodista viihtyisämmän.

VM Carpetin valikoimasta löytyy mattoja jokaiseen makuun. Ihan mahtavaa, että he ovat myös ymmärtäneet eri tilojen vaativan hyvinkin eri kokoisia mattoja ja tarjoavat useita eri kokovaihtoehtoja. Mikäli valmiina ei oikeankokoista mattoa löydy niin ei huolta, saat maton myös mittojen mukaan teetettynä! Iso plussa myös siitä että yritys on kotimainen.

Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen