Artikkelin kuva
lifestyle

Rauhallinen joulu – miten välttää stressi ja kiire

Nyt on taas se aika vuodesta, kun joulu alkaa väkisin tulla mieleen. Tosifanit ovat jo virittäneet kausivalot koristamaan ovensuuta ja leiponeet pari pellillistä tähtitorttuja. Toiset taas pyörittelevät silmiään moiselle hössötykselle. Yhtä kaikki, oli jouluintoilu millä tasolla tahansa, monet varmasti silti toivovat rauhallista joulua. Unelma leppoisasta tunnelmasta ja kiireettömästä yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa. Usein todellisuus kuitenkin on jotain ihan muuta. Valitettavan monelle stressi, tiukasti aikataulutetut juhlapyhät ja lasten kiukuttelu ovat se tutumpi skenaario.

Miten selättää hoppu ja saavuttaa rauhallinen joulu?

Ole ajoissa

Yksinkertaisin tapa välttää kiire, on olla ajoissa. Tee lahjalista ajoissa valmiiksi ja täsmäshoppaa jo loppusyksystä paketteja listalta. Näin vältät viimeisten päivien kalliit paniikkiostokset ja voit keskittyä silloin muihin asioihin.

Lapsille joulupukki ja lahjat ovat usein ne tärkeimmät asiat joulussa. Kun lahjat on hankittu, kannattaa tutkia paikallisista Facebook-mainoksista tai sanomalehdistä, milloin joulupukki on tavattavissa ihan ilmaiseksi lähialueella. Monissa tapahtumissa tämä on mahdollista, eikä jouluaatolle ole enää välttämätöntä bookata pukkia, joka taas vapauttaa aikatauluista.

Etukäteen kannattaa valmistella kaikki mahdollinen. Voit tehdä ruokaa valmiiksi pakkaseen ja koristella kotia hiljalleen kuukausien kuluessa. Myös siivouksen voi hoitaa jo aiemmin, niin aatonaattona selviää vain kevyellä pyyhkäisyllä. Ne asiat, joita ei etukäteen voi tehdä, kannattaa kirjata listaan, jolloin ei jää muistettavaa niin paljoa.

Kiinnitä huomio olennaiseen

Jouluna ei ole pakko vaihtaa jouluverhoja, laittaa tarjolle kymmentä eri sorttia ruokaa tai kiertää samana päivänä jokaisen sukulaisen luona. Kaupasta ostetut piparkakut maistuvat myös oikein hyviltä, eikä aikatauluun ole pakko mahduttaa kaksipäiväistä piparishowta. Voit tehdä sen, mikä tuntuu hyvältä ja mistä sinun ja perheesi joulumieli syntyy. Lapsille joulupukki ja lahjat ovat usein joulun kohokohta.

Perinteinen sanonta “ei sitä joulua komerossa vietetä”, pitää hyvin paikkaansa. On ihan turha puunata jokainen kaappi kiiltäväksi, mikäli niiden pieni epäjärjestys ei sinun joulumielen esteenä ole. Kaiken turhan tekemisen karsiminen antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen ja nauttia rentouttavista ja merkityksellisitä jouluaskareista.

Tee tunnelma

Kun epäolennaisen karsimisesta on jäänyt ylimääräistä aikaa, voit käyttää sen tunnelmointiin. Kynttilät, joulumusiikki, glögi ja piparkakkujen leivonta, tuovat monelle sen todellisen joulufiiliksen. Kun puitteet on rentouttavia, myös mieli rauhoittuu ja mahdollinen stressi lieventyy. Kokeile rakennella vaikkapa kauniita havuasetelmia tai tonttuovi lasten kanssa. Kun aikaa on varattu riittävästi, homma pysyy hauskana, eikä mene turhaan hampaiden kiristelyksi.

Rentoon tunnelmaan on ihana kutsua ystäviä kylään. Samalla juhlapyhiltä vapautuu aikaa, kun osan kyläilyistä on hoitanut jo aiemmin. Näin aattoilta on mahdollista viettää rauhallisesti yhdessä paikassa nauttien, paikasta toiseen reissaamisen sijaan. Etsi siis sinulle tärkeät asiat ja panosta niihin, näin voit saavuttaa rauhallisen ja rennon joulumielen.

Teksti: Anni Virtanen