Artikkelin kuva
lifestyle

Siirtolapuutarhamökki Helsingissä – kurkista, millaista on siirtiselämä lasten kanssa!

Helsingissä sijaitseva siirtolapuutarhamökki ja -palsta on perheellemme rakas paikka. Meillä on kokemusta siirtiselämästä nyt kahden vuoden ajalta, joten pystyn kertomaan tunnelmia hieman pidemmältä ajanjaksolta ja avaamaan tämän elämäntavan plussia ja miinuksia kahden lapsen äidin näkökulmasta.

Mikä sai hankkimaan siirtolapuutarhamökin?

Päädyimme siirtolapuutarhureiksi melko spontaanisti. Sain ajatuksen kesänviettopaikasta, jossa voisi viettää aikaa perheen ja ystävien kesken. Huomasin, että kotimme lähettyvillä oli myynnissä siirtolapuutarhamökki ja asiat etenivät vauhdilla kaupantekoihin.

Olin aiemmin käynyt myös kävelyillä siirtolapuutarhoissa ja ne olivat jääneet mieleeni viehättävinä paikkoina.


Kirppistelyä ja mökin pintaremonttia

Noin 20 neliön siirtolapuutarhamökkimme tarkka ikä ei ole tiedossa, mutta rakennusvuosi ajoittunee 70- tai 80-luvulle. Palsta on 300 neliön kokoinen. Mökissä on kamiina, joten sisällä on mahdollista oleskella vuoden ympäri.

Siirtolapuutarhamökin mukana tuli edellisen omistajan irtaimistoa, josta säilytimme lähinnä puutarhanhoitoon tarvittavat työkalut. Vanhan lehtileikkeen siirtolapuutarhan järjestyssäännöistä kehystin kuitenkin seinälle.

Kesäkukat odottamassa pääsyä ruukkuihin. Kuva: Sennin kotialbumi

Kokkailla voi keittolevyllä. Työtason alaosaan laitan ehkä verhon tulevaisuudessa. Kuva: Sennin kotialbumi

Ensimmäisenä kesänä maalasimme mökin sisältä lattiasta kattoon, muunsimme pienen varaston ulkohuusiksi ja hankimme kompostorin. Missionani on ollut kalustaa ja sisustaa mökki pikkubudjetilla kierrätyslöydöin niin pitkälle kuin mahdollista. Mökin sisustus elää yhä.

Kuopuksemme syntyi ensimmäisen siirtiskesämme aikana, ja keskityimme toki myös uudenlaiseen perhe-elämään. Puutarhan puolella pyrimme lähinnä pitämään yleisilmeen kutakuinkin siistinä ja hyödynsimme sadon (raparperia, vadelmia, punaviinimarjoja ja omenia).

Puutarhan muutostyöt alkuun

Tänä vuonna keskityimme enemmän puutarhaan, ja suurin muutos oli lavakaulustarhan perustaminen. Satoa saimme perunasta, bataatista, sipulista ja porkkanasta, ja salaatti- ja yrttilaatikko oli ehdoton suosikkini.

Lapset mukana korjaamassa perunasatoa. Kuva: Sennin kotialbumi

Yhdistimme myös pihan kukkaistutukset yhdeksi suuremmaksi kukkapenkiksi, ja siirsimme vanhan kookkaan padan paikkaa ja istutimme siihen pikkusyreenin taimen. Pihan ja puutarhan kehittäminen tulee olemaan pitkä projekti, mutta olen siitä todella innoissani.

Pyörä parkkiin, ja kesäpäivää viettämään. Kuva: Sennin kotialbumi


Siirtolapuutarhassa lasten kanssa

Sanon usein, että siirtiksellä kirmailevat lapset näyttävät onnellisilta. Se on niin totta! Meidän siirtiksellämme on paljon lapsiperheitä ja lapset saavat välillä myös leikkiseuraa toisistaan.

Koen, että lapsemme rentoutuvat hyvin siirtispäivien aikana. Oleskelu puutarhassa raittiissa ilmassa tekee siitä helppoa, ja lapset viihtyvät hyvin myös mökissä leikkiensä parissa. Siirtiksemme lähiympäristö tarjoilee lisäksi mukavaa tekemistä lapsiperheille.

Vilvoitusta helteellä. Oikealla näkyvä aurinkokello löytyi Kierrätyskeskuksesta. Kuva: Sennin kotialbumi

Esikoisen 6-vuotissynttäreiltä. Kuva: Sennin kotialbumi

Siirtiselämän plussat ja miinukset

Listaan tähän siirtolapuutarhaelämän hyviä ja huonoja puolia ruuhkavuosiaan elävän äidin näkökulmasta. Käyn ensin läpi plussat:

+ mökillä ja palstalla tulee käytyä kesällä lähes päivittäin

Pääsemme siirtikselle kotoamme pyörällä tai bussilla noin vartissa. Mökillä ja palstalla voi halutessaan vain piipahtaa tai sinne voi jäädä pidemmäksi aikaa. Käymme palstalla koko perheen voimin, mutta siellä on mukavaa viettää myös lapsivapaata aikaa. Hyödynnän siirtolapuutarhamökkiämme lisäksi etätyötilana keväästä syksyyn.

Joskus osa perheestämme myös yöpyy mökillä. Haaveissani on, että tulevaisuudessa pihalla olisi lisäksi vierasmaja.

Mökillä tulee usein syötyä hyvin. Tässä salaattia, mutta toki grillaaminen on myös mukavaa. Kuva: Senni Loikala

+ mökki ja palsta mahdollistavat uudenlaiset yhteiset kokemukset

Vietämme nykyisin kaikki syntymäpäiväjuhlat palstallamme (järjestimme myös kuopuksen kastetilaisuuden siellä.) Viihdymme siirtiksellä myös tavallisina kesäpäivinä: esikoinen juoksentelee uima-asussa sadettimen alla, vierailee mökkinaapureilla ja napostelee vadelmia suoraan pensaasta. Taaperoikäisen kuopuksen perässä saa vielä juosta ja hänellä on oma keinu omenapuussa.

Myös ystävämme ovat kiinnostuneita siirtiselämästä ja tulevat mielellään vierailemaan.

Kuopus viihtyi pitkään pumpattavassa kahluualtaassa. Kuva: Sennin kotialbumi

Mökillä vierailee usein ystäviä ja sukulaisia. Kuvassa näkyvä syreenipensas kaipasi tuolloin vielä huoltoleikkausta. Kuva: Sennin kotialbumi

Siirtishepat toivottamassa tervetuloa. Kuva: Sennin kotialbumi


+ puutarhanhoito on uusi harrastus

Minulla ei ollut aiempaa kokemusta puutarhanhoidosta ennen siirtispalstan hankkimista, joten olen saanut oppia paljon uutta (ja valtavasti on vielä opittavaa). Puutarhassa puuhastelu on hyvää vastapainoa istumatyölle ja pidän siitä, että työn tuloksen näkee heti.

Kitkemishommissa. Kuva: Sennin kotialbumi

+ puutarhasuunnittelu inspiroi

Palstaltamme löytyy entuudestaan monia hyviä elementtejä, mutta siellä on paljon tilaa myös muutoksille ja kehittämiselle. Sanon usein avopuolisolleni, että “tähän tulee pitkällä tähtäimellä sitä, ja tähän pitkällä tähtäimellä tätä.”

+ siirtisläisten yhteisöllisyys

Meillä on käynyt hyvä tuuri, sillä naapurustomme on todella mukavaa ja avuliasta. Kokeneemmilta puutarhureilta voi aina kysyä neuvoa, ja naapuriapua on saatavilla. Ylijääneitä taimia ja maistiaisia sadosta jaetaan naapureille. Siirtiksellä järjestetään välillä myös erilaisia tapahtumia. Halutessaan mökillä voi aina toki olla myös omassa rauhassaan.

Olin mukana elonkorjuujuhlan järjestäjäporukassa. Ruokailu toimi nyyttäriperiaatteella. Kuva: Sennin kotialbumi

Siirtolapuutarhaelämän miinuspuolia on tullut esiin vähemmän kuin plussia, mutta niitäkin löytyy:

– vanhemman mökin kunto huolettaa

Siirtolapuutarhamme on perustettu savimaalle ja monet alueen mökit vajoavat ajan mittaan. Myös meidän mökkimme on jonkin verran vinossa ja se pitäisi suoristaa. Toinen huolenaiheeni on iäkäs katto ja myös ikkunaremontti voi tulla eteen ennen pitkää. Tällaiset remontit ja isommat huoltotyöt ovat luonnollisesti kalliita.

– tekemistä on todella paljon suhteessa vapaa-aikaan

Työssäkäyvänä perheellisenä aikatauluni ovat usein tiukat, ja puutarhanhoito vie melko paljon aikaa keväästä syksyyn. Myös sadonkorjuu ja sadon hyödyntäminen ottavat aikansa. Tekemistä palstalla on kovin paljon suhteessa vapaa-aikaan. Olen hyväksynyt, että aina joku paikka mökissä ja palstalla repsottaa. Ehkä asian voi nähdä niin, että tämä on hyvällä tavalla perheemme yhteinen ikuisuusprojekti.

– säilytystilan vähyys, laskutilan puute

Siirtolapuutarhamökit ovat usein melko pieniä, ja säilytystilaa voi olla hyvin rajallisesti. Kehitämme säilytysratkaisuja mökissämme edelleen. Tulevaisuudessa olisi hienoa, jos myös keittiöön saisi järjestettyä lisää laskutilaa.

Kirpparilta ostetun senkin sisälle mahtuvat muun muassa siivoustarvikkeet. Petivaatteet mahtuvat sängynaluslaatikkoon. Kuva: Sennin kotialbumi

Kaiken kaikkiaan siirtolapuutarhamökin hankinta on ollut yksi elämäni parhaita päätöksiä. Siirtiselämä sopii mainiosti perheellemme, ja meillä on paljon tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia liittyen rakkaaseen kesäpaikkaamme.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala