Artikkelin kuva
lifestyle

Toimivatko kahvinporot lannoitteena? Näin hyödynnät kahvinporot pihalla, puutarhassa ja kotona

Moni viherpeukalo on kuullut kätevästä niksistä, jonka mukaan kahvinporoja voi käyttää lannoitteena kukille, kasveille ja kasvimaalla. Mieleen voi kuitenkin nousta kysymyksiä ennen tuumasta toimeen ryhtymistä. Sopivatko kahvinporot lannoitteeksi kaikenlaisille kukille ja kasveille? Voiko niitä laittaa huonekasvien mullan pinnalle? Entä voiko kahvinporoja käyttää lannoitteena säännöllisesti?

‘‘Kahvinporot eivät ole varsinainen lannoite’’

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori kertoo, mitä kaikkea on hyvä tietää kahvinporojen hyödyntämisestä pihalla, puutarhassa ja kotona.

– Kahvinporot toimivat näkemykseni mukaan maanparannusaineena eivätkä varsinaisena lannoitteena, Taulavuori selventää ja jatkaa:

– Ne muuttuvat hajotessaan orgaaniseksi humus-aineeksi, jota meillä Suomessa usein on aika vähän maaperässämme. Kasvien juurille laitetuista kahvinporoista vapautuu hajoamisen myötä kivennäis- ja ravintoaineita ja tämä lisää maan viljavuutta.

Taulavuoren mukaan kahvinporoja voi levittää huoletta kohtuullisia määriä kaikenlaisten kukkien ja kasvien juurille, kuin myös kasvimaalle.

– Kahvinpavut paahdetaan ja keitetään eikä niissä ole tauteja tai tuholaisia. Kahvinporoja voi antaa kohtuullisesti pihan ja puutarhan kasveille ja kukille aivan turvallisin mielin. Kahvissa on jonkin verran rasvoja, mutta nekin hajoavat maassa pieneliöiden ansiosta.


Levitä kahvinporoja tasaisesti eri paikkoihin

Jos kahvinporoja haluaa hyödyntää ulkokasveille suurempia määriä, on hyvä huomioida kahvinporojen maata lievästi happamoittava vaikutus.

– Siinä tapauksessa kannattaa kalkita maata siltä alueelta, jonne kahvinporoja on laitettu enemmän. Jos niitä kuitenkin laittaa silloin tällöin esimerkiksi pensaiden juurille tai kasvimaahan, ei maata ole tarpeen kalkita tavanomaista useammin.

– Yleisesti ottaen kahvinporoja kannattaa levittää tasaisesti eri paikkoihin pihalla ja puutarhassa eikä aina esimerkiksi pelkästään jonkin tietyn kasvin juurille.

Kahvinporoja voi halutessaan laittaa ohuen kerroksen myös huonekasvien mullan pinnalle erityisesti keväisin, Timo Taulavuori kertoo.

– Itse en antaisi kahvinporoja kuitenkaan kovin säännöllisesti huonekasveille, mutta esimerkiksi parvekekasveille kylläkin. Joissain tapauksissa kahvinporojen pintaan voi ilmaantua hometta, mutta se ei tiettävästi ole vaarallista.

Vinkki! Kahvinporot säilyvät helposti keittiön tasolla olevassa ämpärissä tai kannellisessa astiassa ennen niiden hyödyntämistä pihalla ja puutarhassa. Jotkut ottavat talteen kahvinporot myös työpaikaltaan. Kahvinporoja voi kierrättää myös suosiotaan kasvattavissa bokashi-keittiökompostoreissa.


Hyödyksi rikkakasvien ja jopa etanoiden torjunnassa?

Mikäli kahvinporoja on käytettävissä suurempia määriä, voi niitä Timo Taulavuoren mukaan hyödyntää rikkakasvien torjunnassa.

– Jos kahvinporoja laittaa vähintään kahden tai kolmen sentin kerroksen vaikkapa perennapenkkiin, estää tämä yksivuotisten rikkakasvien kasvua tiiviin massan läpi. Toki kuitenkin monivuotiset rikkakasvit läpäisevät tällaiset katteet helposti.

– On hyvä muistaa, että kovin suuret määrät kahvinporoja voivat olla haitallisia kukille ja kasveille ja pelkissä kahvinporoissa ei niitä luonnollisesti kannata kasvattaa, Taulavuori naurahtaa.

Parhaassa tapauksessa kuivatetut kahvinporot saattavat ehkä pitää etanoita loitolla kukkien ja kasvien kimpusta, Timo Taulavuori pohtii. Tästä ei kuitenkaan ole näyttöä, mutta ei niksin kokeilemisesta ainakaan haittaa ole.

– Etanat eivät välttämättä viihdy rakeisilla ja kuivilla pinnoilla. Jos kahvinporojen antaisi kuivahtaa ja tämän kuivan massan ripottelisi kasvien juurille, voi toimenpiteestä mahdollisesti olla hyötyä etanoiden torjunnassa. Kahvinporoissa on myös ominaistuoksu, joka ei välttämättä ole etanoiden mieleen.

Kahvia vain laimennettuna kasveille

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori pohtii kysymystä siitä, kannattaako puolestaan ylijäänyt kahvi kaataa kukkien ja kasvien juurille.

– Siitä ei ole mitään haittaa, jos kahvipannun niin sanotusti huuhtelee ja kaataa laimennettua kahvia kasveille. Raakaa kahvia en kuitenkaan antaisi, sillä se voi olla jopa liian voimakasta.

Kaikki eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi, etteivät kahvinporot ole varsinainen lannoite. Niiden hyödyntäminen erityisesti pihalla ja puutarhassa on kuitenkin erittäin kannattavaa.

– Ylipäätään kaikki omalla tontilla syntyvä orgaaninen aines on todella arvokasta ja voimme palauttaa sen luonnon kiertokulkuun. Tällainen aines kannattaa ehdottomasti hyödyntää omalla pihalla tai puutarhassa joko kompostoituna tai vaarattomien elintarvikejätteiden kohdalla sellaisenaan.

– Monet ruoantähteet, erityisesti liha- ja kalajätteet, tulee kuitenkin kompostoida hyvin ennen niiden käyttöä puutarhassa, jotta ne eivät houkuttelisi haittaeläimiä pihapiiriin.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock