Artikkelin kuva
lifestyle

Vinkit kiireisen äidin liikuntaan

Ajanpuute on yksi yleisimmistä syistä, kun kysytään ihmisiltä vastauksia siihen, miksi he eivät liiku vapaa-ajalla. Sanotaan, että arki on liian kiireistä, eikä aikaa jää liikunnalle. Kiireen keskellä ei kannata tavoitella hurjia liikuntamääriä vaan muistaa, että vähänkin riittää. Alla neljä liikuntavinkkiä kiireisen äidin arkeen.

Kotijumppa

Tehokkaaseen treeniin ei tarvita kuntosaleja tai muita tiloja, vaan tehotreenin voi tehdä kotona. Jo esimerkiksi 20 minuutin treeni riittää ja se on toteutettavissa vaikkapa olohuoneessa. Kotijumppaan ei tarvita edes mitään painoja tai muita välineitä, ellet sitten halua ottaa lastasi mukaan treenikaveriksi tai painoksi. Oman kehon paino riittää. Keskity tekemään perusliikkeitä ja useampia lihasryhmiä samanaikaisesti kuormittavia liikkeitä, kuten esimerkiksi kyykkyjä.

Muista hyötyliikunta

Älä ole liian ankara itsellesi ja pidä liikuntana vain pitkää kuntosalitreeniä tai juoksulenkkiä. Muista, että kaikenlainen arki- ja hyötyliikunta on myös liikuntaa. Hyötyliikuntaa tulisi jokaisella kertyä puoli tuntia päivässä. Tähän lasketaan mukaan työmatkat, kaupassa käynnit, portaiden käyttö hissin sijaan jne. Mieti, onko sinun mahdollista jättää auto parkkipaikalla vähän kauemmaksi tai jäädä bussista pois pari pysäkkiä aiemmin? Tai voisitko kokeilla hoitaa puhelinpalaveria lenkiltä, jos tiedät ettei sinun tarvitse kirjoittaa muistiinpanoja tai seurata esitystä? Älä myöskään unohda kevyttä taukojumppaa töissä.

Liiku lapsen kanssa

Kannattaa ottaa kaikki ilo irti siitä, kun ulkoilet lapsen kanssa. Tehkää yhdessä kävely- tai pyörälenkkejä tai ulkoilkaa muuten vaan. Jos päivän ohjelmassa on retki leikkipuistoon, on siellä usein hyviä mahdollisuuksia kuntoiluun. Hiekkalaatikon reunalla istuskelun sijaan voit itse tehdä pienen kuntopiirin puistossa. Kannattaa hyödyntää leikkipuiston telineitä treenissä. Tee ojentajadippejä penkeillä, nouse hiekkalaatikon reunalle vuorojaloin jne.

Menevätkö iltapäivät ja illat lasten harrastusten parissa? Mieti, voisitko yhdistää siihen myös omat liikkumisesi? Odottaessasi lasta harrastuksesta voit tehdä sujuvasti juoksulenkin.

Rentoa liikkumista

Liikunnasta ei joka kerta kannata tavoitella hikeä pintaan. Kiireisen arjen keskellä kannattaa keskittyä välillä lempeämpiin liikuntamuotoihin ja satsata palautumiseen, sillä niistä voi olla jopa enemmän hyötyä kuin kiireen keskellä tehdystä hikitreenistä. Mitäpä jos illalla lasten nukkumaan mentyä tekisit muutaman joogaliikkeen tai kokeilisit venyttelyä? Venyttely rentouttaa kireät lihakset ja samalla mieli rauhoittuu.

Teksti: Johanna Pulla