Artikkelin kuva
matkailu

Airbnb lasten kanssa – näin löydät parhaat asunnot

Matkustaminen lasten kanssa vaatii huolellista suunnittelua, ja majoituksen valinta on yksi tärkeimmistä asioista. Etenkin kaupunkilomilla Airbnb on lapsiperheille hyvä vaihtoehto hotellille. Saat yleensä samalla rahalla tilavamman, paremmin varustellun ja kodinomaisen asunnon sekä lisäksi paikallisen asiantuntijan, jolta voit kysyä vinkkejä matkaasi.

Airbnb:n käyttö voi kuitenkin jännittää, koska majoittajat ovat suurimmaksi osaksi yksityishenkilöitä ja tarjontaa on laidasta laitaan. Vaikka Airbnb:n käyttö on helppoa ja se tarjoaa vieraalle hyvän turvan ongelmatilanteissa, ei ongelmilta voi aina välttyä.

Mutsimedia on matkustanut ympäri maailmaa yli vuoden ajan pienen lapsen kanssa. Olemme majoittuneet yli kymmenessä Airbnb-asunnossa ilman yhtään negatiivista kokemusta. Haluamme nyt jakaa lukijoidemme kanssa parhaat vinkkimme Airbnb-majoituksen varaamiseen.

Asunnon etsiminen

Kun aloitat etsimisen, varmista että olet valinnut asunnon tyypiksi “Entire place”, jollet halua jakaa asuntoa muiden kanssa. Voit myös rajata hakua esimerkiksi sijainnin tai asunnon huonemäärän sekä varustelun mukaan. Älä kuitenkaan tee aluksi liikaa rajauksia, jotta saat kattavan kuvan tarjonnasta.

Rajaa asunnon hinta budjettisi mukaan, mutta laita ylähaitari hieman isommaksi mitä olet valmis maksamaan – hinnasta voi aina yrittää neuvotella. Laita myös suunnittelemasi ajankohta hakuun, jotta näet tuloksissa vain vapaat asunnot sekä hinnan kyseiselle ajankohdalle.

Lopuksi kannattaa kokeilla hakuja eri ajankohdille, jotta näet miten hinnat vaihtelevat. Saatat löytää edullisempia tarjouksia, jos pystyt matkustamaan turistisesonkien ulkopuolella. Lisäksi suosituimpien asuntojen varauskalenterit täyttyvät hyvissä ajoin ja ne eivät siten välttämättä näy hakutuloksissa valitsemanasi ajankohtana. Kokeile siirtää saapumis- ja lähtöpäiviä muutamalla päivällä, niin hyvässä lykyssä voit löytää juuri sinun unelma-asuntosi vapaana.

Sijainti

Sijainti on yksi tärkeimpiä tekijöitä asunnon valinnassa. Mieti ensin, mitä haluat matkalta – turistinähtävyyksiä, tutustumista paikalliseen elämään ja kulttuuriin vai kenties kävelylenkkejä puistoissa? Ensimmäisessä tapauksessa sijainti lähellä keskustaa on varma valinta, kun taas paikallisten asuinalueilta löydät autenttisempia kokemuksia ja varmemmin myös luonnon rauhaa. Budjetti vaikuttaa myös: mitä kauemmas keskustasta mennään, sitä edullisemmin majoitusta on yleensä tarjolla.

Tutustu asunnon sijaintiin ja naapurustoon tarkasti. Airbnb:n Neighbourhoods-sivustolta löytyy monen suuren kaupungin tärkeimmistä alueista hyvät esittelyt, joista saat kuvan millainen alue on kyseessä. Lisäksi kannattaa selvittää ainakin missä sijaitsevat lähin ruokakauppa, leikkipuisto sekä julkisen liikenteen pysäkit, ja kauanko matka asunnolta esimerkiksi keskustaan kestää. Google Maps on tähän kätevä työkalu.

Asunto ja sen varustelu

Lue ilmoitus huolella ja katso kaikki kuvat tarkasti. Tärkeitä asioita ovat mm.

  • Missä kerroksessa asunto sijaitsee ja onko talossa hissiä? Rattaiden kanssa liikkuessa tai ruokakasseja kantaessa helppo kulku asuntoon on tärkeää.
  • Miten asunto on varusteltu? Selvitä ainakin nettiyhteys, pesukone, keittiön varustelu sekä ilmastointi, jos matkustat lämpimän ilmaston maahan.
  • Onko asunto turvallinen lapsille? Etenkin pienten lasten kanssa haluat todennäköisesti välttää asuntoja, joissa on portaita tai paljon irtokoriste-esineitä.
  • Lastentarvikkeiden saatavuus. Jos tarvitset esimerkiksi pinnasänkyä tai syöttötuolia eikä ilmoituksessa ole niistä mainintaa, kannattaa tiedustella asiaa majoittajalta. Monesti nämä järjestyvät jopa ilman lisäkorvausta.

Arvostelut

Tärkein sääntö riskien minimoimiseksi: älä varaa asuntoa, jossa ei ole yhtään arvostelua. Pyri ottamaan harkintaan vain asunnot, joissa on paljon arvosteluita ja hyvät arvosanat. Mikäli arvosanat ovat kauttaaltaan 4,5 - 5 tähteä, voit olla melko varma, että asunto on hyvä ja majoittaja luotettava.

Lue ajatuksella kaikki arvostelut ja kiinnitä erityistä huomiota muiden lapsiperheiden kokemuksiin. Erityisesti asunnon siisteyteen liittyvät kommentit on hyvä painaa mieleen. Älä kuitenkaan takerru yksittäisiin negatiivisiin arvioihin, sillä erilaiset ihmiset voivat kokea saman asunnon eri tavoilla. Mutta jos useampi vieras on kritisoinut samaa asiaa, on siinä todennäköisesti perää.

Ota yhteyttä majoittajaan

Kun olet löytänyt etsimäsi asunnon, ota yhteyttä majoittajaan eli hostiin. Esittele itsesi: mistä maasta olet, keitä perheeseesi kuuluu ja mikä on matkanne tarkoitus. Lasten osalta on hyvä mainita heidän ikänsä, jotta host osaa arvioida, soveltuuko asunto lapsillesi.

Kysy rohkeasti kaikesta, mikä ei ole selvinnyt ilmoituksesta tai omien selvitystesi kautta. Yöunien turvaamiseksi kannattaa tiedustella, kuuluuko asuntoon liikenteen ääniä tai muita meluhaittoja. Tieto esimerkiksi rakennustöistä asunnon läheisyydessä saattaa säästää sinut päänsäryltä – kirjaimellisesti. Varmista myös, onnistuuko check-in ja checkout matkustusaikojesi mukaisesti.

Voit halutessasi myös kysyä, onko hinnassa neuvotteluvaraa. Alennus voi tulla kyseeseen esimerkiksi pidempien varausten yhteydessä. Hintaneuvottelut kannattaa kuitenkin säästää myöhempiin viesteihin, kun olet ensin varmistunut asunnon soveltuvuudesta teille.

Nyrkkisääntönä pidetään, että hyvä host vastaa aina saman päivän aikana – parhaimmat jopa tunnin sisään. Muista kuitenkin aikaero, jos matkasi suuntautuu toiselle puolelle maapalloa! Mikäli host ei vastaa ajallaan tai vastauksissa on puutteita, saattaa se kieliä yhteydenpidon hankaluudesta jatkossakin.

Anna ja kerää palautetta

Kun matkanne on ohi, muista vielä kirjoittaa arvostelu asunnosta. Näin autat muita löytämään parhaat majoitukset. 

Palautteessa kannattaa olla rehellinen ja tarpeen tullen kertoa myös negatiivisista asioista. Mikäli kuitenkin törmäät ongelmiin asunnossa, älä pura turhautumistasi vasta matkan jälkeen, vaan pyri ratkaisemaan asia hostin kanssa jo lomasi aikana. Sinun viihtyvyytesi on myös hänelle tärkeää, ja useimmat ovat enemmän kuin halukkaita korjaamaan ongelmat ripeästi.

Muista, että myös majoittajasi useimmiten arvostelee sinut. Mitä enemmän positiivisia arvosteluita keräät, sitä luotettavamman kuvan annat itsestäsi. Tämä on tärkeää, sillä osa Airbnb-majoittajista vuokraa asuntoaan vain hyviä arvosteluita saaneille vieraille. Kohtele siis loma-asuntoasi kuin omaasi!

Teksti: Jenni Siikaniva