Artikkelin kuva
matkailu

Älä maksa liikaa hotellista – näillä vinkeillä löydät parhaat hinnat

Mutsimedia on aiemmin kirjoittanut Airbnb-asunnon valitsemisesta lapsiperheen lomalle. Tällä kertaa otamme tarkasteluun perinteisemmän majoitusvaihtoehdon eli hotellit.

Netti on täynnä hotellien haku- ja varauspalveluita. Satunnaisen matkailijan on vaikea hahmottaa mitä eroa niillä on tai mitkä ovat luotettavia ja mitkä eivät. Todellisuudessa niillä ei juurikaan ole eroa, sillä suuri osa keskenään näennäisesti kilpailevista palveluista kuuluu itse asiassa alan amerikkalaisille suuryrityksille Booking Holdingsille tai Expedia Groupille. Suomessa näiden tarjoamista hotellivarauspalveluista tunnetuimmat ovat Booking.com ja Hotels.com.

Kannattaako huone varata näiden palveluiden kautta vai sittenkin suoraan hotellilta? Miten ja mistä saat parasta vastinetta rahoillesi? Tässä muutama hyväksi havaittu vinkki seuraavan lomasi suunnitteluun.

Vertaile hintoja ja etsi alennuskoodeja

Tarjonta ja toiminnallisuudet ovat hyvin samanlaisia eri hotellihakukoneissa, mutta hinnoissa voi olla merkittäviä eroja. Parhaiten hintojen vertailu onnistuu ns. metahakukoneilla – eli hakukoneiden hakukoneilla – kuten Trivagolla tai Momondolla, jotka näyttävät kattavasti kulloinkin voimassa olevat hinnat eri palveluissa.

Voit onnistua varaamaan huoneesi jopa hakukoneiden näyttämää halvinta hintaa edullisemmin, jos löydät voimassa olevan alennuskoodin kyseiselle sivustolle. Alennuskoodeja voit metsästää Googlella (hae esimerkiksi “hotel promo codes”) tai suoraan alennuskoodisivustoilta kuten Retailmenot.com. Yleisimmin alennukset ovat 10 % luokkaa, mutta esimerkiksi Cheaptickets.com tarjoaa tätä artikkelia kirjoitettaessa sivuillaan 16 % alennuskoodin. Alennuskoodien ehdot kannattaa lukea tarkkaan, sillä niissä on usein rajoituksia matkustusajan suhteen tai minkä hotellien varaamiseen koodia voi käyttää.

Tarkista hinta myös hotellin sivuilta

Hotelleille on kannattavinta myydä huoneensa suoraan omien nettisivujensa kautta, koska tällöin ne eivät joudu maksamaan huonevarauksista komissiota välikäsille. Kannattaakin aina tarkistaa hotellin suoraan tarjoama hinta sekä mahdolliset erikoistarjoukset, jotka eivät aina ole saatavilla ulkopuolisisten sivustojen kautta varattaessa.

Jos hinta on sama hotellin omilta sivuilta buukattuna kuin ulkoisissa varauspalveluissa, suosi aina hotellin sivuja. Hotelli saattaa varata suorille asiakkaille hieman paremman huoneen, vaikka nimellisesti huoneluokka olisikin sama kuin varauspalveluissa. Oikein hyvässä lykyssä voit jopa saada huoneluokan korotuksen tai muita pieniä etuja hotellilla. Älä kuitenkaan ota näitä itsestäänselvyytenä, vaan pienenä mahdollisuutena iloiseen yllätykseen.

Suoran varauksen tekeminen on erityisen suositeltavaa pienten, perheomisteisten hotellien kohdalla. Näin tuet pienyrittäjiä ympäri maailmaa.

Ota yhteyttä hotelliin

Kun olet löytänyt mieleisesi hotellin ja selvittänyt sen hinnan eri nettipalveluissa, ota vielä yhteyttä suoraan hotelliin. Kerro lyhyesti matkastasi ja millaista majoitusta etsit, ja pyydä hotellilta tarjous. Voit yrittää neuvotella huoneen halvemmalla tai vaihtoehtoisesti saada paremman huoneen. Tämä onnistuu lähinnä pienissä, yksityisessä omistuksessa olevissa hotelleissa, sillä isot hotelliketjut ovat sopineet matkahakuyhtiöiden kanssa etteivät myy huoneitaan julkista hintaa halvemmalla.

Liity hotellien kanta-asiakasohjelmiin

Hotellit tekevät usein kohdennettuja tarjouksia kanta-asiakkailleen ja joillain on heille jopa pysyvästi halvempi hinta. Tarjousten lisäksi kanta-asiakkaat saattavat päästä nauttimaan muistakin pienistä eduista kuten late checkoutista tai aamun sanomalehdestä huoneeseen toimitettuna.

Tutustu siis eri hotelliketjujen kanta-asiakasohjelmiin. Niihin liittyminen on poikkeuksetta ilmaista eikä välttämättä vaadi edes aiempaa majoittumista kyseisessä hotellissa. Jäseneksi liittyminen kannattaa aina – vaikka sitten tulevaisuuden matkoja silmällä pitäen. Mikäli mainossähköpostien tulva mietityttää, käy ruksimassa sähköpostiasetukset mieleiseksesi heti liityttyäsi.

Älä jää jahkailemaan

Kun näet hyvän tarjouksen, toimi heti. Hinnat ja tarjoukset vaihtelevat koko ajan, joten vielä parempaa tarjousta odotellessa saatat jäädä nuolemaan näppejäsi.

Poikkeuksellisen supertarjouksen osuessa kohdalle voi siihen kannattaa tarttua, vaikka et olisi vielä varannut lentoja – tai edes suunnitellut matkaa ollenkaan. Esimerkiksi monen Euroopan suurkaupungin 4- ja 5-tähden hotellit ovat niin hintavia, että hyvän tarjouksen tuottama säästö viikon majoituksesta saattaa riittää kustantamaan lentoliput koko perheelle. Lue kuitenkin varausehdot tarkasti, jotta tiedät mihin sitoudut. Tarjoushintaiset varaukset pitää yleensä maksaa heti eikä peruutusmahdollisuutta ole.

Lopuksi: tarjousten metsästäminen voi olla palkitsevaa, mutta muista, että halpa hinta ei todennäköisesti ole tärkein kriteeri matkasi onnistumiselle. Tutustu siis aina huolella hotellin sijaintiin, sen palveluihin ja huoneiden varustukseen sekä erityisesti muiden matkailijoiden antamiin arvioihin esimerkiksi TripAdvisorissa. Jos nämä kaikki tuntuvat hyviltä ja hinta on kohdillaan, niin ei muuta kuin varausta tekemään ja matkaa odottamaan!

Teksti: Jenni Siikaniva