Artikkelin kuva
matkailu

Mainettaan parempi Fuengirola

Manner-Espanjan eteläisimmässä kolkassa sijaitseva Costa del Sol, eli Aurinkorannikko, on suomalaisten suosituin asuinpaikka Espanjassa. Alueella on yli 6 000 suomalaisasukasta ja talvikaudella määrä nousee arvioiden mukaan jopa 30 000:een. Suurin suomalaiskeskittymä löytyy Fuengirolasta, jonka merellinen ja rento elämänmeno ovat tehneet kaupungista matkailijoiden suosikkikohteen.

Toisaalta taas moni tuntuu ajattelevan, että Fuengirola on hirveä turistirysä, jossa on ihan liikaa suomalaisia, ravintoloista ei saa muuta kuin lihapullia ja tekemistä riittää vain eläkeläisille.

Kumpi puoli kolikosta mahtaa olla totta? Mutsimedia lähti ottamaan asiasta selvää.

Suomalaisuus näkyy ja kuuluu

Aloitetaanpa siitä kuumimmasta perunasta, eli suomalaisten määrästä. Fuengirolassa on toden totta paljon suomalaisia, mutta kaupungissa asuu yli sata muutakin kansallisuutta ja sen ilmapiiri on erittäin kansainvälinen.

Jos haluaa vältellä suomalaisia, kannattaa suunnata pois suomalaisten suosimilta alueilta Los Pacosista ja Los Bolichesista. Kaupungin keskustan kävelykaduilla tunnelma on jo aivan erilainen ja suomeakin kuulee harvemmin.

Suomalaiskeskittymästä on myös hyötyä. Fuengirolassa on mahdollista hoitaa kaikki tärkeimmät arkielämään liittyvät asiat halutessaan suomen kielellä. Kaupungissa on paljon suomalaisia lapsiperheitä ja sieltä löytyy myös suomenkielinen koulu sekä päiväkoti. Los Pacosissa sijaitseva koulu tarjoaa luokkien 1–9 perusopetusta sekä lukio-opetusta, ja sinne voi ilmoittautua myös lukukautta lyhyemmiksi jaksoiksi. Sofia-opisto puolestaa tarjoaa päivittäin ohjattua toimintaa ja kursseja niin aikuisille kuin lapsille. Lasten liikuntatunnit ovatkin perheen pienimmille helppo tapa tutustua muihin suomalaislapsiin.

Rentoa rantaelämää

Ilmasto on Fuengirolassa lämmin ympäri vuoden: keskimääräinen päivälämpötila on vuoden kylmimpäänkin aikaan tammikuussa noin 17 astetta. Kesäkuukausina päivälämpötilat liikkuvat 30 asteen tuntumassa. Ei siis ihme, että kaupungin hiekkarannat houkuttelevat turisteja.

Lokakuussa sää on ihanteellinen ja rannalla riittää vapaita aurinkotuoleja.

Rentoon elämänmenoon pääsee helpoiten tutustumaan kävelemällä kuuden kilometrin pituista rantakatua, Paseo Maritimoa pitkin. Rantakatu jatkuu komealta Castillo Sohail -linnalta aina Benalmádenan rajalle asti. Paseo Maritimon varrelta löytyy Puerto Deportivo -satama-alue ravintoloineen sekä tietysti useita ranta-alueita, jotka ovat puhtaita ja hyvin hoidettuja.

Osa rannasta on julkista aluetta, johon voit asettautua oman pyyhkeen tai muun alustan kanssa ilmaiseksi. Yksityisillä ranta-alueilla voit puolestaan vuokrata aurinkotuolin ja nauttia aurinkovarjon suojasta pientä maksua vastaan. Nälän yllättäessä ei helpotusta tarvitse lähteä etsimään kauas – lukuisat rantaravintolat eli chiringuitot ovat tunnettuja tuoreesta kalasta ja erityisesti sardiinivartaistaan.

Rannan huonona puolena on sen ruuhkaisuus suosituimpina loma-aikoina. Tällöinkin on kuitenkin yleensä mahdollista löytää rauhallisempi ympäristö auringonottoon kävelemällä hieman kauemmaksi keskustasta. Esimerkiksi Sohail-linnan luona sijaitseva ranta on hiljaisempi ja sieltä löytyy yleensä myös parhaiten parkkitilaa.

Bioparc on lapsiperheiden ykköskohde

Fuengirolan Bioparc on Andalusian suosituin eläintarha. Siellä voit tutustua Madagaskarin, Afrikan päiväntasaajan, Kaakkois-Aasian sekä trooppisten saarten eläimiin kuten tiikereihin, gorilloihin, mangusteihin sekä erilaisiin matelijoihin ja lintuihin. Erilaisia eläinlajeja on yli 200, joten nähtävää riittää.

Bioparcin asukkaita.

Bioparc pyrkii rakentamaan asukkailleen mahdollisimman luonnonmukaisen elinympäristön ja se onkin erittäin hyvin hoidettu ja viihtyisä. Mikä parasta, puisto on rakennettu viidakkomaiseksi, joten kuumana päivänä paahtavalta auringolta pääsee helposti varjoon viilentelemään. Puistosta löytyy myös erillinen leikkialue lapsille.

Eläintarha on avoinna ympäri vuoden. Sisäänpääsymaksu on aikuiselta 20,50 € ja 3–9-vuotiailta 15,50 €. Ostamalla liput netistä ennakkoon säästät euron per lippu. Autolla liikkuvia helpottaa tieto, että heti puiston sisäänkäynnin vieressä on parkkihalli, jonka parkkimaksusta saat alennusta pyytämällä leiman parkkikuittiin Bioparcin kassalta.

Leikkejä ja puuhaa lapsille

Lapset on Fuengirolassa huomioitu hyvin, ja kaupungista löytyy leikkipaikkoja todella paljon. Isommista leikkipuistoista mainittakoon esimerkiksi Castillo Sohailin lähellä olevat Parque de Poniente, jossa on iso merirosvolaiva, sekä Parque De La Fantasía, josta löytyy tavallisten leikkivälineiden lisäksi satuihin liittyviä patsaita. Plaza España -aukio leikkipuistoineen puolestaan sijaitsee kätevästi korttelin päässä Bioparcista, joten se on helppo yhdistää visiittiin eläintarhassa.

Parque de Poniente.

Fuengirolan sataman vieressä on pieni huvipuisto, Sould Park. Puiston laitteet sopivat parhaiten 3–10-vuotiaille lapsille. Huvipuistoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta laitteiden käyttöä varten tarvitset Sould Park -maksukortin, jonne ladataan rahaa haluttu summa. Suurin osa laitteista maksaa 2,5 € / kerta. Huom. puisto aukeaa espanjalaiseen tapaan vasta illalla, klo 18.

Pienille vesipedoille Fuengirolan alueelta löytyy myös Aquamijas-vesipuisto liukuineen, altaineen ja vesileikkipaikkoineen. Sisäänpääsy aikuisilta 26 €, 8–12-vuotiailta 20 € ja 3–7-vuotiailta 15 €. Talviaikaan puisto on kuitenkin suljettuna; ovet avautuvat huhtikuussa ja sulkeutuvat syyskuun lopussa.

Päiväratket lähialueille

Yksi Fuengirolan parhaita puolia on sen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet lähialueille. Jos kaipaat vaihtelua pikkukaupungin tunnelmaan, reissu puolen miljoonan asukkaan Málagaan taittuu junalla reilussa puolessa tunnissa. Matkan varrella voit myös pysähtyä esimerkiksi visiitille Benalmádenan kauniiseen satamaan. Toisessa suunnassa, reilun 20 kilometrin päässä Fuengirolasta länteen, matkailijoita odottaa puolestaan Marbella.

Benalmádenan satama.

Fuengirolan kupeessa sijaitsevasta vuoristosta löytyy yksi Aurinkorannikon todellisista helmistä, Mijas Pueblon valkoinen kylä. Sen tunnelmalliset kapeat kujat ja kauniit maisemat hurmaavat vierailijat. Autolla Mijas Puebloon hurauttaa 15 minuutissa Fuengirolasta, joten siellä on kätevä vierailla vaikkapa vain illallisella jossain kylän tasokkaista ravintoloista.

Teksti: Jenni Siikaniva, kuvat: Juuso Siikaniva