Artikkelin kuva
matkailu

Retkipäivä Haltialan tilalla – lue lapsiperheen kokemukset

Kaksi ystävääni tuli pitkästä aikaa pääkaupunkiseudulla käymään ja päätimme viettää yhteistä maanantai-iltaa Helsingin ja Vantaan rajalla Haltialan tilalla. Mukana olivat myös pian neljävuotias poikani ja ystäväni taaperoikäinen lapsi.

Haltialan kotieläintila oli minulle tuttu entuudestaan. Olen käynyt siellä lapseni kanssa pariin otteeseen, vaikkakin Helsingissä sijaitsevalla Fallkullan kotieläintilalla on erityinen paikka sydämessäni. Kävin siellä lukuisat kerrat lapsuudessani ja järjestin aikoinaan jopa ylioppilasjuhlani Fallkullan tilalla, hevosajeluineen päivineen.

Saavuin lapseni kanssa Haltialan tilalle Helsingin suunnasta bussilla. Reittioppaan mukaan matkaa pysäkiltä eläintilalle on 850 metriä ja kävelymatka taittui yllättävän joutuisasti, odottihan lapseni kovasti eläinten näkemistä.

Ensimmäisenä näkökenttäämme osuivat hevoset, ja illan aikana tervehdimme niin possuja, kanoja, lehmiä kuin lampaita. Helteisenä kesäiltana useimmat eläimet lepäsivät kauempana varjossa, mutta myöhemmin ruokinta houkutteli ne iloksemme lähemmäs.

Lapset saivat antaa kanoille murkinaa.

Parasta Haltialan tilalla

Haltialan kotieläinpihan parasta antia ovat tietysti eläimet ja uskomattoman kaunis maatilan ympäristö. Näiden lisäksi nostan esille ainakin nämä:

  1. Kesällä ravintola Wanha Pehtoorin tunnelmallisella pihalla on ihanaa ruokailla tai nauttia esimerkiksi vilvoittavat juomat. Loimulohisalaatti oli raikas ja maistuva, kun taas lapseni makunystyröihin teki jopa hänen omaa hampurilaistaan suuremman vaikutuksen ystäväni muikkuannos. Napsin myös itse muikkuja ja herkullisia olivat! Myöhemmin söimme myös taivaalliset jäätelöpallot.

  2. Haltialan tilan pihapiirissä sijaitsevassa aidatussa leikkipaikassa lapset pääsevät keinumaan, kiipeilemään ja leikkimään muun ohjelman lomassa.

  3. Pihalla on maatilan koneita ja härveleitä (joita en kaupunkiasujana edes yritä lähteä nimeämään) ja ne ovat omiaan saamaan lapset haltioihinsa. Lapseni pääsi myös istumaan vanhan traktorin kyytiin.

Haltialan kotieläinpihalla on paljon katseltavaa ja tutkittavaa lapsille.

Ilahduin myös siitä, kun Haltialan tilan työntekijä jäi juttelemaan kiireettömästi lapseni kanssa. Lapseni kiinnostus heräsi, kun hän näki työntekijän lakaisemassa eläinten ruokavaraston lattiaa ja työntekijä vastaili lapseni kysymyksiin lämpimästi ja iloisesti.

Vinkki! Kivenheiton päässä Wanhasta Pehtoorista on Vantaanjoki ja laiturille on mukavaa istahtaa hetkeksi. Oman Haltialan eläinpiha -retkemme aikana laiturilla oli muutama lapsiperhe kalastamassa ja he esittelivät muovipussissa olevaa kalasaalistaan lapselleni. Perheellä oli nurmella myös ihastuttava piknik ja pallogrilli.

Maatilan kissa oli myös liikkeellä.

Haltialan tilalla saa lasten kanssa helposti kulumaan muutaman tunnin, joten wc-tiloille tulee tarvetta. Tämä onnistuu perinteisissä ulkovessoissa ja kädet saa puhtaiksi juoksevan veden alla.

Heinä-elokuussa pelloilla kuulemma kasvaa herneitä ja kukkia, joita saa käydä poimimassa. Kenties teemme vielä toisen retken Haltialan tilalle myöhemmin kesällä ja hyödynnämme myös tämän mahdollisuuden.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Shutterstock