Artikkelin kuva
matkailu

Sydney – maailman paras kaupunki?

Australian kaakkoisrannikon Sydney on yksi maailman rakastetuimpia kaupunkeja. Eikä ihme. Se on ainutlaatuinen metropoli, jossa yhdistyvät suurkaupungin vilinä, rento rantaelämä ja viehättävät esikaupunkialueet.

Kaupunki on tulvillaan nähtävyyksiä: Sydneyn oopperatalo ja Harbour Bridge ovat ikonisia maamerkkejä ja Bondi Beach puolestaan surffielämäntyylin mekka. Lapsia kiinnostaa varmasti Sydneyn eläintarha Taronga Zoo, josta on huikaisevat näkymät meren yli kaupungin keskustaan, sekä Luna Park -huvipuisto Sydneyn sataman pohjoispuolella.

Taronga Zoo

Nähtävyydet ovat kuitenkin vain pintaraapaisu kaupunkiin, joka sijoittuu jatkuvasti maailman parhaiden asuinpaikkojen listalla kärkisijoille. Mutsimedian päätoimittaja perheineen on viettänyt Sydneyssä lähes vuoden ja mekin olemme menettäneet kaupungille sydämemme. Miksikö? Tässä viisi syytä!


1. Puistot

Suurkaupungiksi Sydney on todella vehreä. Kaupunki on täynnä ihania puistoja, joissa viihtyvät niin isot kuin pienet. Puistoihin keräännytään etenkin viikonloppuisin piknikille, kuntoilemaan ja leikkimään.

Listasimme neljä suosikkipuistoamme, jotka kaikki sijaitsevat muutaman kilometrin säteellä keskustasta:

  • Centennial Park. Valtava puisto, jossa on useita leikkipaikkoja, kauniita nurmialueita ja lampia sekä taianomaisia metsiä. Puiston keskeltä löytyy myös ravintola ja kahvila, johon voi pysähtyä välitankkaukselle. Energiaa tarvitaan, sillä täällä saa kulumaan helposti koko päivän.

  • Royal Botanic Gardens. Sydneyn kasvitieteellinen puutarha sijaitsee aivan ydinkeskustan tuntumassa ja tarjoaa 30 hehtaaria vehreää puistoa ja kukkaloistoa. Loistava paikka kävelyille ja piknikille!

  • Sydney Park. Keskustan eteläpuolella St Peters -juna-aseman vieressä sijaitseva iso puisto. Hyvät kävelyreitit, iso leikkipuisto ja mm. lasten liikennepuisto, jossa perheen pienimmät voivat ajella pyörällä tai potkulaudalla.

  • Rushcutters Bay Park. Kaunis puistoalue keskustan itäpuolella Potts Pointin ja Double Bayn välissä. Purjeveneitä täynnä olevan lahdenpoukaman reunoilla aukeavat isot nurmikentät leikkipaikkoineen, ja puistosta löytyy myös mm. tenniskenttiä.

Rushcutters Bay Park

2. Kävelyreitit

Sydneyn viehätys aukeaa parhaiten kävellen ydinkeskustan ulkopuolella. Vaikka kaupunki levittäytyy laajalle alueelle, on käveleminen paikasta toiseen helppoa ja mukavaa. Riippumatta siitä mihin suuntaan lähdet, tulet varmasti löytämään matkan varrelta mahtavia maisemia, sympaattisia kahviloita sekä leppoisan tunnelmallisia kyläyhteisöjä.

Lasten kanssa liikkumista helpottaa, että Sydney on täynnä monipuolisia leikkipuistoja perheen pienimmille. Leikkipuistojen sijainnit paikallistat kätevästi tällä työkalulla.

Laita siis jalkaan mukavat kengät, ota avuksi Google Maps ja valitse seuraavalta listaltamme vaikka joka päiväksi uusi mielenkiintoinen kaupunginosa tutkittavaksi.

  • Urbaania elämää: Surry Hills, Potts Point, Bondi Junction
  • Meren äärellä: Double Bay, Milsons Point/Lavender Bay, Balmain
  • Putiikkeja ja kahviloita: Newtown, Glebe, Paddington
  • Rantoja: Bondi Beach, Coogee, Manly
Bondi Beachilta lähtevä Bondi to Bronte -kävelyreitti


3. Uima-altaat

Mikäpä olisi parempaa aurinkoisena päivänä kuin veteen pulahtaminen? Sydneyn kuvankauniit rannat ovatkin täynnä ihmisiä läpi kesän. Monet niistä eivät kuitenkaan sovellu uimiseen pienten lasten kanssa, sillä aallot ovat isoja ja virtaukset ajoittain vaarallisen voimakkaita.

Mutsimedian suositus onkin suunnata viettämään mukavaa päivää perheen kanssa jollekin kaupungin viihtyisistä ulkouima-altaista. Kävelyetäisyydellä keskustasta ovat mm. suosittu Prince Alfred Park Pool sekä upea, meren päälle rakennettu Andrew ”Boy” Charlton Pool, jossa voi uimisen lomassa ihastella ohi lipuvia huvijahteja. Myös monen rannan yhteydessä on erillinen merivesiallas, jossa voi uida aalloilta suojassa.

Uima-altaiden lisäksi kaupungista löytyy myös puistoja, joissa lapset pääsevät leikkimään ja kahlaamaan vedessä. Tsekkaa ainakin mahtava Darling Harbourin leikkipuisto, Pirrama Park Pyrmontissa sekä Centennial Parkissa sijaitseva Wild Play Garden.

Andrew 'Boy' Charlton Pool

4. Ruoka

Australia on tunnettu maukkaista grilliruuista ja tuoreista merenelävistä. Ruoan ja yhdessä syömisen merkitys näkyy mm. siinä, että puistoista löytyy ilmaisia kaasugrillejä, jotka ovat perheiden ja kaveriporukoiden aktiivisessa käytössä. Voit siis napata tuoretiskeiltä herkkuja mukaan ja grillata piknik-eväät paikan päällä! Kotikokkailua puolestaan helpottavat Woolworths- ja Coles-supermarkettien erinomaiset verkkokaupat, joista kaiken tarvittavan voi tilata edullisella kuljetusmaksulla suoraan kotiin.

Maahanmuuton myötä australialaiseen ruokakulttuuriin on sekoittunut runsaasti vaikutteita muiden maiden keittiöistä, erityisesti Aasiasta. Monikulttuurisuus näkyy Sydneyn monipuolisessa ravintolatarjonnassa ja kaupunki on pullollaan herkullisia ravintoloita joka makuun. Mikä parasta, ulkona syöminen on keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa ja lapset otetaan erinomaisesti huomioon ravintoloissa.

Hyviä paikkoja aloittaa Sydneyn ravintolatarjontaan tutustuminen ovat esimerkiksi Kensington Streetin ja Llankelly Placen ravintolakadut.

Tuhti aamiaisannos Sydneyn tyyliin

5. Elämäntyyli

Sanonta “No worries” kuvaa hyvin australialaista mentaliteettia. Sydneyssä elämäntyyli on toki suurkaupungille ominaisesti kiireisempi kuin muualla Australiassa, mutta suomalaiselle se näyttäytyy silti hyvin rentona, avoimena ja ystävällisenä. Hyvä esimerkki tästä on useiden paikallisten tapa huikata bussikuskille kiitokset bussista poistuttaessa.

Sydneyn ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Kesät eivät ole liian kuumia meren vilvoittavan vaikutuksen ansiosta, ja talvellakin lämpötila pysyttelee mukavassa haarukassa. Tämä näkyy paikallisessa elämäntyylissä, jossa korostuvat ulkona liikkuminen ja aktiivinen touhuaminen.

Kun Suomessa eletään pimeintä talvea, on Sydneyssä kesä parhaimmillaan. Silloin runsaan auringonvalon merkityksen huomaa parhaiten. Se antaa valtavasti energiaa, vaikuttaa positiivisesti mielialaan ja antaa monipuoliset mahdollisuudet nauttia ulkoilmasta. Ja tekeehän se arjestakin helpompaa, kun ei tarvitse pukea neljää kerrosta vaatteita tai miettiä millainen varustus milläkin kertaa tarvitaan päälle leikkipuistoon lähdettäessä.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Jenni Siikaniva, kuvat: Juuso Siikaniva