Artikkelin kuva
matkailu

Vinkit lapsiperheen lomaan Espanjan Aurinkorannikolla

Espanjan Aurinkorannikko on erinomainen lomakohde pienten lasten kanssa, sillä maassa ollaan erittäin lapsiystävällisiä joka paikassa. Esimerkiksi ravintolaan lapset ovat aina tervetulleita ja heidän tarpeensa otetaan hyvin huomioon. Myös elinkustannukset ovat huomattavasti edullisemmat kuin Suomessa: asumis- ja ruokalulut ovat yleisesti ottaen vain noin puolet Suomen vastaavista.

Tässä muutamia vinkkejä lapsiperheille Espanjassa lomailua tai pidempääkin oleskelua varten.

Ruokastokset

Paras valikoima lastenruokia löytyy luonnollisesti isoista tavarataloista kuten Carrefourista. Lisäksi erityisruokavalioihin sopivaa ruokaa voi löytää myös apteekeista. Kaikkia kotimaasta tuttuja ruokia ei Espanjasta kuitenkaan löydy, joten valikoivien syöjien lempiherkut kannattaa tuoda mukana Suomesta. Sen sijaan esimerkiksi kaurahiutaleita (copos de avena) on Espanjassa myynnissä yleisesti ruokakaupoissa. Yleisesti ottaen ruokaostokset teet edullisimpaan hintaan saksalaisissa ketjuissa Lidlissä ja Aldissa.

Vaateostokset

Koska sää on Espanjan Aurinkorannikolla yleensä kohtuullisen hyvä, lapsia ei tarvitse suojata kuralta, loskalta tai lumelta, vaan vaateostoksissa voi keskittyä lämpimän kelin varustukseen. Lapsille on vaatekaupoissa tarjolla valikoimaa laidasta laitaan, aina edullisista löydöistä kalliisiin merkkivaatteisiin. Paikalliset vanhemmat suosivat tyypillisesti Zaran lastevaateosastoa. Rantavaatteita ja oloasuja puolestaan saa halvalla esimerkiksi Primarkin kaltaisista kansainvälisesti tunnetuista ketjuista. Tunnettuja espanjalaisia lastenvaatemerkkejä ovat muun muassa Charanga ja Mayoral.

Leikkipaikat

Leikkipuistoja löytyy espanjalaisissa kaupungeissa lähes jokaisesta korttelista, ja ranta-alueet ovat lapsille kuin jättimäinen hiekkalaatikko. Suomessa suosituille sisäseikkailupuistoille ei sen sijaan ole lämpimämmän ilmaston takia niin paljon kysyntää kuin Suomessa, mutta joitakin tuntimaksulla toimivia puuhapuistoja on tarjolla sateisten päivien varalle. Niitä voit etsiä esimerkiksi nimellä “parque de bolas”. Fuengirolan leikkipaikoista voit lukea lisää tästä.

Rannat toimivat jättimäisinä hiekkalaatikoina.

Leikkikaverit

Espanjalaisilla leikkikentillä vanhemmat juttelevat paljon keskenään, ja paikallisiin vanhempiin on helppo ottaa kontaktia, joskin kielimuuri saattaa paikoin olla välissä, mikäli espanjankieli ei taitu. Suomalaisia leikkikavereita voi löytää suomalaisten suosimilta alueilta kuten Fuengirolan Los Bolichesista ja Los Pacosista. Fuengirolassa Sofia-opiston lapsille suunnatut tunnit ovat hyvä tapa tutustua muihin suomalaislapsiin. Myös Facebookin ryhmät, esimerkiksi Aurinkorannikon lapset, auttavat kontaktien luomisessa.

Autolla liikkuminen

Aurinkorannikolla liikkuminen onnistuu melko hyvin julkisillakin kulkuvälineillä, mutta auton vuokraus helpottaa tutustumista eri paikkoihin sekä esimerkiksi ruokaostosten tekemistä kummasti. Autoillessa on kuitenkin tärkeä huomata, että Espanjassa turvaistuin tai vähintään koroke on pakollinen alle 135 cm mittaisille tai alle 36 kg painaville lapsille. Autovuokraamoista saa turvaistuimen lisämaksua vastaan, mutta pidemmillä reissuilla voi tulla halvemmaksi hankkia turvaistuin itse. Esimerkiksi Carrefourista turvaistuimia saa halvimmillaan noin viidenkymmenen euron hintaan.

Autolla on kätevä hurauttaa Fuengirolasta esimerkiksi Mijasin valkoista kylää tutkimaan.

Teksti: Jenni Siikaniva