Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Lapsen vaatekaappi järjestykseen – vinkit vaatemäärään ja järkeviin hankintoihin

Monet vanhemmat tunnistavat loputtomalta tuntuvan vaatesirkuksen. Mikä avuksi, kun lapsen vaatekaappi pursuaa vääränkokoisia tai vuodenaikaan sopimattomia vaatteita eikä mihinkään mahdu enää mitään?

Rahoitusalalla työskentelevä Tanja Kotselainen on luonut systeemin, jonka avulla aktiivisella lapsiperheellä on aina juuri sopivasti oikeankokoisia vaatteita jokaiseen vuodenaikaan. Tanjan perheeseen kuuluvat puolison lisäksi 4- ja 7-vuotiaat lapset ja perheessä harrastetaan niin tennistä, jalkapalloa, laskettelua, koodausta kuin tanssiakin.

Kasvavat lapset sekä monipuolinen harrastaminen tuovat mukanaan suuren määrän vaatteita, joita ylläpidetään sesongin, kulumisen ja pituuskasvun mukaan. Lue Tanjan vinkit, joilla pidät lapsen vaatekaapin järjestyksessä ja vuodenajan mukaisena.

Hanki vaatteita etukäteen seuraavaan vuodenaikaan

Tanjan perheessä varmistetaan, että seuraavaan vuodenaikaan löytyy varastosta ainakin yksi setti asianmukaisia vaatteita. Vaatteita ei kannata hamstrata liikaa, mutta tulevaan kauteen sopivan kokonaisuuden voi hankkia jo hyvissä ajoin.

Kuravaatteita, talvitakkeja ja hanskoja tarvitaan aina ja näitä on helppoa ostaa jo ennen käyttötarvetta. Tällöin vaatteita ei tarvitse ostaa kiireessä, vaan voit hyödyntää loppusesongin alennusmyyntejä ja tarjouksia. Vaihtosetin voi ostaa myöhemmin, kun tietää kuinka sateinen kesä tai kylmä talvi on tulossa.



Kaikkea ei silti voi ennakoida ja mitä isompia lapset ovat, sitä varmemmin myös heillä on sanottavaa vaateostoksiin. On hyvä muistaa, että etukäteen ostettu vaate ei aina välttämättä miellytä tai olekaan sopivan kokoinen.


Hanki perusvaatteita tuleville vuosille alennuksista

Tanja arvioi, että hänen lastensa vaatteisiin kuluu noin sata euroa kuukaudessa. Summa ei jakaudu tasaisesti jokaiselle kuukaudelle, vaan Tanja suosii kerralla isompia ostoksia ja satsaa sesonkialeihin.

Toisinaan Tanja saattaa ostaa jopa 2-3 kokoa lasten nykyistä vaatekokoa isompia perusvaatteita varastoon, jos tuote on tarpeeksi laadukas ja ajaton. Lapsen vaatekaappiin tarvitaan aina esimerkiksi laadukkaita villakerrastoja ja sadevaatteita, jotka voi kätevästi kaivaa esiin lapsen kasvaessa. Näitä on helppoa hankkia alesta ja kierrätysryhmistä aina kun sopivia sattuu kohdalle.

Kierrätys kunniaan!

Tanja käy säännöllisin väliajoin läpi lasten vaatekaapit ja kierrättää pienet ja tarpeettomiksi jääneet vaatteet.

Hän myös kerää kellariin kasseihin puolen vuoden erän vaatteita ja myy kirpputoreilla aina sesongissa olevat vaatteet, jolloin ne menevät hyvin kaupaksi.

Hyvää kokemusta Tanjalla on ollut Facebook-kirpputorien lisäksi lastenvaatekirpputoreista, jotka hinnoittelevat vaatteet asiakkaan puolesta. Tämä on helppoa, eikä yleensä melkein mitään ole jäänyt myymättä ja hinnatkin ovat kohdallaan.

Käytössä puhki kuluneet vaatteet viedään suoraan lumppukeräykseen ja myymättä jääneet hyväntekeväisyysjärjestöille. Jotakin annetaan kiertoon ystäville ja naapureille. Pääasia ei ole tehdä vaatteilla rahaa, vaan saada kaikki eteenpäin, jolloin nurkat pysyvät siisteinä ja vaatteet järjestyksessä.

Säästän aikaa ja rahaa ennakoimalla, tekemällä suuremmat hankinnat kerralla ja kierrättämällä säännöllisesti kaiken mahdollisen, sanoo Tanja Kotselainen.


Tanjan vinkit siistiin lapsen vaatekaappiin

  • Käy säännöllisesti läpi lapsen vaatekaappi, esimerkiksi kuukausittain. Kartoita, mitkä vaatteet ovat pieniä, mitä tarvitaan lisää ja mitä pitäisi korjata.
  • Ennakoinnilla säästät aikaa ja rahaa. Käytettyjä vaatteita on helpompi löytää, kun tarve ei ole samana päivänä.
  • Osta uutta sesongin ulkopuolella ja myy vanhoja sesongin alkaessa.
  • Älä pidä vaatekaapissa ylimääräisiä vaatteita ja varmista, että kaikilla on oma paikkansa. Näin myös lapset löytävät vaatteet helposti.
  • Korjaa ja parsi rikkinäiset vaatteet heti. Mikäli et ole niin sanotusti käsityöihminen, laita vaate kiertoon.
  • Kierrätä hyödyntämällä kirpputoreja, hyväntekeväisyyttä sekä antamalla vaatteita eteenpäin tutuille ja naapureille.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Kristiina Salo, kuvat: Shutterstock ja Tanja Kotselainen