Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Gugguu vei paikan sydämessä

Artikkeli on tehty yhteistyössä Gugguun kanssa.


Vaikka lastenvaatetrendit ovat viime vuosina noudattaneet selkeää kaavaa – syksyllä murrettuja sävyjä ja keväällä pirteitä pastelleja – on vallalla olevista trendeistä eettisyys ja vastuullisuus se merkityksellisin. Itse olen kahden viime vuoden aikana sukeltanut lasten muodin syvään päähän, olen aina ollut tosi kiinnostunut pukeutumisesta ja lapsen myötä suloiset minivaatteet ovat vieneet meikämutsin mennessään. Harrastukseksikin voisi tuota käytännössä kutsua.

Vastuullisen lastenmuodin edelläkävijä, kotimainen Gugguu, on ottanut paikan sydämessani sekä leijonanosan lapseni vaatekaapista. Olen ​tietoinen Gugguun tulevista dropeista ja mallistoista, joita monen muun tavoin odottelen hyvissä ajoin etukäteen.

Meidän vaatekaapissamme laatu korvaa määrän ja Gugguuta on hankittu paljon myös second handina. Mielestäni yksi vaatteen tärkeimmistä kestävän kehityksen mittareista onkin se, kuinka pitkä elinkaari sillä on. Kierrätys on lopulta aina se ekologisin vaihtoehto uuden tuotteen valmistamisen sijaan.

Miksi Gugguu on meidän lempparimme?

Siihen, miksi Gugguusta on muodostunut lapsosemme hovihankkija vaaterintamalla on monta syytä. Tässä niistä muutama:

  • Kauniit värit ja mallit, jotka miellyttävät tämän esteetikon silmää. Niin paljon kuin kimallusta rakastankin, ovat Gugguun yksinkertaisen tyylikkäät vaatteet supertoimiva pohja lapsen pukemiseen niin arkeen kuin juhlaan.
  • Silmää miellyttävän ulkonäön lisäksi tärkeimpänä mainittakoon laatu, joka on monen tekijän summa. Käytännössä se näkyy niin, että vaatteet eivät ahkerassakaan käytössä kulu juuri lainkaan ja kestävät ronskiakin tahranpoistoa.
  • Vaatteiden mitoitus on mietitty niin, että mallit kestäisivät lapsen käytössä mahdollisimman pitkään. Pitkäjalkaisen tytön äitinä osaan arvostaa kääntövaraa lahkeissa ja säädettävää vyötäröä! Toki lapsia on kaiken mallisia ja mikä yhdelle on täydellinen, ei toisen päälle istu ollenkaan.
  • Ja tosiaan, second hand -arvo näillä on oikein hyvä ja kierrätys jos mikä on ekologista.


Gugguun vaatteissa vähemmän on enemmän, muotokieli on hyvin selkeä sekä käytännöllinen ja tiettyjä printtituotteita lukuunottamatta vaatteet ovat pääsääntöisesti yksivärisisiä. Hyväksi havaitut mallit jatkavat mallistosta toiseen, näiden lisäksi mukaan tulee uutuuksia, joiden kohdalla on selkeästi mietitty asiakkaiden palautteita sekä toiveita.

Entistä parempaa panostusta läpinäkyvään vastuullisuuraportointiin

Tämän päivän lastenvaateharrastajat ovat erittäin valveutunutta porukkaa ja yritysten avoin kommunikaatio arvoistaan sekä toimintatavoistaan korreloi suoraan kuluttajien luottamuksen kanssa.

Gugguu on profiloitunut vastuullisen sekä kestävän kehityksen puolestapuhujana ja vaatteet ovat paitsi kauniita, myös eettisesti tuotettuja. Gugguun vastikään julkaisema vastuullisuusraportti ​tarjoaakin entistä syväluotaavamman katsauksen Gugguun toimintatavoista, arvoista sekä kaikista niistä asioista, joita yrityksessä vastuullisuuden eteen halutaan tehdä. Kattavan raportin julkaisun taustalla on halu toimia entistä läpinäkyvämmin kuluttajien suuntaan ja kertoa toiminnasta sekä tuotannosta yksityiskohtaisesti.


Vastuullisuusraportista käy ilmi useita konkreettisia parannuksia, joita kestävän kehityksen eteen on tehty. Gugguun arvot – laatu, ekologisuus, asiakaslähtöisyys ja turvallisuus – eivät jää vain sanahelinäksi, vaan arvoille löytyy lihaa luiden ympärille. Itse arvostan avoimuutta, joka raportista välittyy; kaikessa ei voi olla täydellinen ja kompromisseja on tehtävä, mutta samalla etsitään jatkuvasti keinoja, joilla kestävän kehityksen roolia pystytään koko ajan kasvattamaan.

Olen usein toivonut, että olisinpa sisäistänyt jo aiemmin periaatteet jotka olen itselleni luonut: älä osta turhaa tai yhden käyttökerran juttuja, osta vain laadukkaita materiaaleja ja sellaista mistä aidosti pidät, löydä oma tyylisi ja kierrätä! Näitä periaatteita noudattamalla tekstiilijätteen määrä on omassa taloudessamme romahtanut lähes nollatasolle, ja tästä kiittävät niin lompakko kuin luontokin.


Teksti ja kuvat: Suvi Honkanen, jutun pikkumallin vaatteet Gugguun kevään Play-mallistosta.