Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

R-Collection – tyylipuhdasta muotia sukupolvelta toiselle

Yhteistyössä R-Collection.


Kuinka monelta löytyy kotoa R-Collectionin anorakki joko itse hankittuna tai perittynä? Veikkaisin, että aika monelta. Ajaton takkimalli on pysynyt suomalaisten suosikkina jo vuodesta 1982, jolloin ensimmäinen anorakki näki päivänvalon. Ja yhä vain sama anorakki näkyy katukuvassa niin isoilla kuin pienilläkin.

Mistä tämä ajaton design oikein kumpuaa ja mikä on R-Collectionin visio tänään? Me Mutsimedialla paloimme halusta tietää myös lastenvaatemalliston tilasta ja päätimme ottaa asiasta selvää haastattelemalla R-Collectionin pääsuunnittelija Lilli Noriota. Valitsimme myös lastenmallistosta omat suosikkimme.

Mistä R-Collectionin tarina sai alkunsa?

Eletään 1970-lukua, jota hallitsivat rokkikulttuuri farkkuineen. Kajaanilaiset Pekka ja Marjo Saastamoinen ovat innostuneet muiden ohella vaatteiden myymisestä postimyynnin kautta. Villapaidat, Suomi-verkkarit ja farkut vaihtavat omistajaa kaupan käydessä vilkkaana. Syntyy idea omasta mallistosta, joka kantaa nimeä Collection of Rockville eli R-Collection. Ajattomat, käytännölliset ja luonnonmateriaaleista, kuten villasta ja silkistä valmistetut aikuisten ja lasten vaatteet otetaan suurella ilolla vastaan ja R-Collection elääkin 1980–1990-luvuilla nousukauttaan.

Toinen nousukausi on käsillä nyt, sukupolven vaihdoksen myötä. Yrityksessä alkumetreiltä mukana toiminnassa olleet lapset jatkavat perheyritys R-Collectionin tarinaa.

Vaatteiden ja asusteiden läpinäkyvä tuontanto kiinnostaa tänään enemmän kuin koskaan. Mikä on R-Collectionin tuotteiden valmistusprosessi?

Suunnittelu, kaavoitus, leikkuu ja mallinompelu tapahtuvat Kajaanissa R-Collectionin omalla tehtaalla. Tehtaalla hoituvat myös paino- ja brodeeraustyöt. Ompelutyöt tehdään Virossa, jonne leikatut palat lähetetään. Neuleista osa valmistuu Suomessa ja osa Liettuassa. Silkit ovat peräisin Turkista. Jotta myös teknisemmät tuotteet voitaisiin valmistaa lähitulevaisuudessa Euroopassa, jatkaa R-Collection sitä edistävää työtä.


R-Collectionin lastenvaatemallistossa leikitellään murretuilla sävyillä ja hiotuilla yksityiskohdilla. Mikä lastenmallistoa on inspiroinut?

R-Collectionin lastenvaatteissa painavat samat kriteerit kuin aikuisten vaatteissa: kulutuksen kestävyys, ajattomuus ja luonnonmateriaalien käyttö. 40-vuotisen historian aikana hyviksi todetut materiaalit toimivat koko perheellä, lapselta toiselle. Klassikkovaatteiden lisäksi R-Collection myös laajentaa ja hioo lastenmallistoaan entistä paremmaksi. Nyt mukana tulevat olemaan myös sesongittain vaihtuvat uutuudet, kuten SS19 malliston “Paper Planes” -kuosi, jonka on suunnitellut litografisesta työtekniikasta tunnettu Valpuri Remling.

Tämän hetken tuorein uutuus on lasten pitkä anorakki, klassikkoanorakin ja vetoketjullisen anorakin rinnalla. Tässä anorakissa lienee ainekset uudelle klassikolle!

Mutsimedian top 3 R-Collectionin lastenvaatemallistosta

1. Lasten vetoketjuanorakki misty Rose

Hempeän vaaleanpunainen anorakki on helppo pukea päälle vetoketjun ansiosta ja reilumman mitoituksen vuoksi sen alle mahtuu kerroksia. Vaikka lämpimät syyspäivät alkavat olla ohitse, on anorakki keveän olemuksensa vuoksi mainio vaate kauppareissulle.


2. Lasten Villawool pipo beige

100 % merinovillasta valmistettu pipo pitää korvat lämpimänä ulkoleikeissä ja kestää vuodesta toiseen laadukkaan materiaalinsa vuoksi. Kaunis, tupsullinen design yhdistetään vaatteeseen kuin vaatteeseen tyylillä.


3. Lasten city-collegepaita savunharmaa

Raapatusta puuvillacollegeneuloksesta valmistettu paita ihastuttaa rennolla tyylillään, ja unelmanpehmeällä materiaalillaan. Collegessa on ihanaa ysäritunnelmaa, ja erityisenä plussana rakkaan kotikaupungin, Helsingin nimi.


Teksti: Anna Korhonen, kuvat: Anna Korhonen ja Samuli Härkönen, vaatteet kuvauslainassa R-Collectionin liikkeestä.