Artikkelin kuva
muoti ja kauneus

Tauko tekee designia hyvällä omallatunnolla

Esittelemme sivustollamme juttusarjan muodossa kiinnostavia suomalaisia yrityksiä, jotka jakavat Mutsimedian kanssa samat arvot. Artikkeli on tehty yhteistyössä Tauko Designin kanssa.

Mukavuudenhaluisena ihmisenä arvostan vaatteita, joissa minulla on hyvä olla ja joissa näytän modernilta. En ole kotonani rimpsuissa tai vartaloani korostavissa kittanoissa. En halua viettää päivääni miettien muhkuroita tai kiemurtelemalla ahtaassa ja hiostavassa kuoressa. Värikkäät printitkään eivät tunnu omalta.

Tunnustan, että minun on vaikea löytää vaatteita, jotka koen omakseni. Mutta kun sellaisia löydän, syke nousee ja tartun henkariin. Tämä se on! Näin minulle kävi hieman reilu vuosi sitten, kun astuin eräästä ikkunasta (kyllä!) sisään Katajanokalla.

Suunnittelijat tekevät vaatteita juuri minulle

Tauko Design on suomalainen vaatemerkki, jonka omistavat kaksi sinnikästä ja eittämättä lahjakasta naista: Kaisa Rissanen ja Mila Moisio. He myös suunnittelevat vaatteet itse, ammentaen inspiraatiota luonnosta, urbaanista ympäristöstä ja luonnollisista muodoista.

Leija-vaatteet, erityisesti takit ja housut, ovat merkit nimikkotuotteita, joita kysytään ja tuotetaan vuodesta toiseen. Värit ovat hillittyjä ja leikkaukset nerokkaita, vaatteiden yleisilme on pääasiassa suoraviivaisen kaunis, sipauksella boheemia.

Katajanokan liikkeessä näkyy eri-ikäisiä naisia, joilla on erilaisia tilanteita. Omistajat ovat itse liikkeessä auttamassa ja kuuntelemassa asiakkaita, he tarvittaessa ompelevat vaatteet istumaan kantajalleen ja ottavat vastaan toiveita seuraavien mallistojen sisältöön. Kaiken lisäksi he ovat äärettömän sydämellisiä ihmisiä, heidän liikkeessään voi olla täysin oma itsensä ja iloita hyvällä omalla tunnolla seuraavan suosikkivaatteen löytymisestä. Tauko-fanit tunnistavat vaatekappaleet ja osaavat nimetä mitä hakevat, tiettyä sävyä myöten.

Tämäkin paita sopii niin kesään kuin talveen.

Tauko panostaa kestävään tyyliin

Kaisa ja Mila alkoivat aikanaan ommella vaatteita itse, kun eivät löytäneet kauppojen valikoimista sopivia. He saivat niin paljon kysymyksiä ja ihailua vaatteistaan, että päättivät edetä testaamaan menekkiä laajemmin. Kestävät arvot ovat molemmille suunnittelijoille erityisen tärkeitä, joten jo alussa syntyi päätös tuottaa vaatteet kierrätystekstiileistä.

Tapa, jolla Tauko tuotantonsa toteuttaa, on ainutlaatuinen. Se hyödyntää materiaalit mahdollisimman sellaisenaan, kankaat siis käsitellään ja kunnostetaan sen sijaan että ne revittäisiin rievuiksi uudistuotantoa varten. Tuotanto tapahtuu lähellä, Viron Loksassa ja Suomen Tuusulassa, jolloin toimintaa on helppo valvoa ja kestää lähemmänkin ”who made my clothes” -tarkastelun. Kustannusjakaumakin on läpinäkyvä.

Mallisto hiotaan ja julkaistaan kaksi kertaa vuodessa, eikä hävikkiä juuri tule. Arvokas design on tänä päivänä ympäristön huomioon ottavaa, ei sitä riistävää.

Taukon vaatteet ovat hyviä itsetunnolle

Aiemmin mainitsin, että meillä naisilla on erilaisia tilanteita. Kaikki ymmärtävät, että joskus ollaan raskaana, keskivartalo synnytyksestä turpeana, käsivarret treenin tarpeessa tai takapuoli omasta mielestä liikaa kaikenlaisia adjektiiveja. Sitten on tilanteita, kun pitää näyttää tyylikkäältä töissä tai tilaisuudessa, pukeutua mukavan edustavasti töihin, päivän askareisiin tai illanviettoon.

Ihan todella harvasta vaatteesta on tähän kaikkeen, vain kenkien vaihdolla ja asustamisella. Tauko on siitä jännä merkki, että olen löytänyt sieltä vaatteita, joilla pystyn taklaamaan todella monta tällaista tilannetta kerralla.

Kankaat tuntuvat ja näyttävät laadukkailta päällä ja peittävät tarpeeksi, erilaiset leikkaukset antavat armoa ja tyyli on sopivan edustava mutta kasuaali. Iloitsen, sillä tiedän myös mikä koko minulla näyttää hyvältä housuissa, mekoissa ja paidoissa.

Tai haalareissa. Puhutaanpa hetki haalareista. Löysin ehkä elämäni vaatteen viime kerralla. Toinen omistajista, Mila, oli pukeutunut kauniiseen mustaan haalariin, jota hän kantoi upeasti. Ajattelin sen olevan minulle sopimaton, olenhan vartalotyypiltäni todella erilainen. Mitä vielä, hypähdin sisälle haalariin ja olin kotona. Peilikuvalleni harvoin hymyilen, mutta nyt hieman jopa liikutuin.

Tauko Design on vahvassa nosteessa kotimaassa (Skattan Concept Storen lisäksi heidät löytää Kämp Galleriasta, TAUKO Garden) ja Euroopassa, erityisesti Saksassa. Sen moderni tyyli sopii simppeliä kauneutta ja rentoa otetta arvostavalle, eikä verota kukkaroa niin että sieluun asti sattuu. Valinta on helppoa, kun ei tarvitse joustaa arvoista eikä tyylistä. Silloin pukeutuminen tuntuu hyvältä.

Kaisa Rissanen ja Mila Moisio.

Kiitokset ja menestystä Kaisalle ja Milalle, sekä kiitos ystävälleni Sadulle inspiraatiosta sekä maailman kauneimpien vaatteiden löytämisestä.

Tutustu Taukon maailmaan ja käy verkkokauppaan: www.taukodesign.com

Teksti: Marika Luukkanen, kuvat: Tauko Design, Marika Luukkanen