Artikkelin kuva
ruoka

Kaurasämpylävuoka pinaattipestolla – piknikin mehevä kuningatar

Lämmin toukokuu houkuttelee ulkoruokailuun. On aika kaivaa piknikviltti varastosta ja suunnata ulos aurinkoon nautiskelemaan. Tämä näyttävä sämpylävuoka sopii mainiosti piknikin päätähdeksi. Sen kaverina voi tarjota salaattia ja erilaisia tahnoja.

Kukapa ei rakastaisi tuoreita sämpylöitä, joissa on rapea kuori ja pehmeä sisus. Nämä sämpylät ladotaan ennen paistoa uunivuokaan vieri vireen ja väliin tiputellaan itsetehtyä ihanaa pinaattipestoa. Uunissa sämpylät kohoavat yhteen ja lopputulos on vastustamattoman mehevä ja kaunis. Jokainen syöjä saa nyhtää oman palansa.

Sämpylätaikina leivotaan Myllyn paras Kauraiseen sämpyläjauhoon, joka on ihanan jyväinen ja täynnä kauran terveellisiä ominaisuuksia. Taikina mehevöitetään kananmunalla ja nesteenä käyetetään maitoa. Sämpylät ovatkin niin meheviä ja maukkaita, etteivät kaipaa edes voita väliin.

Pinaattipesto-sämpylävuoka

Sämpylätaikina

3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl rypsiölyä
6-7 dl Myllyn paras Kaurainen sämpyläjauhoseosta

Pinaattipesto

50 g baby-pinaattia
½ dl auringokukansiemeniä
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
1 valkosipulinkynsi
0,75 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa


Valmista ensin sämpylätaikina. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kananmuna, öljy ja jauhot. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneessa noin kymmenen minuuttia. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Valmista sillä välin pinaattipesto. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Halutessasi voit jättää puolet parmesanjuustoraasteesta sämpylävuoan päälle ripoteltavaksi ennen uuniin laittamista.

Jaa kohonnut taikina noin kahteenkymmeneen osaan ja pyörittele paloista sämpylöitä. Lado sämpylät leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan lähes vieri viereen, niin että niiden väliin jää puolen sentin rako. Tiputtele pinaattipestoa sämpylöiden väliin ja kohota vielä noin 30 minuuttia. Paista sämpylävuokaa 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.


Resepti on toteutettu yhteistyössä Myllyn Parhaan kanssa.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Lilli Munck, kuvat: Anna Salmisalo