Artikkelin kuva
ruoka

Kurpitsaresepti x 4: paahdettuna fetalla, pasta salvialla, kanelinen piirakka ja suklaarouhemuffinit

Syksy on kurpitsojen satokautta, jolloin hokkaido- ja myskikurpitsat ovat parhaimmillaan. Niitä löytää helposti kaupoista ja torilta, ja ne säilyvät viileässä jopa kuukausia.

Kurpitsan maku on lempeän makea, ja siitä pystyy taikomaan vaikka mitä: uuniruokia, pastaa, leivonnaisia ja salaatteja. Se sisältää runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, sekä kuitua, joka pitää nälän loitolla.

Jos kurpitsa on tuttu lähinnä keitosta, on aika kokeilla jotain uutta. Tässä neljä erilaista kurpitsareseptiä, jotka näyttävät, kuinka monipuolinen raaka-aine on kyseessä.

Kurpitsapasta salvialla


Kurpitsasta syntyy kermaisen täyteläinen pastakastike, joka saa italialaista vivahdetta salvian aromista. Kurpitsapasta on täydellinen arkiruoka.

Ainekset (4 annosta):

500 g kurpitsaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl ruokakermaa
50 g parmesaaniraastetta
8–10 salvianlehteä
400 g tagliatelle- tai muuta pastaa
suolaa ja mustapippuria

Valmistus:

  1. Kuori ja kuutioi kurpitsa. Keitä palat pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta ne sauvasekoittimella.

  2. Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä, lisää kurpitsasose, kerma ja parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista salvianlehdet kevyesti voissa, kunnes ne rapeutuvat.

  3. Keitä pasta al denteksi, sekoita kastikkeeseen ja viimeistele salvianlehdillä sekä lisäparmesaanilla.

Paahdettu kurpitsa-fetavuoka


Tämä resepti yhdistää kurpitsan makeuden suolaiseen fetaan ja rouskuviin pähkinöihin. Lopputulos on yksinkertainen, mutta täyteläinen uuniruoka, joka sopii sekä lisukkeeksi että pääruoaksi esimerkiksi salaatin kanssa.

Ainekset (4 annosta):

1 kg myskikurpitsaa tai hokkaidokurpitsaa
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia tai rosmariinia
150 g fetajuustoa
50 g saksanpähkinöitä tai pinjansiemeniä
tuoretta persiljaa koristeluun

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori kurpitsa ja leikkaa se suupaloiksi. Asettele palat uunivuokaan, lisää joukkoon murskattu valkosipuli, oliiviöljy, suola, pippuri ja yrtit.

  2. Paahda uunissa noin 25–30 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää ja saanut hieman väriä. Murustele joukkoon feta ja ripottele päälle pähkinät. Paahda vielä viitisen minuuttia.

  3. Viimeistele halutessasi tuoreella persiljalla ja tarjoa heti.

Kurpitsapiirakka kanelilla


Makea kurpitsapiirakka on klassikko, joka tuo mieleen kiitospäivän, mutta maistuu loistavasti myös suomalaisessa syksyssä. Piirakan täyte on mausteinen ja samettinen, ja sen voi tehdä helposti valmiiseen piirakkapohjaan (esim. pakaste).

Ainekset (8 annosta):

400 g paahdettua kurpitsasosetta
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottia
ripaus suolaa
valmiiksi kaulittu piirakkapohja

Valmistus:

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Sekoita kurpitsasose, munat, kerma, fariinisokeri ja mausteet kulhossa. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Paista noin 40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.

  2. Anna jäähtyä ja tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Kurpitsamuffinit


Arjen piristykseksi sopivat pehmeät ja mehevät kurpitsamuffinit, jotka maistuvat sekä lapsille että aikuisille.

Ainekset (12 muffinia):

3 kananmunaa
2 dl sokeria
1,5 dl öljyä
3 dl kurpitsasosetta
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl pähkinärouhetta tai suklaarouhetta

Valmistus:

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää öljy ja kurpitsasose. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä taikinaan. Lisää lopuksi pähkinät tai suklaa.

  2. Annostele taikina muffinivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!