Artikkelin kuva
ruoka

Kyynelehditkö sipulia pilkkoessasi? Kokeile yllättävää kattilaniksiä

Moni kotikokki tulee joskus pohtineeksi, miksi sipuli itkettää. Sipuleille on kehittynyt suojautumismekanismeja sipulinnälkäisiä eläimiä vastaan ja niiden erittämät entsyymit ja rikkihappo muodostavat silmää ärsyttävää kaasua – mikä puolestaan saa kyyneleet kirpoamaan silmiin.

On olemassa monia kotikonsteja, joiden avulla sipulin pilkkominen ei välttämättä johda kyynelehtimiseen. Nyrkkisääntönä on, että sipulit kannattaisi aina pilkkoa tuoreeltaan – vanhemmilla sipuleilla on nimittäin taipumus ärsyttää silmiä sipulinuorikoita enemmän. Sipulit voi esimerkiksi myös laittaa puoleksi tunniksi jääveteen ennen pilkkomista.

Keinoja kuitenkin on ainakin yhtä monta kuin sopassa keittäjiä. Netissä leviää tällä hetkellä hauska somevideo, jossa huppariin ja farkkuihin pukeutunut henkilö esittelee luovan ratkaisunsa kaikkien tuntemaan sipulin pilkkomishaasteeseen: ensin vedetään hupparin huppu päähän ja sitten asetetaan suuri lasinen kattilan kansi kasvojen eteen siten, että se pysyy paikoillaan hupun reunojen alla.

Kattilan kansi tarjoaa kasvoille eräänlaisen suojakilven, jonka läpi eivät sipulin ikävät ainesosat pääse kirvoittamaan kyyneliä silmiin. Kun kansi on läpinäkyvää lasia, ei sipulia kuitenkaan tarvitse leikata sokkona.


Videolla esiintyvä henkilö suoriutuu suuren punasipulin leikkaamisesta kyynelittä. Voisiko tämä yllättävä ja hauska niksi toimia sinun perheessäsi?

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Liity mukaan Mutsimedian yhteisöihin Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvakaappaus: Instagram