Artikkelin kuva
ruoka

Marjojen pakastamiselle inspiroivia vaihtoehtoja: Chutneyta, kettukarkkeja, jauheita…

Kesä loppui ja syksy yllätti. Tuli arkeen paluu ja kiireet. Ja niin se marjojen pakastaminenkin jäi ja nyt tuntuu, että torikauppiailla on tarjota enää ne huonoimmat laatikolliset.

Me Mutsimediassa liputamme ruokahävikin pienentämiselle (ihan kuin sitä ei lapsiperheessä syntyisi muutenkin riittävästi!) ja arjen helppoudelle. Kokosimme tähän muutamia ideoita, joiden avulla ehdit vielä pelastaa tulevan talven sekä hiukan myös maapalloa, ostamalla nahkeannäköiset jämämarjat perheesi välipalaherkuiksi. Voit huoletta ostaa juuri ne huokeammat kakkoslaadun marjat, sillä takaamme, että näillä ideoilla et talvella huomaa eroa.

Mustikka, mustaherukka, vadelma ja puolukka. Karviainen, lakka ja karpalo. Alkusyksyn marjoja on aikamoinen lajitelma ja valinnanvaraa riittää. Mikä on oma suosikkisi? Mistä lapset mahtaisivat tykätä eniten?


Marjojen pakastaminen perinteisesti vs. uudet tavat

Jokainen meistä osaa pakastaa marjoja. Voit valita joko rasiat tai pussukat, hankkia pakastuksenkestävän tussin ja nimetä pakkaukset. Voit ripotella halutessasi hiukan sokeria päälle – ei pakollista. Huono puoli on se, että kokonaisena pakastetuista marjoista loistaa sulatuksen jälkeen kilometrin päähän (ainakin lasten mielestä!) ne hiukan nuupahtaneet yksilöt. Ainakin keskikesän suosikki, mansikka, kannattaa siis pakastaa puolitettuna.

No mutta jos pakastimessa ei ole tilaa lukuisille marjapussukoille? Silloin kannattaa kokeilla marjojen kuivaamista.

Marjojen kuivaaminen on yksinkertaista ja helppoa. Kuivatut marjat eivät vie paljoa tilaa, sillä yksi desi kuivattua marjaa vastaa noin viittä tuoretta. Kuivatut marjat sopivat käytettäväksi sellaisenaan tai ripoteltaviksi oikeastaan ihan minkä vain päälle. Myös granola saa upeaa makua marjoista ja esimerkiksi pikkuleipiin saat hauskaa twistiä vaihtamalla suklaahiput kuivattuun mustikkaan.

Marjojen kuivaaminen on yksinkertaista kasvikuivurilla, mutta onnistuu myös uunissa. Laita uuni maksimissaan 50 asteeseen ja ripottele marjat väljästi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Kiertoilmauunilla lopputulos on paras. Kovat marjat, kuten karpalot ja mustaherukat, kannattaa keittää nopeasti, jolloin kuori pehmenee ja kuivaustulos paranee. Kuivausaika riippuu marjojen kosteuspitoisuudesta, mutta joitakin tunteja se vie. Availe uuninluukkua kuivatuksen aikana.

Kotitekoinen marjajauhe kruunaa smoothiet

Kokonaisena kuivattujen marjojen lisäksi voit kokeilla myös pientä twistiä, johon sopii hienosti myös ne nuutuneimmat marjat. Marjajauhe on helppo tehdä ja käyttää. Näin onnistut:

  1. Soseuta marjat ja levitä leivinpaperin ja ritilän päälle uuniin kuivumaan.
  2. Kun levyn pinta on kuivunut, poista leivinpaperi ja jatka kuivaamista, kunnes marjalevy on läpikuiva.
  3. Murskaa levy hienoksi jauheeksi esimerkiksi monitoimikoneessa.

Etikkapohjainen chutney hurmaa

Chutney on oiva tapa saada kesämarjat säilymään. Chutney on hillomainen lisäke, joka valmistetaan kokoonkeittämällä hedelmiä tai marjoja ja lisäämällä joukkoon mausteita ja etikkaa. Kokeile valmistaa esimerkiksi karviaismarja-chutney tämän ohjeen avulla tai käytä pihlajanmarjat luovasti chutneyyn täältä poimitulla reseptillä.

Kokeile marmeladikarkkeja

Nyt mennään vinkeissä jo melko kauas terveellisistä herkuista, mutta tässäkin ohjeessa kauden marjat ovat pääosassa. Mikä voisikaan voittaa omatekoisia kettukarkkeja? Kokeile tällä ohjeella valmistaa suussasulavia makeisia. Ohjeeseen käyvät niin tutut mustikat, harvinaiset lakat kuin eksoottisemmat pihlajanmarjatkin. Eli mitkä marjat tahansa! Pyörittele valmiit palat kide- tai tomusokerissa ja tarjoa vaikka joulupöydässä. Nam!

Vanhassa vara parempi

Kaikkien näiden uusien ideoiden keskellä kannattaa pitää myös mielessä perinteinen hilloaminen ja mehustaminen, jotka säilöntäkeinoina ovat edelleen lyömättömiä. Niihin löytyy helppoja ohjeita netistä tai vaihtoehtoisesti voit ottaa puhelun sukupolvea tai kahta vanhemmalle sukulaiselle ja kysäistä reseptiä. Ja mikä parasta; itsetehtyyn mehuun uppoaa helposti parhaat päivänsä nähneet marjat ja voit kokeilla erilaisia, yllättäviäkin yhdistelmiä.

Vinkki! Tee pieniä eriä kerrallaan ja kokeile löytää omat suosikkiyhdistelmäsi.

Kaiken tämän omavaraisuuden ja ruuan säilömisen keskellä muista kuitenkin tämä: säilö vain se, mitä tulee käytettyä. On täysin turhaa ostaa marjoja ja säilöä ne, jos lopputuloksena heität ne roskiin parin vuoden päästä. Älä siis tuhlaa ruokaa tai aikaasi. Säilöminen on myös uudistumassa ja tapa on murroksessa; älä pakonomaisesti matki isoisoisoäitiä koko syksyn kestävine säilöntäkesteineen, vaan kokeile päiväkausien työmaan sijaan tehdä pieniä eriä ja etsi omat lempparisi.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Anni Virtanen, kuva: Shutterstock