Artikkelin kuva
ruoka

Mikä on makroni eli macaron ja kelle se maistuu? Kokeile tehdä itse!

Macaronit eli makronit ovat nousseet viime vuosina somehittien ja leivontainnostuksen siivittämänä suureen suosioon.

Näitä pieniä, värikkäitä ja rapeanpehmeitä leivoksia myydään hienoissa leipomoissa, kahviloissa ja luksusruokakaupoissa ympäri maailmaa. Mutta mistä makroneissa on oikeastaan kyse? Voiko niitä tehdä itse kotikeittiössä? Ja miksi niitä pidetään niin vaikeina valmistaa?

Rapea ulkoa, sisältä sopivasti sitkeä

Macaron (lausutaan ranskaksi makaron) on pieni pyöreä leivos, joka koostuu kahdesta mantelijauheesta ja tomusokerista tehdyistä marenkipohjista, sekä niiden väliin pursotetusta täytteestä. Täyte voi olla esimerkiksi voikreemiä, ganachea tai hilloa.

Leivos on rakenteeltaan ulkoa rapea ja sisältä hieman sitkeä. Se on usein värjätty kirkkailla, houkuttelevilla sävyillä, jotka viittaavat täytteen makuun: vadelma, pistaasi, suklaa, sitruuna, laventeli…


Macaron kannattaa erottaa sanasta “macaroon”, joka viittaa aivan eri leivonnaiseen: kookoksesta tehtyyn pikkuleipään.

Macaron taas on hienostuneempi ja näyttävämpi, ja sen alkuperä juontaa Ranskaan, vaikka leivoksen varhaisversioita tunnetaan myös Italiasta.

Valmistus vaatii tarkkuutta

Makroneista on muodostunut eräänlainen leivontamaailman mittari: testaa onnistuuko sinulta täydellinen macaron alla olevalla reseptillä.

Resepti on yksinkertainen, mutta valmistus vaatii tarkkaa otetta, oikeanlaista tekniikkaa ja kärsivällisyyttä. Marenki ei saa olla liian notkea tai liian jäykkä. Taikinan macaronage-vaihe, eli taikinan oikea koostumus ennen pursotusta, on ratkaiseva.

Myös kuorten lepoaika ennen paistoa sekä uunin lämpötila vaikuttavat lopputulokseen.

Kuulostaa haastavalta. Kannattaako macaroneja edes yrittää valmistaa itse?

Kyllä kannattaa, mutta ensikertalaisen kannattaa varautua siihen, että kaikki ei välttämättä mene heti putkeen. On kuitenkin palkitsevaa, kun onnistut saamaan aikaan symmetriset, tasaiset ja jalalliset macaron-kuoret. Jalalla viitataan siihen pieneen pitsimäiseen reunukseen, joka syntyy oikein paistetun macaronin alareunaan.

Helppo (tai ainakin aloittelijaystävällinen) macaron-resepti


Macaron-kuoret:

100 g kananmunanvalkuaista (huoneenlämpöisinä)
100 g hienoa sokeria
100 g mantelijauhetta
100 g tomusokeria
elintarvikeväriä (valinnainen)

Täyte:

100 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa

Ohje:

  1. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää sokeri pienissä erissä, kunnes marenki on kiiltävää ja jäykkää.

  2. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään ja siivilöi joukkoon. Kääntelemällä yhdistä aineet, kunnes taikina on tasaisen juoksevaa, mutta ei líian löysää.

  3. Pursota taikina leivinpaperille pieniksi napeiksi.

  4. Anna kuorten seistä huoneenlämmössä 30–60 minuuttia, kunnes pinta ei tartu sormeen.

  5. Paista 150 asteessa noin 12–15 minuuttia.

  6. Täytettä varten kuumenna kerma, kaada suklaan päälle ja sekoita tasaiseksi.

  7. Anna kuorien jäähtyä, täytä ne seoksella ja yhdistä parit.

Yksi haukku, monta variaatiota

Makroni on pieni herkku, joka nautitaan parhaiten yhdellä tai kahdella haukkauksella.

Pienet leivokset sopivat mainiosti tarjottavaksi kahvipöytään, juhliin, baby showereihin tai vaikkapa äitienpäivän brunssille. Koska macaronit säilyvät hyvin jääkaapissa, ne voi valmistaa jo edellisenä päivänä.

Banoffeen ja mochin tapaan macaronit ovat myös helppo tapa tuoda juhlaan väriä ja eleganssia. Niitä voi maustaa ja värittää loputtomasti. Tässä muutamia ideoita:

  • Sitruuna-marenki (sitruunatahnaa täytteenä)
  • Suolakinuski
  • Vadelma-valkosuklaa
  • Matcha-vihreä tee
  • Ruusu tai laventeli
  • Lakritsi ja salmiakki (suomalaisille!)

Tee vaikutus ja leivo itse

Macaroneja voi ostaa nykyisin monista leipomoista, mutta myös marketeista ja erikoiskaupoista. Tässä muutama paikka Suomessa, josta macaroneja saa.

Macaronit ovat yhdessä suklaan ja kukkien kanssa yksi niistä herkuista, jotka tekevät takuuvarmasti vaikutuksen. Erityisesti silloin, jos olet itse ne valmistanut. Ne ovat kauniita, herkullisia ja niitä voi varioida loputtomasti.

Vaikka makronien tekeminen vaatii hieman harjoittelua, on lopputulos sen arvoinen. Ja jos et halua leipoa itse, voit aina ostaa ne valmiina ja keskittyä keittiössä hikoilun sijaan nauttimaan kahvipöydässä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!