Artikkelin kuva
ruoka

Munakas on arjen supersankari – testaa 10 uutta ideaa

Munakas on keittiön monipuolisin pikaruoka. Se syntyy muutamassa minuutissa ja taipuu niin suolaiseen kuin makeaan. Kananmunat ovat edullisia, ravinteikkaita ja niitä löytyy lähes jokaisen kodin jääkaapista.

Munakkaan vahvuus on sen muunneltavuudessa. Kun peruspohja on hallussa, voit vaihdella täytteitä sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Ja parhaimmillaan lopputulos ei kalpene edes ravintola-annokselle.

Alla 10 ideaa, joiden avulla päivität munakkaan aivan uudelle tasolle. Jokainen niistä tuo perinteiseen versioon uuden maun, rakenteen tai yllättävän yhdistelmän. Artikkelin lopusta löydät myös selkeän perusohjeen, jonka avulla onnistut aina.

1. Japanilainen tamagoyaki-rullamunakas on makea, pehmeä ja elegantti

Tamagoyaki on japanilainen rullamunakas, joka valmistetaan ohuina kerroksina erityisessä suorakaiteen muotoisessa pannussa. Munaseos maustetaan makeaksi: siihen lisätään sokeria, soijakastiketta ja miriniä, eli makeaa riisiviiniä.

Munakas paistetaan kerros kerrokselta ja rullataan tiiviiksi pötköksi. Lopputulos on hieman makea, pehmeä ja rakenteeltaan tiivis. Tamagoyaki sopii esimerkiksi sushin kylkeen, evääksi tai makeansuolaiseksi aamupalaksi. Jos sinulla ei ole tamagoyaki-pannua, voit tehdä sen tavallisellakin paistinpannulla, kunhan rullaat varovasti.

Vinkki: Voit lisätä sekaan silputtua kevätsipulia tai norileväsilppua, jolloin saat makuun enemmän syvyyttä.


2. Kreikkalaishenkinen munakas: pinaattia, fetaa ja yrttejä

Tämä versio munakkaasta tuo lautaselle välimerellistä tunnelmaa.

Pehmeäksi höyrytetty tai paistettu pinaatti yhdistyy suolaiseen fetaan, joka sulaa kevyesti kuuman munakkaan sisällä. Mukaan kannattaa lisätä myös silputtua puna- tai kevätsipulia sekä ripaus kuivattua oreganoa tai tuoretta timjamia.

Munakkaan voi viimeistellä sitruunamehulla tai lorauksella oliiviöljyä. Tarjoile vaalean leivän ja oliivien kanssa: tämä yhdistelmä toimii loistavasti myös brunssilla tai kevyenä lounaana.

3. Munakasrulla kylmäsavulohella ja tuorejuustolla

Elegantti munakasvaihtoehto toimii juhlapöydässä, mutta on yllättävän helppo valmistaa.

Tee uunissa ohut munakaslevy esimerkiksi uunipellillä leivinpaperin päällä. Anna jäähtyä hetki ja levitä pinnalle kylmäsavulohta ja maustettua tuorejuustoa (esimerkiksi piparjuuri, ruohosipuli tai sitruuna sopivat hyvin).

Rullaa tiiviisti ja kääri muovikelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa vähintään tunti ja leikkaa sitten siivuiksi. Toimii myös eväsleivän täytteenä tai sormisyötävänä juhliin.

4. Texmex-munakas: tulista ja täyttävää

Texmex-munakas sopii niille, jotka kaipaavat makua, potkua ja ruokaisuutta.

Mausta munaseos ennen paistamista chilijauheella, kuminalla ja savupaprikalla. Lisää täytteeksi mustapapuja, juustoa, paistettua paprikaa ja punasipulia sekä jalapeñoviipaleita.

Kun munakas on valmis, koristele se murskatuilla nachoilla, tuoreella korianterilla ja ripauksella limemehua. Voit tarjota kylkeen guacamolea tai salsaa.

Tämä versio on kuin munakastortilla ilman taikinaa: loistava iltapala tai viikonloppulounas.

5. Caprese-munakas: tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa

Tässä italialaishenkisessä versiossa yhdistyy klassisen caprese-salaatin raikkaus ja munakkaan pehmeys.

Paista munakas normaalisti ja lisää kypsennyksen loppuvaiheessa puolitetut kirsikkatomaatit ja revitty mozzarella. Peitä kannella hetkeksi, jotta juusto sulaa.

Viimeistele tuoreella basilikalla ja halutessasi tilkalla balsamicosiirappia. Tarjoa vaalean leivän kanssa. Italialainen munakasversio on erityisen hyvä kesällä, kun tomaatit ja yrtit ovat parhaimmillaan.

6. Makea banaanimunakas on terveellinen jälkiruoka

Munakas voi olla myös makea. Vatkaa kananmunien sekaan muussattua banaania, kanelia ja vaniljasokeria. Paista miedolla lämmöllä, jotta sokerit eivät pala. Lopputulos muistuttaa pannukakun ja letun välimuotoa.

Tarjoile hunajan, marjojen tai maapähkinävoin kanssa. Tämä toimii loistavasti myös aamiaisen makeana päätöksenä tai välipalana lapsille. Voit tehdä myös uunimunakkaan esimerkiksi muffinssivuoassa.

7. Savusaunamunakas: pekonia, savujuustoa ja paahdettua sipulia

Tämä munakas on niille, jotka rakastavat rehtiä ja savuisen voimakasta makua.

Paista pekoni rapeaksi ja valuta rasva pois. Lisää munakkaan täytteeksi paloiteltua savujuustoa (esimerkiksi savupaprika-juustoa tai savugoudaa) ja rapeaa pekonia. Ripottele mukaan paahdettua sipulia tai paistettua punasipulia.

Tämä yhdistelmä on erityisen hyvä ruisleivän tai uuniperunoiden kanssa. Saat aikaan rehdin ja täyttävän aterian, joka maistuu erityisesti syksyisin tai talven pakkasilla.

8. Vietnamilainen munakas nuudeleilla ja yrteillä

Aasialaisessa munakkaan versiossa yhdistyvät kevyt rakenne ja voimakkaat maut.

Keitä valmiiksi ohuita riisinuudeleita. Paista munakas ja täytä se nuudeleilla, seesamiöljyllä maustetuilla kasviksilla (esimerkiksi porkkanasuikaleet, ituja ja kurkkua), ja tuoreilla yrteillä kuten korianterilla ja mintulla.

Kastikkeeksi sopii kalakastikkeella, limellä ja chilillä maustettu dippi. Tämä toimii erinomaisesti kesäpäivinä kevyenä, mutta ravitsevana lounaana.

9. Munakas pizzatwistillä hurmaa lapset

Pizzamunakas on erityisesti lasten suosikki. Tee munakas normaalisti ja lisää paistamisen loppuvaiheessa pinnalle tomaattikastiketta, pepperonisiivuja ja juustoraastetta. Lämmitä kansi päällä, kunnes juusto sulaa ja kuplii.

Lopputulos muistuttaa pitsaviipaletta, mutta ilman taikinaa. Halutessasi voit lisätä myös herkkusieniä tai ananasta. Tätä versiota voi leikata pieniksi kolmioiksi ja tarjota naposteltavana vaikkapa synttäreillä.

10. Ylellinen ja yksinkertainen tryffelimunakas

Jos haluat tehdä vaikutuksen tai hemmotella itseäsi, kokeile tryffelillä maustettua munakasta. Lisää kypsän munakkaan päälle muutama tippa tryffeliöljyä tai raastettua tryffelijuustoa. Yhdistä täytteeksi esimerkiksi paistettuja herkkusieniä, parmesanraastetta ja muutama lehti rucolaa.

Tarjoile paahdetun leivän päällä ja nauti kuohuviinin tai erikoiskahvin kera. Tryffelimunakas sopii erityisen hyvin hitaisiin viikonloppuaamuihin.

Munakkaan perusresepti

Perusmunakkaan valmistus ei ole vaikeaa, mutta muutama niksi tekee lopputuloksesta kuohkean ja mehukkaan.

Ainekset yhdelle:

3 kananmunaa
1 rkl vettä, kermaa tai maitoa
ripaus suolaa ja pippuria
voita tai öljyä paistamiseen

Ohje:

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää neste ja mausta. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lisää nokare voita. Kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä rauhassa. Jos haluat kuohkean rakenteen, sekoita hieman keskeltä paistamisen alkuvaiheessa. Lisää halutut täytteet ja taita munakas kaksin kerroin.

Munakas on parhaimmillaan heti nautittuna. Jos haluat tehdä siitä evään, anna jäähtyä kunnolla ja kääri folioon tai säilytä kannellisessa rasiassa.

Munakas osaksi arkiruokailua

Munakas ei ole vain helppo ja nopea ratkaisu, vaan myös ravitseva sekä edullinen. Siinä on runsaasti proteiinia, hyviä rasvoja ja B-vitamiineja. Täytteiden avulla voit lisätä kasviksia ja kuituja, jolloin kokonaisuus pysyy tasapainoisena.

Kun hallitset perusreseptin ja muutaman täytevaihtoehdon, pystyt varioimaan aterioita vaikka joka päivä. Munakas ei ole pelkkä aamupala tai lounas, vaan se voi olla myös juhla-ateria, välipala tai jälkiruoka.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!