Artikkelin kuva
ruoka

Nuorten ruokailutapoja tutkittiin – miten suhtaudut yllättävään mieltymykseen?

Monelle vanhemmalle on tärkeää, että perhe kokoontuu ruokailemaan saman pöydän äärelle. Ruokailuperinteet saattavat kuitenkin olla muuttumassa, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan nuoret ja nuoret aikuiset syövät mieluiten yksin.

Orkla Suomen ja Felix-brändin teettämään kyselytutkimukseen vastasi 1010 suomalaista. Tuloksista käy ilmi, että 15–24-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset suhtautuvat hyvin eri tavalla ruokaan ja ruokailuun kuin vanhemmat ihmiset.

Nuoret ja nuoret aikuiset syövät tutkimuksen mukaan mieluiten yksin muualla kuin ruokapöydän ääressä. Ruokailun aikana he tekevät mieluusti samalla jotakin muuta mukavaa, kuten käyttävät puhelinta tai katsovat televisiota.


Asiantuntija: Nuori voi kaivata rauhaa ruokapöydässä

Moni vanhempi voi toivoa, että yhteisten ruokailuhetkien aikana jutellaan esimerkiksi päivän kuulumisista ja puhelimen tulisi pysyä poissa ruokapöydästä. Tutkimuksen mukaan jopa lähes puolet 15–24-vuotiaista kuitenkin sallisi puhelimen pöytään.

– On todella tärkeää, että ruokailuhetki on kaikille mieluinen. Ruoasta tai ruokailuhetkestä ei saa koitua kenellekään paineita, vaan mieluisan ruokailuhetken pitäisi tuoda arkeen terveyttä ja hyvinvointia, pohtii laillistettu ravitsemusterapeutti Mari Aalto Orkla Suomen tiedotteessa.

– Asiantuntijana uskon kuitenkin, että yhteinen ruokailuhetki tuo monen nuoren arkeen sitä kaivattua selkärankaa, vaikka tässäkin asiassa on tervettä välillä joustaa. Jos nuori kaipaa rauhaa ruokapöydässä, voi istua välillä vaikka ihan hiljaakin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, millaisia suorituspaineita ihmisillä on ruokailua kohtaan. Erityisesti monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttivät ruoan terveellisyys ja sopiva ruokamäärä. Suurin osa kaikista vastaajista kuitenkin hyväksyi einesruokien käytön.

Tutkimuksen avoimista vastauksista selvisi, että moni kuitenkin pyrki välttämään ruokailuun liittyviä suorituspaineita. Yksi kyselyyn vastannut henkilö kiteyttää ajatuksensa näin:

“Minulla ei oikeastaan ole suorituspaineita muusta kuin siitä kun syön porukassa ja mietin vaan mitä muut ajattelevat syömiseni määrästä tai terveellisyydestä. Olen yrittänyt olla vaan ajattelematta koko asiaa.”


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Senni Loikala, kuva: Shutterstock