Artikkelin kuva
ruoka

Pakkaa itse tehty välipalapatukka lapsen reppuun – katso resepti!

Itse tehty välipalapatukka antaa nopeasti kaivattua energiaa esimerkiksi koululaisen iltapäiviin ja karkottaa lähestyvän nälkäkiukun.

Välipalapatukat ja -keksit kuuluvat monen lapsiperheen vakituiseen naposteluvarustukseen. Mikä olisikaan kätevämpää, kuin kaivaa laukusta maistuvaa suuhunpantavaa ah-niin-ihanan nälkäkiukun lähestyessä? Myös koululaisen reppuun pakatut pienet välipalat ovat usein tarpeellisia tuomaan lisäpuhtia iltapäivään. Välipalapatukka ja -keksi pelastaa monenlaiset tilanteet, joissa kaivataan nopeasti lisää energiaa.

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia välipalapatukoita ja -keksejä. Tiesitkö, että näiden suosikkivälipalojen valmistaminen itse on kuitenkin helppoa? Mutsimedia testasi välipalapatukoiden reseptiä ja valmistamamme tuorepatukat menivät kuin kuumille kiville ekaluokkalaiselle ja taaperolle. Mainittakoon, että ne maistuivat myös äidille terveellisenä herkkuna kahvin kaverina.

Tähän välipalapatukoiden reseptiin ei sisälly lainkaan valkoista sokeria, vaan makeus syntyy maapähkinävoista, hunajasta ja rusinoista. Pähkinä- ja siemenlajeja voit vaihdella sen mukaan, mitä keittiöstäsi sattuu löytymään tai mitä kaupasta nappaat mukaasi. Myös rusinat voi korvata muilla kuivatuilla hedelmillä. Sama pätee maustamiseen: Kanelin tai kardemumman voi vaihtaa esimerkiksi inkivääriin tai kaakaojauheeseen.




Välipalapatukoiden resepti

Noin 14 välipalapatukkaa

Tarvitset

Kuivat ainekset:

2 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinöitä (esim. mantelit, cashew- tai saksanpähkinät)
1 dl siemeniä (esim. auringonkukan-, pellavan- tai kurpitsansiemeniä)
1 dl kuivattuja hedelmiä (esim. rusinat, aprikoosit, karpalot)
1 tl kanelia tai kardemummaa

Kosteat ainekset:

1 dl maapähkinävoita
0,5 dl hunajaa
tarvittaessa pieni tilkka vettä seoksen notkistamiseen

Ohjeet:

  1. Pilko pähkinät ja tarvittaessa kuivatut hedelmät pieniksi paloiksi. Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Vuoraa noin 20x20 cm vuoka leivinpaperilla.

  2. Lämmitä maapähkinävoita ja hunajaa varovasti kattilassa, jotta ne sekoittuvat helposti. Sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada kosteat ainekset kuivien joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää tilkka vettä.

  4. Kaada seos vuokaan ja painele se tiiviisti tasaiseksi kerrokseksi esimerkiksi haarukalla.

  5. Laita vuoka jääkaappiin vähintään tunniksi, jotta seos kiinteytyy.

  6. Nosta valmis levy leivinpaperin avulla pois vuoasta ja leikkaa patukoiksi.

Tärkeää säilytyksestä! Säilytä patukat ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Ne säilyvät jääkaapissa noin viikon tai pakastimessa jopa kuukauden.

Jaa tämä välipalapatukkaresepti somessa ystävillesi ja tutuillesi!

Reseptin luomisessa on käytetty apuna tekoälyä.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala