Artikkelin kuva
ruoka

Porkkala – vegaaniversio kylmäsavulohesta joulupöytään

Oletko jo tutustunut joulun ruokahittiin, porkkalaan? Tämä porkkanasta valmistettu, suolainen ja savuinen ruoka on uinut suomalaisten joulupöytiin parin viime vuoden aikana. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, perus porkkanasta saa vienosti savulle maistuvan, kylmäsavulohimaisen herkun, jonka voi hyvillä mielin asettaa tarjolle fiinimpäänkin alkupalapöytään.

Porkkala jäljittelee kylmäsavulohta niin ulkonäöltään kuin maultaankin ja on tosi helppo valmistaa. Tälle ei kilohintaa paljon tule, joten rohkeasti kokeilemaan ja saatat yllättyä positiivisesti. Nestemäistä savuaromia myyvät hyvin varustetut kaupat, esimerkiksi Prisma, Verkkokauppa.com ja Motonet.

Porkkala (kuudelle)

500 g porkkanaa
800 g karkeaa merisuolaa

Marinadi
2 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese ja kuivaa porkkanat ja peitä uunivuoan pohja kokonaan kerroksella merisuolaa. Valitse melko pieni uunivuoka jotta suola riittää porkkanoille sekä pediksi että peitoksi. Mikäli teet isomman satsin, tuplaa suolan määrä jotta saat porkkanat peittoon. Aseta porkkanat suolapedille ja peitä ne suolalla kauttaaltaan.

Kypsennä uunivuokaa 200 asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia. Ota vuoka paistoajan jälkeen pois uunista ja riko kovettunut suolakuori. Nosta porkkanat leikkuulaudalle ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneet porkkanat varovasti veitsellä.

Viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi ohuella veitsellä, kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Sekoita marinadi ja aseta porkkanat kannelliseen rasiaan, kaada marinadi porkkanoiden päälle. Anna porkkanoiden marinoitua yhden tai kahden yön yli ja tarjoile!

Teksti ja kuva: Suvi Honkanen