Artikkelin kuva
ruoka

Porkkanaraaste, joka ei kyllästytä – ranskalainen kastike vie uudelle tasolle

Porkkanaraaste on suomalaisille tuttu lisuke, jota tarjotaan niin kouluissa, kotikeittiöissä kuin lounasbuffeteissakin. Usein se on pelkistetty, ehkä hiukan tylsäkin, ja sisältää vain raastettua porkkanaa. Ehkä joskus lorauksen öljyä, sitruunamehua tai hedelmäpaloja, kuten ananasta tai appelsiinia.

Miltä kuulostaisi, jos porkkanaraaste saisi uuden elämän?

Yksinkertainen ranskalainen vinaigrette-tyylinen kastike muuttaa porkkanaraasteen hetkessä uudeksi ja jännittäväksi. Miedosti hapokas kastike antaa makua, joka tekee raasteesta täydellisen lisukkeen arkeen, jopa illallispöytään.

Porkkana buustaa hyvinvointia

Porkkana on todellinen ravinnepommi. Se sisältää runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi ja tukee näön, ihon ja vastustuskyvyn hyvinvointia. Porkkanassa on myös kuitua, joka auttaa ruoansulatusta ja pitää kylläisyyttä yllä.

Lisäksi porkkana on edullinen ja helposti saatavilla ympäri vuoden. Se säilyy hyvin ja sopii erinomaisesti nopeaan ruoanlaittoon. Porkkanaraaste onkin yksi helpoimmista tavoista lisätä kasviksia arkeen. Ja kun sen maustaa oikein, voi siitä tulla koko aterian kohokohta ja perheen vakiosuosikki.

Kastikkeesta makua ja syvyyttä

Ranskalaisessa keittiössä porkkanaraaste tunnetaan nimellä carottes râpées. Siihen kuuluu lähes poikkeuksetta yksinkertainen, mutta tehokas kastike: öljyä, etikkaa, sinappia ja mausteita. Kastike imeytyy raasteeseen ja tekee siitä mehukkaan, aromikkaan ja hieman hapokkaan.

Tämä versio sopii erityisesti liharuokien ja grillattujen ruokien lisukkeeksi, mutta se toimii loistavasti myös kala-annosten tai kasvisruokien kaverina.

Porkkanaraaste ranskalaisella kastikkeella

Ainekset (4 annosta):

5 isoa porkkanaa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa (tai omenaviinietikkaa)
1 tl dijon-sinappia
1 tl hunajaa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
tuoretta persiljaa silputtuna

Valmistus:

Kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sinappi ja hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike raasteen päälle ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia, jotta maut imeytyvät. Viimeistele persiljalla ennen tarjoilua.

Näin tuunaat

Voit lisätä kastikkeeseen valkosipulia, chilihiutaleita tai raastettua inkivääriä, jos kaipaat enemmän potkua. Myös appelsiinimehun tilkka tuo raasteeseen makeutta ja raikkautta. Tuoreyrteistä korianteri ja minttu sopivat hyvin kesäiseen versioon.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!