Artikkelin kuva
ruoka

Taivaallinen peltipizza seitanmakkaralla ja buffalomozzarellalla – katso resepti!

Resepti on julkaistu yhteistyössä Santun seitanin kanssa.


Tutustuimme perheeni kanssa kesällä Santun Seitanin tuotteisiin ja valmistimme täytettyjä pitaleipiä vegekebabilla, vesimelonilla ja tsatsikilla. Toiseksi suosikiksemme nousi salamityylinen seitanmakkara (Vegvursti). Avopuolisoni valmistama peltipizza seitansiivuilla, buffalomozzarellalla ja kirsikkatomaateilla osui ja upposi koko perheemme makuhermoihin.

Yleensä avokkini valmistaa pizzataikinan pitkän kaavan kautta. On täysin tavallista, että taikinat tekeytyvät lasikipoissa jääkaapissamme monta päivää ennen pizzan tekoa. Koska nopeus on kuitenkin monesti valttia lapsiperheen ruoanlaitossa ja tahdoin jakaa peltipizzan reseptin teillekin, pyysin miestä suorimaan mutkia taikinan kanssa.

Herkullinen levypizza sopii erityisesti viikonlopun herkutteluihin, illanistujaisiin ja vaikkapa lasten synttäreille. Me nappasimme peltipizzaa evääksi mukaan myös Linnanmäelle.

Levypizzassa riittää syötävää isommallekin perheelle.

Nautimme pikaeväät huvipuistolaitteissa juoksemisen välissä.

Pizzataikina

noin 5,4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (tai pizzajauhoja, jos löydät kaupasta)
2,5 dl vettä
vajaa 2 tl hienoa merisuolaa
1 tl kuivahiivaa

Lisäksi tarvitset ruokalusikallisen oliiviöljyä pellin voiteluun.

Näin valmistat taikinan:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  2. Vaivaa taikinaa käsin noin kymmenen minuuttia. Jos käytät yleiskonetta, valitse alkuun hitain teho. Jatka täydellä teholla 2–3 minuuttia ja lopeta, kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin tai käsiin.
  3. Muotoile taikina palloksi ja laita se kohoamaan ilmatiiviiseen astiaan tai kulhoon märän pyyhkeen alle huoneenlämpöön kahdeksi tunniksi, jotta hiiva käynnistyy ja taikina alkaa kohota. Valmista tällä välin tomaattikastike.

Tomaattikastike

200 g (puoli purkkia) kokonaisia tölkkitomaatteja
puoli rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
basilikaa revittynä

Näin valmistat tomaattikastikkeen:

  1. Tarvitset kannellisen sekoitusastian. Kaada purkkitomaatit astiaan ja murskaa ne varovaisesti käsin. Tomaattien rakenteen tulee säilyä melko kiinteänä. Jos tomaatit ovat kovin vetisiä, suodata ylimääräinen vesi pois siivilällä.
  2. Lisää oliiviöljy ja suola.
  3. Lisää sekaan reilu kourallinen revittyjä basilikanlehtiä. Älä käytä sauvasekoitinta, vaan sekoita ainekset mieluiten kauhalla.
  4. Laita astian kansi paikalleen ja siirrä kastike maustumaan jääkaappiin siksi aikaa, että taikina on kohonnut.

Peltipizzan täytteet

1 Vegvursti
1 punasipuli
150–200 g kirsikkatomaatteja
1 pallo buffalomozzarellaa

Näin levität taikinan pellille:

Kun pizzataikina on kohotettu, on aika siirtyä itse pizzan tekoon. Jos käytät tavallista uunia, voi peltipizzan paistaa kahdessa osassa. Seuraa vain näitä simppeleitä ohjeita:

  1. Levitä jauhoja pöydälle ja nosta taikinapallo päälle. Poista ilmaa taikinasta painelemalla ensin reunoilta ulkoreunaa kohti ja sitten keskeltä reunoille.
  2. Venytä taikina lähes pellin kokoiseksi suorakulmioksi. Kauli tarvittaessa.
  3. Voitele uunipelti oliiviöljyllä, nosta taikina päälle ja venytä koko pellin levyiseksi. Jos levittäminen on haastavaa, anna taikinan levätä pellillä puoli tuntia liinan alla ja ota sitten uusi yritys. Huom! Pellillä ei tule olla leivinpaperia.
  4. Levitä tomaattikastike pohjalle ja siirrä paistumaan uunin alaosaan 250 asteeseen noin kahdeksaksi minuutiksi.
  5. Ota pizza uunista ja levitä pinnalle halkaistut kirsikkatomaatit, ohuiksi rinkuloiksi leikattu punasipuli ja ohueksi siivutettu Vegvursti.
  6. Paista uunin yläosassa grillivastuksen alla vielä noin 2–3 minuuttia, kunnes juusto alkaa ruskistua.
  7. Ota pizza uunista, lisää pieninä kekoina buffalomozzarella sekä silputtu rucola ja anna jäähtyä pellillä muutama minuutti. Leikkaa peltipizza annospaloiksi ja nauti.

Peltipizza sopii koko perheen herkutteluhetkeen.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Senni Loikala