Artikkelin kuva
ruoka

Tempe – vatsaystävällinen kasviproteiini

Resepti on toteutettu yhteistyössä Jalotofun kanssa.


Kasviproteiinien valikoima on lähivuosina laajentunut hurjaa vauhtia. Kauppojen vegehyllyille pompahtelee uutuuksia tuon tuosta. Yksi melko uusi tuttavuus on Jalotofun valmistama Jalotempe.

Tempe, joka tunnetaan myös nimellä tempeh, on oikeastaan ikivanha indonesialainen keksintö. Kyseessä on soijapavuista käyttämällä valmistettu erittäin proteiinirikas ruoka. Tempen proteiinipitoisuus on samaa luokkaa broilerin ja kalan kanssa. Tempe on mainiota ruokaa myös herkkävatsaisille, sillä valmistuksen yhteydessä tapahtuva fermentointi eli käyminen pilkkoo soijapavun helposti sulavaan muotoon. Jalotofu valmistaa tempeä soijan lisäksi myös kotimaisesta härkäpavusta.

Tempe on ravitsemuksen ja ilmaston puolesta oiva proteiinin lähde jokaisen lautaselle, mutta entäs maku? Sitä on vaikea verrata mihinkään, sen verran omintakeisesta makuelämyksestä on kyse. Pähkinäinen, täyteläinen ja miedosti hapan kuvaavat tempeä parhaiten. Rakenne on myös omanlaisensa, tofua huomattavasti tiiviimpi.

Tempen maku voimistuu ja tulee parhaiten esiin pannulla paistettaessa tai uunissa paahdettaessa. Tässä kulhoruoka-reseptissä tempe sivellään soijasta ja seesamiöljystä tehdyllä kastikkeella, ja paahdetaan nopeasti uunissa. Lopputulos on suolaisen makea, tahmea ja koukuttava!

Tempe-kulho kahdelle

Paahdettu tempe:
1 pkt Jalotempeä
2 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 rkl seesamiöljyä

Maapähkinäkastike:
2 rkl maapähkinävoita
1 rkl soijakastiketta
1 rkl fariinisokeria
ripaus kuivattua chiliä
½ dl vettä

Lisäksi:
avokadoa
kurkkua
keitettyä jasmiiniriisiä
korianteria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pilko tempe suurehkoiksi kuutioiksi tai kolmioiksi. Sekoita soijakastike, fariinisokeri ja seesaamiöljy keskenään marinadiksi. Sivele tempepalat marinadilla ja paahda uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet paahteisen värin.

Sekoita maapähkinäkastikkeen ainekset keskenään. Kokoa annokset kulhoon. Laita kulhon pohjalle keitettyä jasmiiniriisiä. Asettele riisin päälle paahdetut tempekuutiot, avokadoa, kurkkua ja korianteria sekä maapähkinäkastiketta.

Teksti ja kuva: Lilli Munck