Unohda lihis! Turkkilainen lihapiirakka gözleme menee kuumille kiville: ”Houkuttelevan herkullista”
Jos sydämesi sykkii lihapiirakalle, pidät takuulla myös turkkilaisesta lihapiirakka gözlemesta.
Lihapiirakka eli tuttavallisemmin lihis on lohturuokaa parhaimmillaan. Se maistuu kaikenikäisille lihansyöjille, mutta joskus on virkistävää varioida perinpohjin tuttua ruokalajia. Kun ensi kerralla kaipaat itsetehtyä lihapiirakkaa, testaa turkkilaista lihapiirakka gözlemea ja ihastu!
Gözleme-lihapiirakka on ohuesta taikinasta valmistettu täytetty litteä leipä. Se on helppo, herkullinen ja usein paistinpannussa tai kiviuunissa paistettava herkku. Sana “gözleme” juontuu turkin sanasta “göz,” joka tarkoittaa silmää ja tällä viitataan paistettaessa leivän pinnalle muodostuviin tummiin laikkuihin.
Mutsimedia testasi turkkilaisen lihapiiraan reseptiä nelihenkisessä lapsiperheessä ja piirakka oli houkuttelevan herkullista. Perheen aikuisten toinen osapuoli suhtautuu ruoanlaittoon erityisen intohimoisesti ja on myös kerännyt menestystä sen parissa. Hän kehui oitis piiraan makua, johon sai pienen tauon jälkeen tarkentavan kysymyksen: ”Tuleeko tähän joku mutta?” ”Ei, tämä on todella hyvää”, kuului palaute. Myös lapset olivat haltioissaan näistä lihapiirakoista.
Turkkilainen lihapiirakka gözleme
Gözleme on suosittu katuruoka Turkissa, ja sitä voi löytää usein markkinoilta, kojuista ja kahviloista. Sen yksinkertaisuus ja monipuolisuus tekevät siitä myös kotikokkien suosikin. Ja mikä parasta, tämä lihapiirakka maistuu koko perheelle – myös pikkuväelle!
Valmista herkullisia turkkilaisia lihapiirakoita alla olevalla reseptillä.
Tarvitset:
Taikina
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1,5 dl haaleaa vettä
Täyte
300 g jauhelihaa (nautaa, lammasta tai broileria)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 vihreä paprika
1 dl tuoretta persiljaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
0,5 tl chilihiutaleita
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Tarjoiluun
esimerkiksi turkkilaista jogurttia, sitruunalohkoja
Ohje:
Siivilöi vehnäjauhot kulhoon, sekoita suola joukkoon.
Lisää haalea vesi ja oliiviöljy, ja vaivaa muutaman minuutin ajan jauhotetulla alustalla, kunnes taikinasta muodostuu pehmeä ja melko kiinteä pallo.
Laita taikina kulhoon, lorauta päälle oliiviöljyä ja peitä liinalla. Anna taikinan levätä noin 20 minuuttia.
- Hienonna sipuli ja valkosipuli ja paista pannulla. Lisää jauheliha, paista kypsäksi. Lisää pilkottu paprika, hienonnettu persilja ja mausteet. Paista vielä hetki, kunnes täytteestä haihtuu ylimääräinen neste. Anna täytteen jäähtyä hetken.
- Ota taikinapallo jauhotetulle alustalle ja jaa se kuuteen yhtä suureen osaan. Pyörittele niistä palloja, laita takaisin kulhoon.
- Ota kulhosta yksi taikinapallo ja laita se jauhotetulle alustalle. Kauli taikina ohueksi (noin 1—2 mm paksuiseksi) ympyrän muotoiseksi levyksi. Varmista, että taikinalevy on ohut, sillä liian paksu taikina ei paistu kunnolla.
- Lisää reilu desi täytettä jokaisen kaulitun taikinalevyn puolikkaalle niin, että reunoille jää noin kaksi senttiä tyhjää tilaa. Käännä tyhjä puoli kanneksi niin, että gözleme on puolikuun muotoinen. Painele pehmeästi niin, ettei sisälle jää ylimääräistä ilmaa. Kostuta peukalosi vedellä ja tiivistä lihapiiraan reunat. Siirrä esimerkiksi uunipellille ja peitä liinalla.
Toista vaiheet 6—8, kunnes kaikki lihapiirakat ovat paistoa vaille valmiit.
Paista jokainen lihapiirakka keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla. Paista ensin minuutin ajan yhdeltä puolelta ja käännä piirakka varovasti ympäri, paista minuutin ajan myös toiselta puolelta. Käännä piirakka uudelleen ja paista noin 45—50 sekuntia. Käännä ja paista yhtä pitkään toiselta puolelta.
Sivele molemmat puolet oliiviöljyllä ja laita uunipellille tai tarjottimelle, peitä liinalla. Tarjoile turkkilaiset lihapiirakat lämpiminä tai huoneenlämpöisinä esimerkiksi turkkilaisen jogurtin ja sitruunalohkojen kanssa.
Vinkki! Voit valmistaa gözlemeä monenlaisilla täytteillä, vegeversiot täytetään usein fetalla ja pinaatilla.
Jaa tämä artikkeli turkkilaisesta lihapiirakasta somessa ystävillesi ja tutuillesi!
Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!
Teksti ja kuvat: Senni Loikala