Artikkelin kuva
ruoka

Valmista taikataikinaa lasten kanssa – katso ohjeet!

Luultavasti ihan joka kodin kuiva-ainekaapista löytyy ainekset hauskaan suolataikinaan, tuttavallisemmin taikataikinaan.

Mikä parasta, tämä diy-muovailumassa on tehty kokonaan syötävistä ainesosista, joten se ei sisällä mitään vaarallista nieltynäkään. Voit siis huoletta päästää myös perheen pienimmät mukaan leikkiin.

Massasta voit muovailla erilaisia hahmoja tai koristeita, jotka kovetetaan uunissa paistamalla. Aivan kuten oikeakin taikina!

Kokeile askarrella taikataikinasta esimerkiksi hauskoja halloween-haamuja, suloinen isänpäivälahja tai vaikkapa joulukuusenkoristeita piparimuottien avulla.

Massaan voi myös painaa kuvioita ulkoa kerätyistä vaahteranlehdistä tai käyttää erilaisia kankaita. Valmiin, paistetun esineen voi myös maalata vesi- tai akryyliväreillä.

Taikataikina sateenkaaren väreissä

Koska en itse osannut päättää mitä tällä kertaa askartelisimme taikataikinasta lasten kanssa, annoin heidän valita. He halusivat sateenkaaren väristä taikinaa, joten kokeilin värjäämistä elintarvikeväreillä.

Valitettavasti sateenkaari jäi kovin pieneksi, kun kaapissa olikin vain sinistä ja punaista väriä, mutta meillä oli hauskaa!

Vinkki! Taikataikina on väriltään, ilman värjäystä vaaleaa. Halutessasi vitivalkoista massaa, käytä vehnäjauhojen sijaan peruna- tai maissijauhoa.


Näin valmistat taikataikinan

Tarvitset:

3 dl jauhoja
1,5 dl suolaa
1,5 dl vettä
1 rkl ruokaöljyä
(elintarvikeväriä)

Valmistus:

  1. Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Sekoita. Lisää joukkoon vesi sekä ruokaöljy. Vaivaa ainekset kiinteäksi massaksi. Lisää elintarvikeväriä muutama tippa, jos haluat. Jos taikina on kovin tahmeaa, lisää hiukan jauhoja. Jos taikina murenee helposti, voit lisätä hieman vettä.

  2. Anna taikinan hengähtää pöydällä kulhossa, kelmulla peitettynä, noin tunti. Tämän jälkeen massa on valmista muotoiltavaksi.

  3. Kun luomukset ovat valmiina, sinulla on kaksi vaihtoehtoa niiden kovettamiseen. Litteät koristeet voit kuivattaa pöydällä huoneenlämmössä.

Huomattavasti nopeammin voit kovettaa koristeet uunissa. Noin 125 asteisessa uunissa pienet ja keskikokoiset hahmot kuivuvat noin tunnissa, isommat voivat vaatia hiukan pidempään. Halutessasi voit voidella työt kananmunalla ennen paistoa.


Vinkki! Tällä kertaa emme paistaneet taikina-askarteluja ollenkaan, vaan laitoimme takaisin kippoon ja kelmun päälle. Taikataikina oli vielä seuraavanakin päivänä täysin käyttökelpoista.

Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti ja kuvat: Anni Virtanen