Artikkelin kuva
ura

Englannin opiskelu aikuisena – opiskelusovellus WordDivesta kokemuksia

Kaupallinen yhteistyö: WordDive


Mielessäni pyöri vuosia ajatus, että haluaisin aloittaa englannin opiskelun aikuisena. En ole ikinä puhunut englantia kovin sujuvasti, vaikka toki minulla oli pohjaa kielitaidolle opiskeluajoilta. Englantini oli kuitenkin päässyt sittemmin ruostumaan, ja tunsin oloni epävarmaksi sitä puhuessani.

Noin kolme kuukautta sitten ryhdyin viimein tuumasta toimeen, kun aloitin englannin opiskelun kotimaisella WordDive-sovelluksella. Tässä kirjoituksessa kerron tarpeestani parantaa kielitaitoani ja kokemuksiani WordDivesta.

Heikompi kielitaito aiheutti monenlaisia tunteita

Välttelin ennen tilanteita, joissa minun olisi pitänyt puhua englantia. Jos se ei kuitenkaan onnistunut, vastailin lyhyesti muutamalla sanalla. Esimerkiksi kaikissa ravintoloissa ja kahviloissa henkilökunta ei puhu suomea pääkaupunkiseudulla ja nuo tilanteet olivat minulle hieman hankalia – vaikka sain aina asiani hoidettua kankealla englannillani.

Ikävintä heikommassa kielitaidossa mielestäni on, että ilman sujuvaa sanallista vuorovaikutusta on vaikeaa olla oma itsensä ja luoda yhteys muihin. Kerran olin ystäväni luona illanistujaisissa, joissa yksi vieraista ei puhunut suomea ja kaikki vaihtoivat kielen lennosta englantiin. Tunsin kauhun ja epävarmuuden sekaisen aallon pyyhkäisevän lävitseni. Huomasin, että vetäydyin hieman kuoreeni ruostuneen englannin kielen taitoni vuoksi.

WordDive tunnetaan suosituista abikursseistaan ja aikuisille suunnatuista kielikursseistaan. Sovellus sopii kokemusteni mukaan loistavasti myöhempään englannin opiskeluun aikuisena. Harjoitella voi vaikka bussia odotellessa. Kuva: Mikaela Seppä


Myös työelämässä pyrin ennen kiertämään tilanteet, joissa tulisi puhua englantia. Joskus pohdin, millaisia vaikutuksia heikommalla englannillani on työrintamalla. Mitä jos eteen tulee vaativampia työtilanteita, joissa täytyy puhua englantia? Vaikutanko epäammattimaiselta, jos takeltelen pahasti sanoissani?

Pystyin jotenkuten kommunikoimaan englanniksi, mutta sanavarastoni oli kovin suppea. Koin niin siviilissä kuin työelämässä, etten osannut ilmaista itseäni sujuvasti englanniksi. Näin ollen minulla oli voimakas motivaatio aloittaa englannin opiskelu WordDivella.

WordDiven algoritmi tukee sitä, että käyttäjä oppii harjoiteltavat sanat pysyvästi toistojen kautta. Sovelluksella voi harjoitella myös englannin kielioppia. Kuva: Mikaela Seppä

WordDive-kokemuksia

Kiinnostuin WordDivesta alun perin siksi, että sen avulla voi opiskella missä ja milloin vain. Olen ruuhkavuosia elävä kahden lapsen äiti, ja huomattava osa käytettävissä olevasta ajastani ja energiastani menee perhe- ja työarjen yhdistämiseen. Pitkäjänteinen englannin opiskelu tuskin onnistuisi omalla kohdallani muutoin kuin etänä omien aikataulujeni mukaan.

Joskus pidän työpäivän aikana pienen tauon, jolloin opiskelen englantia sovelluksella. Kuva: Mikaela Seppä

Pääsin nopeasti kärryille, millaista opiskelu WordDivella on. Ensin käyttäjä valitsee vapaasti haluamansa kurssin. Monet harjoitukset etenevät niin, että harjoiteltava sana tulee alkuun tunnistaa useamman vaihtoehdon joukosta ja myöhemmin sana tulee osata kirjoittaa oikein ja tämän jälkeen tutustutaan esimerkkilauseeseen (joka sisältää harjoiteltavan sanan). WordDivessa on esimerkiksi myös englannin kielioppiharjoituksia ja tosielämän keskusteluita simuloivia harjoitteita.


Kokemukseni mukaan WordDive tukee hyvin myös englannin puhetaitoa, vaikka varsinaisia puheharjoituksia ei ole. Sovelluksesta voi kuunnella natiivipuhujien lausumana, miten harjoiteltavat sanat, esimerkkilauseet ja muu oppimateriaali äännetään. Itse toistan nämä aina ääneen yksin ollessani. Toisaalta joskus olen tehnyt harjoituksia myös esimerkiksi junamatkojen aikana ja vain kuunnellut äänitteet kuulokkeilla.

Alkuun suoritin yksinomaan työelämään liittyviä kursseja. Juttelin sittemmin WordDiven Head of Learning Kamilla Hyytiäisen kanssa ja hän vinkkasi, että moni kokee virkistävänä opiskella samanaikaisesti vuorollaan esimerkiksi 2-4 eri aihealueen kurssia. Nappasin työelämän kurssien rinnalle ruoanlaittoon, luontoon ja eri kulttuureihin liittyvät kurssit. Huomasin, että tämä taktiikka sopii myös minulle parhaiten.

WordDiven avulla olen oppinut niin kirjoittamaan kuin ääntämään harjoiteltavia sanoja oikein. Kuva: Mikaela Seppä

Toistan yleensä esimerkkilauseet ääneen kuunneltuani äänitteen. Sovellus toimii mobiilissa niin Androidilla kuin Applella, sekä selaimella. Kuva: Mikaela Seppä

Kuten moni muukin vieraan kielen opiskelun aloittanut ihminen, myös minä koin voimakkaan alkuinnostuksen. Alkuun tein harjoituksia 30-45 minuuttia kerrallaan useamman viikon ajan jopa päivittäin, mutta hiljalleen näin tiuha harjoittelurytmi jäi taakse.

Jo lyhyen opiskelun jälkeen rohkaistuin käyttämään englantia ravintolassa, kun kävin pyytämässä työntekijältä pientä laatikkoa ottaakseni ylijääneen lounaan mukaani. Kuulostaa ehkä huvittavalta, mutta se tuntui suurelta voitolta kohti sujuvampaa kielitaitoa.

Nykyään käytän WordDivea keskimäärin 10-15 minuuttia kerrallaan 3-4 päivänä viikossa ja tämä rytmi on yhdistettävissä arkeeni pidemmällä aikavälillä. Teen harjoituksia usein työpäivän jälkeen sillä välin, kun avopuolisoni on lastemme kanssa. Tavallisesti vien harjoitusten jälkeen koiramme lenkille ja tuolloin opitut asiat nousevat uudelleen mieleen.

Kokemukseni mukaan WordDiven kurssit ovat sisällöiltään erittäin laadukkaita, ja kaikki oppimateriaali on suomalaisten kieltenopettajien tekemää ja natiivipuhujien oikolukemaa ja äänittämää. Etenkin alkeis- ja keskitasolla sisällöt kehittävät nimenomaan tosielämän kielitaitoa ja edistyneen tason kursseilla on tällaisen sisällön lisäksi enemmän myös erityissanastoa.


Olen kokenut valtaosan kursseilla harjoiteltavista sanoista hyödyllisiksi, ja kielitaitoni on parantunut merkittävästi lyhyessä ajassa. Edistyneen tason kursseilla on kuitenkin satunnaisesti ollut muutamia sanoja, joita en ehkä äkkiseltään olisi osannut avata tarkemmin edes suomeksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Yorkshiren vanukas, keskinäinen riippuvuus, kulttuurin diffuusio, akkulturaatio ja sukulaisuusjärjestelmät. Toisaalta WordDivessa avattiin haastavampien sanojen merkitystä esimerkkilauseissa.

Hetken WordDive-harjoittelut puistonpenkillä. Kurssin suorittamisen jälkeen sovellus lähettää aina kurssitodistuksen sähköpostiin. Kuva: Mikaela Seppä

WordDive-kokemukseni ovat kaiken kaikkiaan erittäin myönteisiä, ja parasta on ollut huima kehitys kielitaidossa innostavan sovelluksen avulla. Englanniksi puhuminen jännitti aiemmin valtavasti – mutta nykyään jopa odotan hetkiä, jolloin pääsen käyttämään kieltä.

Matkustin hiljattain lapseni kanssa Espanjan Benalmádenaan, ja matkalla pääsin asioimaan jonkin verran englanniksi. Sain kaikki asiat hoidettua sujuvasti esimerkiksi niin lentokentällä kuin ravintoloissa. Kyselin tarjoilijalta englanniksi suosituksia tapasten valintaan, ja check in hoitui Málagassa kätevästi valmistauduttuani lentokentällä asioimiseen WordDiven Matkajärjestelyjä-kurssin avulla.

Olen erittäin tyytyväinen, että aloitin englannin opiskelun aikuisena WordDivella. Sovelluksessa voi opiskella kaikkiaan kymmentä eri kieltä. Kuva: Mikaela Seppä

Vinkit opiskeluun WordDivessa

Kokemusteni perusteella voin lämpimästi suositella englannin opiskelua WordDivella. Juttelin sovelluksen Head of Learning Kamilla Hyytiäisen kanssa vinkeistä opintojen alkuun ja tässä myös teille jakoon hyödylliset neuvot.

  1. Valitse sovelluksesta itsellesi sopiva taitotaso. Jos harjoitukset tuntuvat liian helpoilta tai vaikeilta, voit muuttaa valintaasi milloin vain.
  2. Opiskele mieluummin lyhyitä pätkiä usein, kuin pitkiä pätkiä harvakseltaan. Löydät varmasti itsellesi sopivan harjoittelurytmin: se voi olla vaikkapa 15-30 minuuttia kerrallaan viitenä päivänä viikossa.
  3. Voit halutessasi opiskella vuorollaan usean eri aihealueen kursseja samaan aikaan sen sijaan, että suorittaisit kerrallaan pelkästään yhden aihepiirin kurssit alusta loppuun.
  4. Toista harjoiteltavat sanat ja muu oppimateriaali mahdollisuuksien mukaan ääneen.
  5. Altista itseäsi opiskelemallesi kielelle monin eri tavoin, esimerkiksi televisio-ohjelmien, musiikin ja podcastien kautta.

WordDive-kokemukseni ovat olleet niin palkitsevia saamieni hyvien tulosten ansiosta, että aion jatkaa englannin opiskelua sovelluksella myös tulevaisuudessa. Voit tutustua WordDiven kielivalikoimaan ja ottaa palvelun käyttöösi täältä.

Katso alta Mutsimedian video WordDive-sovelluksesta.

Jos video ei näy, pääset katsomaan sen tästä.


Liity myös mukaan yhteisöihimme Facebookissa, Instagramissa ja TikTokissa!

Teksti: Senni Loikala, kuvat: Mikaela Seppä