Artikkelin kuva
ura

Mitä kysyä työhaastattelussa työnhakijana — 10 vinkkiä toimiviin kysymyksiin

Työhaastattelut voivat olla sykettä nostavia tapahtumia, etenkin jos kyseessä on paikka, jonka todella, todella haluaisi.

Tuttua monelle lienee tilanne, jossa haastattelu on vedetty kunnialla läpi, mutta haastattelijan tiedustellessa lopuksi “onko sinulla vielä jotain kysyttävää?”, on pää tyhjä kuin valtion kirstu. Toki sitä haluaisi tietää unelmatyöstään kaiken mahdollisen, mutta suusta pääsee vain “no eiköhän tässä käyty läpi tärkeimmät”. VIRHE. Tällä kysymyksellä punnitaan työnhakijan aitoa motivaatiota tehtävää kohtaan, joten takataskussa on syytä olla myös omia kysymyksiä työnantajapuolelle heitettäväksi.

Työhaastattelu ei ole kolmannen asteen kuulustelu tai työnantajan edustajan monologi, vaan vastavuoroinen keskustelu. Tarkoituksena on tunnustella molemmin puolin, olisivatko hakija ja yritys hyvä mätsi.

Kysymysten esittämisessä ei tarvitse odottaa haastattelijan loppukaneettia, vaan jopa suotavaa on, että kyselet pitkin haastattelua lisätietoa sinua askarruttavista asioista.


Rekrytoijan vinkit kysymyksiin työnhakijalle

Kysyimme rekrytoinnin asiantuntijalta, Keskon Talent Acquisition Managerilta Ilona Castrénilta vinkkejä, joiden avulla hoitaa haastattelu ensiluokkaisesti pakettiin ja vakuuttaa haastattelija omasta motivaatiosta tehtävää kohtaan. Aito motivaatio on yksi ratkaisevimmista tekijöistä ja sen tulisi myös näkyä haastattelutilanteessa. Monissa tapauksissa halu oppia uutta ja sisäinen motivaatio voivat korvata puuttuvaa kokemusta.

– Työhaastattelun on tarkoitus olla hetki, josta hakija saa lisätietoa työnantajasta ja työnantaja sitten taas hakijasta, eli niin sanotusti kahden kauppa. Hyvät kysymykset kertovat siitä, että hakija on valmistautunut haastatteluun etukäteen, sanoo Ilona.

– Työnhakijan kannattaa etukäteen käydä yrityksen kotisivuilla ja pohtia, onko siellä jotain mistä haluaisi kuulla lisää. Ja toki, jos joku asia on muuten epäselvää, niin siitä kannattaa kysyä. Yksi vinkki voisi olla esimerkiksi kysyä haastattelijalta, miksi hän on viihtynyt kyseisessä yrityksessä, Ilona neuvoo.

Entä mikä on paras vinkki, jonka voit työhaastatteluun valmistautuvalle antaa?

– Ole niin oma itsesi kuin vain voit. Kaikkia tilanne jännittää, koska kyseessä on kuitenkin iso asia. Ammattitaitoinen haastattelija osaa kyllä katsoa myös jännityksen läpi. Ole ajoissa paikalla :), muistuttaa Ilona.

Onko jotain sellaista, mitä työnhakijan ei kannata haastattelutilanteessa kysyä?

– Ei ehkä kannata kysyä mitään sellaista, mikä ei liity yritykseen tai työhön. Vapaamuotoisempi ja henkilökohtaisempi tutustuminen kannattaa jättää sitten myöhemmäksi, sanoo Ilona.


10 vinkkiä, mitä kysyä työhaastattelijalta

Kysy hakemasi työtehtävän tavoitteista

  • Mitkä ovat tässä tehtävässä tärkeimmät tulevaisuuden tavoitteet?
  • Miten mittaatte menestymistä tässä tehtävässä?
  • Mitä toivoisitte valitun henkilön saavuttavan ensimmäisen puolen vuoden aikana?

Kysymykset työnkuvasta

  • Voitko kuvailla tyypillistä työpäivää tai -viikkoa?
  • Millaisessa tiimissä tulisin työskentelemään?
  • Onko tehtävä uusi? Jos ei, niin miksi edellinen työntekijä on lähtenyt?
  • Mitä haasteita uskot, että tehtävässä kohdataan?
  • Millainen perehdytys tehtävään on?

Tarkista ratkaisevat tekijät

  • Millainen osaaminen on kaikista kriittisintä?
  • Kun mietitte tässä tehtävässä aiemmin olleita työntekijöitä, mitkä asiat ovat erottaneet erinomaiset työntekijät hyvistä työntekijöistä?

Jos rekrytoija ei suoraan kerro, millainen aikataulu rekrytoinnilla on ja mitkä ovat seuraavat stepit, kysy myös niistä! Muista myös, että työnhakijalla on yhtäläinen oikeus arvioida yrityksen sopivuutta itselleen kuin heillä on arvioida työnhakijaa.


Seuraa Mutsimediaa myös Facebookissa ja Instagramissa!

Teksti: Suvi Honkanen, kuvat: Pexels