Artikkelin kuva
ura

Takaisin työmarkkinoille – vinkit työnhakuun

Syksy on uudistumisen aikaa. Usein kesän jälkeen on myös tarjolla runsaasti avoimia työpaikkoja, kun lomien aikana ihmiset ovat ehtineet miettiä tulevaisuuttaan ja ottaneet askeleita kohti uusia haasteita.

Oletko tällä hetkellä työtä vailla, etkä oikein tiedä, mistä lähtisit työnhaussa liikkeelle? Ei hätää, me Mutsimediassa kirjoitimme avuksesi oivan vinkkilistan. Jos koet, että sopivia työpaikkoja ei ole tarjolla, näitä vinkkejä voi soveltaa myös piilotyöpaikkojen hakuun.

  1. Muokkaa työnhaun asiakirjat ajantasaisiksi ja muista oikeinkirjoitus. Luetuta mahdollisuuksien mukaan hakemus ja CV jollakin ystävälläsi.

  2. Harkitse myös muita erottautumiskeinoja hakemuksesi tueksi. Voit tehdä esimerkiksi lyhyen esittelyvideon itsestäsi. Videoihin on hyviä ohjeita työnhakuun keskittyvillä internetsivuilla, kuten esimerkiksi täällä. Videon voit hyvin kuvata omalla puhelimella. Videoesittelyistä ja CV:stä kuulee ristiriitaisia kommentteja rekrytointialan ihmisiltä. Toiset sanovat videoita tulevan nykyisin jo ihan tarpeeksi, kun taas toisten mielestä ne ovat edelleen hyvä keino erottautua. Erot mielipiteissä selittyvät osittain ammattialojen erilaisuudella.

  3. Aktivoidu LinkedInissä. Tämä vinkki on etenkin sinulle, joka keskityt enemmän piilotyöpaikkojen hakuun. Aktivoituminen ei aina tarkoita sitä, että heti tarvitsisi osallistua keskusteluihin ja kirjoittaa itse päivittäin postauksia. Kannattaa aloittaa pienin askelin, joihin itsellä on aikaa ja etsiä esimerkiksi mielenkiintoisia yrityksiä sekä seurata keskusteluja kiinnostavista aiheista. Vähitellen, kun LinkedIn tulee tutummaksi, voit aktivoitua enemmänkin.

  4. Verkostoidu. Ihana ja samalla niin kamala verkostoituminen jakaa ihmisten mielipiteitä; toiset rakastavat tutustua uusiin ihmisiin ja toiset kokevat sen hankalana ja työläänä. Verkostoitumista ei kannata ajatella sen kummempana, isona tai hankalana asiana, vaan yrittää verkostoitua arjen luontevissa tilanteissa. Tutuille ja ystäville olet varmasti jo ehtinyt kertoa etsiväsi töitä. Voisitko ehkä kertoa työtilanteestasi myös lapsesi koulu- tai päiväkotikaverin vanhemmalle tai hiekkalaatikolla muille äideille?

  5. Pidä yllä osaamistasi ja tuo sitä esiin. Osallistu esimerkiksi keskusteluihin LinkedInissä ja kirjoita blogikirjoituksia. Eri aloilla työskenteleville on tarjolla monia kursseja, koulutuksia ja vapaaehtoistyötä.

Pienilläkin teoilla pääset alkuun hektisen arjen pyörteissä tai pienemmän lapsen päiväuniaikaan. Tsemppiä työnhakuun!

Teksti: Johanna Pulla