Artikkelin kuva
ura

Vanhemmuus opettaa työelämätaitoja

Kesälomakauden lähestyessä on hyvä aika uhrata vielä muutama ajatus työelämälle. Kesäloma on nopeasti ohikiitävä hetki, joka kannattaa käyttää akkujen lataamiseen. Moni viettää elämässään kuitenkin myös pidemmän ajanjakson pois työelämästä – ajanjakson, jota harhaanjohtavasti äitiysLOMAksi kutsutaan.

Lomailuun verrattavaa rentoutumista se ei ole, mutta vanhempainvapaa on monelle pitstop, jonka aikana asiat muuttuvat niin henkilökohtaista elämää kuin työuraa ajatellen. Moni menestystarina on saanut alkunsa vanhempainvapailla ja se “oma juttu” on kirkastunut. Työelämään palaakin usein todella motivoitunut ja uutta intoa puhkuva ihminen.

Tänä päivänä on helpompaa kuin koskaan kehittää vanhempainvapaankin aikana omaa ammatillista osaamistaan ja moni päätyykin tekemään suoranaisen uravaihdoksen. Esimerkiksi Mothers in Business tekee hienoa työtä tarjotessaan äideille väylän verkostoitua, saada vertaistukea ja kehittää omaa osaamistaan esimerkiksi erilaisten seminaarien sekä workshoppien muodossa. Tapahtumien erikoispiirteenä on, että myös lapset ovat tervetulleita.

Jokaiselle tekisi hyvää astua jokapäiväisistä rutiineista ja ajatusmalleista hetkeksi sivuun, ja buutata oma pääkoppa. Valitettavasti viikonloppu tai kesälomakaan eivät ajatusmallien muutokseen oikein riitä. Kaikkien etu olisi, että työntekijä kokee työnsä itselleen mieluisaksi ja omien arvojensa mukaiseksi.

Mitä työelämätaitoja vanhemmuus opettaa?

Jos vanhemmilta kysytään, mitä he kokevat oppineensa lasten myötä, nousee esiin mm. kärsivällisyyttä, multitaskingia, organisointikykyä, suunnitelmallisuutta, keskeneräisyyden sietoa, empatiaa, sitä etteivät asiat aina mene suunnitellusti, kehumista ja muiden onnistumisista iloitsemista, sovittelutaitoja… Eivätkö nämä kaikki ole hyödyksi myös työelämässä?

Lapsi palauttaa mieleen myös sen, mikä merkitys sinnikkyydellä on – uusien taitojen oppiminen vaatii monta harjoittelukertaa. Jo pieni vauva jaksaa yrittää niin kauan, että pääsee tavoitteeseensa, oli se sitten selältä mahalleen kääntyminen tai kävelemään oppiminen. Yhtä lailla meidän aikuisten tulisi muistaa, että harjoitus tekee mestarin, vaikka sitten yrityksen ja erehdyksen kautta. Ja katsoa mallia lapsilta, miten siistiä uuden oppiminen ylipäätään on! Jos lapsen elämä on yhtä oppimista, niin on kyllä vanhemmankin. Kannattaa muistaa, että kaikki elämänkokemus ja opitut taidot ovat pelkkää plussaa. Koskaan et tiedä milloin jokin nippelitieto tai -taito sinua hyödyttää.

Lasten luovuudesta, loputtomista kysymyksistä ja taidosta kyseenalaistaa kannattaa ottaa mallia, mikäli haluaa kehittyä ja kehittää. Vanhemmuus pakottaa myös menemään jatkuvasti epämukavuusalueille, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tällöin kynnys itsensä ylittämiseen laskee myös muilla elämän osa-alueilla. Ja jos ajatellaan yritysnäkökulmasta, mittaamattoman hyödyllistä on tuntea kuluttajasegmenttejä myös oman navan ympäriltä. Lapsiperheet ovat valtava kuluttajamassa ja moni yritys hyötyy suuresti saadessaan ensi käden tietoa mikä on SE juttu ja IN lasten ja nuorten keskuudessa juuri nyt.

Työelämän ja vanhemmuuden onnistunut yhdistäminen on kaikkien etu

Työelämää ja vanhemmuutta ei pitäisi käsitellä toistensa vastakohtina. Parhaassa tapauksessa ne sujahtavat limittäin yhteen ja tasapainottavat sekä ruokkivat toinen toistaan. Ihminen jaksaa ja on parhaimmillaan kun sekä yksityis- että työelämä ovat tasapainossa. Moni lienee myös kuullut, miten pienten lasten vanhemmat kertovat menevänsä helpotuksesta huokaisten ja innosta puhkuen töihin lepäämään. Siinä on työmotivaatio kohdallaan!

Ellemme halua elää Handmaid’s Talen tyyppisessä dystopiassa, jossa vanhemmuus on vain pienen joukon etuoikeus ja naisen paikka kotona, panostavat fiksut yritykset ratkaisuihin, jotka helpottavat työn ja perhe-elämän yhdistämistä. Tämä on myös loistava myyntivaltti parhaiden tekijöiden rekrytoimisessa työmarkkinoiden muuttuessa kiihtyvää vauhtia työntekijän eduksi.

Luonnollisesti pelkkä vanhemmaksi tulo ei tee ketään paremmaksi ihmiseksi tai työntekijäksi, mutta se tarjoaa itsensä kehittämisestä kiinnostuneelle suorastaan avaimet käteen -mahdollisuuden tähän. Koska vanhemmuus ja lapset joka tapauksessa muuttavat ihmistä, kannattaa valita muuttuminen suuntaan, joka tekee sinusta entistä paremman.

Teksti: Suvi Honkanen